Α. Γεωργιάδης: Η ΝΔ θέλει τώρα 180 έδρες
EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Η ΝΔ θέλει τώρα 180 έδρες

SHARE THIS

Το στοίχημα πλέον δεν είναι να κυβερνήσει μόνη της η ΝΔ αλλά να πιάσει τους 180 βουλευτές, σύμφωνα με τον Άδ. Γεωργιάδη.

Η ΝΔ δεν ζητάει μόνο αυτοδυναμία αλλά θέλει και 180 έδρες, όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι το στοίχημα αυτό είναι για “να αλλάξει το Σύνταγμα σε έναν χρόνο”.

Ειδικότερα, ο Άδωνης Γεωργιάδης μίλησε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το στοίχημα της ΝΔ, στο δεύτερο γύρο εκλογών, δεν είναι αν θα είναι η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση αλλά πως θα εξασφαλίσει 180 έδρες.

“Θέλω να είμαι ειλικρινής. Αυτό δεν είναι μία νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό είναι ένα άλλο, διαφορετικό πολιτικό σκηνικό από αυτό που είχαμε μέχρι χτες.

Ασφαλώς, στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται όλοι μας βλέπουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Με ένα παρόμοιο ποσοστό και το μπόνους, μπορεί να φτάνουμε τους 180 βουλευτές μόνοι μας, ή να φτάνουμε πολύ κοντά.

Θυμίζω ότι ένας διακηρυγμένος νόμος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αλλαγή του Συντάγματος σε έναν χρόνο. Θέλει 180 βουλευτές. Ίσως να έχει αξία να δούμε τη μάχη της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης για να πιάσουμε το 180.

Δηλαδή να πούμε στον κόσμο ότι στις δεύτερες εκλογές το στοίχημα πλέον δεν είναι να κυβερνήσει μόνη της η Νέα Δημοκρατία αλλά να πιάσει τους 180 βουλευτές για να αλλάξει το Σύνταγμα“.

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει ανάλογη επίδοση και στις δεύτερες εκλογές, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε:

“Δεν προδικάζω κανένα αποτέλεσμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Λέω ένα από τα διλήμματα που θα μπορούσαν να τεθούν. Εγώ δεν θεωρώ δεδομένη την ψήφο των συμπολιτών μου, το ότι μας στήριξαν σήμερα δε σημαίνει ότι θα μας ξαναψηφίσουν.

Αλλά αν το δούμε ρεαλιστικά, δεν περιμένεις μεγάλη αλλαγή σε αυτό το διάστημα. Δηλαδή κάποιος που ψήφισε Μητσοτάκη σήμερα γιατί να μην τον επιλέξει και μετά ή να πει ότι έκανε λάθος. Άρα κι εμείς ως νέα Δημοκρατία πρέπει να διαχειριστούμε με συστολή ένα εκλογικό αποτέλεσμα που πραγματικά είναι κολοσσιαίο”.

Τι ισχύει για την αναθεώρηση του Συντάγματος:

Η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος προβλέπεται στο άρθρο 110 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι για να τροποποιηθούν συνταγματικά άρθρα χρειάζονται υποχρεωτικά δύο Βουλές: Δηλαδή η Βουλή που θα προτείνει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν και αφού γίνουν εκλογές, η επόμενη Βουλή που θα αναθεωρήσει τα άρθρα που πρότεινε η προηγούμενη Βουλή.

Δεν προβλέπεται όμως ότι ένα κόμμα με 180 βουλευτές μπορεί μόνο του, χωρίς δύο Βουλές, χωρίς εκλογές δηλαδή, να αναθεωρήσει το Σύνταγμα.

Αναλυτικά, τι προβλέπει το Άρθρο 110:

1. Oι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Kοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθώς και από τις διατάξεις των άρθρων 2 παράγραφος 1, 4 παράγραφοι 1, 4 και 7, 5 παράγραφοι 1 και 3, 13 παράγραφος 1 και 26.
2. H ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Bουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.
3. Aφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.
4. Aν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, σύμφωνα με την παράγραφο 2, η επόμενη Bουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της.
5. Kάθε ψηφιζόμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως μέσα σε δέκα ημέρες αφότου επιψηφιστεί από τη Bουλή και τίθεται σε ισχύ με ειδικό ψήφισμά της.
6. Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης.

Exit mobile version