Ακαταδίωκτο: Ποιους αμνηστεύει και γιατί  – Αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακαταδίωκτο: Ποιους αμνηστεύει και γιατί – Αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση

SHARE THIS

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για ρύθμιση που έχει ως στόχο «την προστασία από μηνύσεις ψεκασμένων».

Η νομοθετική ασυλία για τα μέλη Επιτροπών του Υπουργείου Υγείας που διαχειρίζονται την πανδημία που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με δύο κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΚΙΝΑΛ) να αποχωρούν από την ψηφοφορία, ακόμα δύο (Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25) να καταψηφίζουν και το ΚΚΕ να ψηφίζει «παρών», όπως δημοσιεύει το iEidiseis.

Η εν λόγω διάταξη εμφανίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή και αν και κατατέθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη, δίχως σχετική αιτιολόγηση, όπως γίνεται στην κατάθεση εκπρόθεσμων τροπολογιών, έφερε τις υπογραφές δέκα υπουργών της κυβέρνησης.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αρκέστηκε στην ανάγνωση της επίμαχης διάταξης (άρθρο 4), λέγοντας πως «με το άρθρο 4 της συγκεκριμένης τροπολογίας ορίζεται ότι τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για ρύθμιση που έχει ως στόχο «την προστασία από μηνύσεις ψεκασμένων». Πρόσθεσε δε, πως «αφορά τις κραυγαλέες περιπτώσεις όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανυπόστατες μηνύσεις αυτοί οι άνθρωποι και θα ταλαιπωρηθούν και για αυτόν τον λόγο την ψηφίζουμε».

Ποιους αφορά

Η εν λόγω τροπολογία θεσπίζει το ακαταδίωκτο για τα μέλη των Επιτροπών του Υπουργείου Υγείας: Πρόκειται για την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, την Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Εμβολιασμού.

Αν και το φως της δημοσιότητας έπεσε πάνω στους επιστήμονες που απαρτίζουν την Επιτροπή υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, το εύρος ισχύος της επίμαχης τροπολογίας συμπεριλαμβάνει κυρίως κυβερνητικούς αξιωματούχους που απαρτίζουν τις υπόλοιπες επιτροπές. Η μείζονα διαφορά είναι πως βάσει του ΦΕΚ σύστασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, πρόκειται για γνωμοδοτικό όργανο, ενώ οι υπόλοιπες επιτροπές δεν περιορίζονται σε εισηγήσεις αλλά λαμβάνουν αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ως εκ τούτου, στελέχη της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «ομολογία ενοχής» και «απόδειξη σκανδάλου στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας», όχι τόσο για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων, οι οποίοι ούτως ή άλλως απλά εισηγούνται και δεν λαμβάνουν αποφάσεις, όσο για το γεγονός ότι:

  • θεσπίζεται το ακαταδίωκτο για μέλη της δεύτερης Επιτροπής (Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορονοϊού), η οποία αποτελεί κυβερνητικό όργανο λήψης αποφάσεων και απαρτίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους (ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, διοικητής ΕΟΔΥ, διοικητής ΕΚΑΒ, ΕΟΠΠΥ, ΕΚΕΠΥ κλπ).
  • τα μέλη των Επιτροπών, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημόνων, δεν μπορούν βάσει νόμου πλέον να κληθούν ούτε καν ως μάρτυρες από οποιαδήποτε ερευνητική Αρχή. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται ότι κανένας από τους επιστήμονες ή κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν θα μπορούν να καταθέσουν σε βάρος κυβερνητικών αξιωματούχων ή υπουργών σε ενδεχόμενη διερεύνηση ζητημάτων και αποφάσεων που άπτονται της διαχείρισης της πανδημίας.
Exit mobile version