Στρασβούργο: Ανοίγει ο δρόμος για δικαστικούς αγώνες για την κλιματική κρίση;
EUROKINISSI
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στρασβούργο: Ανοίγει ο δρόμος για δικαστικούς αγώνες για την κλιματική κρίση;

SHARE THIS

Η προσφυγή, η οποία κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 εναντίον των 27 χωρών μελών της ΕΕ καθώς και της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, είναι η μεγαλύτερη υπόθεση που αφορά το κλίμα.

Έξι νεαροί Πορτογάλοι που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές και τους καύσωνες οδηγούν σήμερα 32 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατηγορώντας τις ηγεσίες τους για αδράνεια ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης επιχειρηματολογώντας ότι η αποτυχία των χωρών αυτών να μειώσουν εγκαίρως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Η προσφυγή, η οποία κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 εναντίον των 27 χωρών μελών της ΕΕ καθώς και της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, είναι η μεγαλύτερη υπόθεση που αφορά το κλίμα και που θα κριθεί από το ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 9:15 πμ (τοπική ώρα) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16:15, με την απόφαση να αναμένεται να εκδοθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Με την υποστήριξη της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Legal Action Network (Glan), οι Πορτογάλοι ενάγοντες, ηλικίας από 11 ως 24 ετών, επιδιώκουν μια νομικά δεσμευτική απόφαση η οποία θα υποχρέωνε τα κράτη να λάβουν μέτρα. Αν η προσφυγή τους γίνει δεκτή, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι κυβερνήσεις να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται για την κλιματική κρίσης νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Ο δικηγόρος τους, ο Τζέρι Λίστον, μέλος της Glan, ελπίζει σε μια απόφαση από το ΕΔΔΑ «που θα ήταν σαν μια υποχρεωτική συνθήκη που θα επιβληθεί από το Δικαστήριο» στα κράτη και θα τα υποχρέωνε να «επισπεύσουν τις προσπάθειές τους για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής».

Από νομική άποψη, οι έξι νέοι Πορτογάλοι επικαλούνται παραβιάσεις του «δικαιώματος στη ζωή» και του «δικαιώματος του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής», που έχουν εγγραφεί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε ό,τι αφορά κυρίως τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν περιληφθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταφέρνουν να μας προστατεύσουν», υποστηρίζει ο Αντρέ Ολιβέιρα, 15 ετών, ένας από τους έξι ενάγοντες. «Και οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο έντονοι».

Δεκάδες δικηγόροι

Περισσότεροι από 80 δικηγόροι βρίσκονται στο δικαστήριο εκπροσωπώντας τις εναγόμενες χώρες, ενώ οι ενάγοντες εκπροσωπούνται από έξι δικηγόρους, κάτι το οποίο η Glan χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της ακροαματική διαδικασία “σε κλίμακα χωρίς προηγούμενο”.

Η νομική ομάδα που εκπροσωπεί την Πορτογαλία έχει καταθέσει στο δικαστήριο ότι έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει την κλιματική κρίση και ότι οι ενάγοντες δεν έχουν προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτουν οι άμεσες επιπτώσεις που υπέστησαν.

Πέραν της σημερινής εξέτασης της υπόθεσης στο Στρασβούργο, υπάρχουν δύο ακόμη παρόμοιες που εκκρεμούν ενώπιον του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ, που αφορούν ανάλογη υπόθεση.

Exit mobile version