Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: 100% τεχνητό χιόνι με συνέπειες σε περιβάλλον και βιοποικιλότητα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: 100% τεχνητό χιόνι με συνέπειες σε περιβάλλον και βιοποικιλότητα

SHARE THIS

Στις τεχνητές πλαγιές της περιοχής Yanqing του Πεκίνου, οι εκτοξευτήρες χιονιού έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πάνω από 200 εκατομμύρια λίτρα νερού για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να αγωνιστούν οι αθλητές.

Οι φετινοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να μην διαφέρουν από τους υπόλοιπους με μια πρώτη ματιά, ωστόσο είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που σχεδόν το 100% του χιονιού στα βουνά είναι τεχνητό.

Στις τεχνητές πλαγιές της περιοχής Yanqing του Πεκίνου, οι εκτοξευτήρες χιονιού έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πάνω από 200 εκατομμύρια λίτρα νερού για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να αγωνιστούν οι αθλητές, δημιουργώντας περίπου 1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πούδρας.

Ενώ στο Πεκίνο οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, δεν έχει σημειωθεί χιονόπτωση εδώ και μήνες, γεγονός που οδήγησε τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραγωγής χιονιού ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Η ποσότητα του νερού και των χημικών που απαιτούνται για την παραγωγή του χιονιού προκαλεί ανησυχία σε επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις που μελετούν προσεκτικά τις συνέπειες για τον άνθρωπο, τη βιοποικιλότητα και τη λειψυδρία στην περιοχή.

Οι όλο και πιο θερμοί χειμώνες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή καθιστούν το μέλλον και την ασφάλεια του διαγωνισμού και την απόλαυση των χειμερινών σπορ γενικότερα εξαιρετικά αβέβαιη. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα είδαν τις περιόδους σκι να γίνονται μικρότερες. Οι παραθεριστές προσπαθούν να «στριμώξουν» τις πίστες πριν το χιόνι λιώσει για την άνοιξη, εξέλιξη που για τους επαγγελματίες σκιέρ και snowboarders σημαίνει μικρότερο παράθυρο ευκαιρίας για να προπονηθούν για τους αγώνες.

Όσον αφορά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η ανάλυση των τάσεων δείχνει ότι η ποσότητα του χιονιού που πέφτει και κολλάει στις κορυφές των βουνών μειώνεται, ακόμη και στις πιο ψηλές τοποθεσίες. Για παράδειγμα, στους αγώνες στο Βανκούβερ το 2010 φορτηγά και ελικόπτερα είχαν αναλάβει να φέρουν χιόνι από άλλα μέρη της χώρας, όταν τα μηχανήματα παραγωγής χιονιού δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Όταν οι αγώνες διεξήχθησαν στη ρωσική πόλη Σότσι το 2014, οι θερμοκρασίες έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ για Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με τους διοργανωτές να βασίζονται σε τεχνητό χιόνι. Το μη φυσικό χιόνι παγώνει πιο εύκολα, λασπώνει περισσότερο και και πιο ολισθηρό και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τραυματισμοί είναι πολύ πιο συχνοί (μέχρι τώρα είναι έξι φορές περισσότεροι από ό,τι στους προηγούμενους αγώνες).

Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι από τις 20 προηγούμενες τοποθεσίες όπου έχουν διεξαχθεί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, μόνο οι 10 θα εξακολουθούν να έχουν αρκετή φυσική χιονόπτωση για να φιλοξενήσουν τους αγώνες μέχρι το 2050. Με τον σημερινό ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας, ο αριθμός των επιλέξιμων τοποθεσιών θα συνεχίσει να μειώνεται και μέχρι το 2080 θα είμαστε τυχεροί αν έχουμε μόνο μία περιοχή παγκοσμίως ικανή να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ήδη, τα αποθέματα νερού του Πεκίνου έχουν εξαντληθεί πλήρως έπειτα από τη χρήση μηχανών χιονιού για τους αγώνες, αναγκάζοντας την πόλη να εκτρέψει νερό από τους νότιους ποταμούς της για να καλύψει τις απαιτήσεις σε ενέργεια και ύδρευση.

Ορισμένοι αθλητές και αξιωματούχοι λένε ότι η συνοχή του τεχνητού χιονιού είναι ευνοϊκή για τα ρεκόρ γιατί δημιουργεί μια πιο «συνεπή επιφάνεια» καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής και της διαγωνιστικής διαδικασίας.  Ωστόσο οι περισσότεροι κορυφαίοι αθλητές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το να συνεχίζουν να αγωνίζονται πάνω σε ψεύτικο χιόνι στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Exit mobile version