Απαράδεκτη ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Υγείας για τις ευπαθείς ομάδες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαράδεκτη ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Υγείας για τις ευπαθείς ομάδες

SHARE THIS

Εάν ένας εργαζόμενος είναι έως 65 ετών και πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλη σοβαρή νόσο, όπως πνευμονοπάθεια, ηπατική ανεπάρκεια ή έχει κάνει μεταμόσχευση, δεν κινδυνεύει από τον COVID-19 κι επομένως δεν χρήζει ειδικής άδειας από την εργασία του σε αυτό τον πρωτοφανές δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού. Σε αυτό το απαράδεκτο συμπέρασμα οδηγεί η ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας που δημοσιεύτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Θεωρούν υψηλού κινδύνου τα σοβαρά νοσήματα μόνο εάν πλήττουν άτομα άνω των 65 ετών

Βάσει της ΚΥΑ, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα που τώρα εντάσσονται στην κατηγορία «άτομα ενδιάμεσου κινδύνου» μπορούν, κατά τους δύο υπουργούς και τους συμβούλους τους που συνέταξαν τις αλλαγές στην ΚΥΑ, να πηγαινοέρχονται με τα ΜΜΜ, να εξυπηρετούν πολίτες στα γκισέ όπου εργάζονται, να κάνουν μαθήματα στην τάξη αν είναι καθηγητές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, μόνο στην περίπτωση που κάποιος είναι άνω των 65 ετών και συγκεντρώνει τουλάχιστον δύο σοβαρές παθήσεις (π.χ. ΧΑΠ και Πάρκινσον ή ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή και νεοπλασματική νόσο που έχει διαγνωστεί την τελευταία πενταετία) θεωρείται αυτόματα ότι ανήκει στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν συγκεντρώνει δύο ή περισσότερα νοσήματα από αυτά που αναφέρονται για τα άτομα ενδιάμεσου κινδύνου πρέπει να είναι άνω των 65 ετών.
Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το κριτήριο σύνταξης της ΚΥΑ αλλά, όπως και να έχει, οι συντάκτες της φαίνεται να αγνοούν ακόμη και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τη μείωση του ηλικιακού ορίου στους πάσχοντες. Εκτός κι αν είναι «γνώστες» κάποιας ξένης ιατρικής βιβλιογραφίας για την αλλαγή επίδρασης του κορονοϊού στους επιβαρυμένους με νοσήματα που είναι 63 ή 64 ετών και δεν μας έχει γνωστοποιηθεί!
Πρόκειται για μια σοβαρή διάκριση που πρέπει να καταργηθεί το ταχύτερο δυνατό, ώστε οι εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας να μην εξαρτώνται από τις υποκειμενικές κρίσεις των υπηρεσιών τους. Εκτός κι αν τελικώς, οι δύο υπουργοί ασπάζονται τη θεωρία της ανοσίας της αγέλης και βρίσκουν τώρα τον τρόπο να την προωθήσουν.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Exit mobile version