«Ανέμελος» ο πρωθυπουργός κι όταν η αυτοδιοίκηση εισηγούνταν αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανέμελος» ο πρωθυπουργός κι όταν η αυτοδιοίκηση εισηγούνταν αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη;

SHARE THIS

Σε μία στιγμή «προσωπικής ανεμελιάς» του απέδωσε χθες τις επικρίσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτογραφίες που τον δείχνουν να μη φορά μάσκα και να μη τηρεί της απαραίτητες αποστάσεις, ποζάροντας στην Πάρνηθα όπου πήγε για ποδήλατο.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο πρωθυπουργός για ακόμη μία φορά θέλησε να απεμπολήσει την ευθύνη της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, και έτσι επέλεξε να μιλήσει για συλλογικές ευθύνες της κοινωνίας. Μάλιστα χρησιμοποίησε πρώτο πληθυντικό τονίζοντας ότι «όλοι επαναπαυθήκαμε ως κοινωνία ώστε να αιφνιδιαστούμε από την ένταση του δεύτερου κύματος». Ωστόσο ο πρωθυπουργός ξεχνά ότι οι πολίτες για τα λάθη τους τιμωρούνται και τιμωρούνται με βαρύτατα πρόστιμα, που σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια, την ανεργία και τη φτώχεια, πολλές φορές είναι απολύτως εξοντωτικά.

Όμως, ο ίδιος, επιχείρησε τάχα να κάνει μία αυτοκριτική για την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε: «Έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα», για να συμπληρώσει ότι «κανένας ειδικός δεν μας το είχε υποδείξει αυτό».

Διαψεύσεις για τον πρωθυπουργό και το αφήγημά του

Δυστυχώς για το κυβερνητικό αφήγημα, ο «γαλάζιος» δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει καταγγείλει ότι οι αυτοδιοικητικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να παρθούν αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη στις 22 Οκτωβρίου!

Ακόμη, λίγες ημέρες πριν και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης είχε αποκαλύψει πως υπήρχε καθολική εισήγηση από πλευράς αυτοδιοίκησης για lockdown, όμως οι αιρετοί δεν εισακούστηκαν.

«Δεν εισακούστηκε η εισήγησή μας και το πληρώσαμε», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε όχι μόνο στη δική του εισήγηση για απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό το τριήμερο της 26ης Οκτωβρίου (με την αργία του Σαββατοκύριακου ήταν τελικά πενθήμερο) , αλλά στην ομόφωνη άποψη και του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, και του Λάζαρου Κυρίζογλου Α Αντιπροέδρου ΚΕΔΕ.

«Να προχωρήσουμε άμεσα σε lockdown»

Συγκεκριμένα ο κ. Καϊτεζίδης είχε αποκαλύψει ότι τελευταία φορά που ζητήθηκε η άποψη των αυτοδιοικητικών ήταν στην κρίσιμη σύσκεψη στις 22 Οκτωβρίου όπου εκεί ομόφωνα εισηγήθηκαν «να προχωρήσουμε άμεσα σε lockdown να απαγορευτεί η μετακίνηση των πολιτών το τριήμερο και να μη γίνουν εκδηλώσεις. Ίσως να μην ερχόταν και η ΠτΔ. Εισηγήσεις που δεν εισακούστηκαν», με μοιραία για όλους αποτελέσματα.

«Η αυτοδιοίκηση δε συμμετέχει σε κανένα καθοριστικό όργανο για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με την πανδημία», σχολίασε ο κ Καϊτετζίδης και συμπλήρωσε χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Αυτό που θέσαμε μετ’ επιτάσεως στον κ. Χαρδαλιά, μαζί με τον Λάζαρο Κυρίζογλου και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, είναι η έλλειψη ενημέρωσής μας. Παρακαλούσαμε και παρακαλούμε να μας ενημερώσουν για τα κρούσματα, τα περιστατικά που υπάρχουν στους δήμους μας» είπε ο κ. Καϊτεζίδης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι εάν γνώριζαν τα στοιχεία που έχει η πολιτική προστασία στην ευχέρειά της-πρόκειται όπως είπε, για αξιοζήλευτο αρχείο των περιστατικών ανά δήμο και ομαδοποίησης των περιστατικών ανά περιοχή, τότε οι δήμαρχοι θα μπορούσαν να παρέμβουν με στοχευμένες δράσεις (π.χ. αυστηροποίηση ελέγχων σε γειτονιές, καθαριότητα κ.λ.π.).

Και οι επιστήμονες είχαν κρούσει των κώδωνα του κινδύνου που αγνόησε η κυβέρνηση

Όμως, και από την πλευρά των επιστημόνων καταρρίπτεται το κυβερνητικό αφήγημα, αφού, χθες, λίγα λεπτά μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργό, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε ότι είχαν γίνει συζητήσεις για τη Θεσσαλονίκη πολλές φορές και πριν τις 22 Οκτωβρίου!

Επισήμανε, ακόμη, ότι υπήρχαν εισηγήσεις για lockdown και μέσα στην επιτροπή για να προσθέσει ότι η άποψη αυτή ήταν μειοψηφική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βέβαια, ίσως να βρισκόταν και τότε σε μία στιγμή «προσωπικής ανεμελιάς» και να μην έδωσε σημασία… Ποιος ξέρει;

 

Exit mobile version