Άρνηση ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρνηση ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου

SHARE THIS

Από τις 4 Μαΐου η Επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, έχει ολοκλήρωσε τον κύκλο της παραδίδοντας σχετικό πόρισμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνο Μάρκου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στις 16 Ιουνίου σχετικό αίτημα προς τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου το πόρισμα να κατατεθεί στη Βουλή και να δοθεί στη δημοσιότητα.

Στις 13.07.2020, σε σχετική απάντησή του, το ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. παραδέχθηκε ότι εδώ και τρεις μήνες το πόρισμα κατατέθηκε στον κ. Υπουργό και δήλωσε ότι έκτοτε «εκκρεμεί προς αξιολόγηση» από αυτόν.

Όπως γνωστοποιεί ο κ. Μάρκου, «το αίτημα δε για την κατάθεση του πορίσματος απορρίφθηκε σιγή από τον κ. Χρυσοχοίδη, ο οποίος επέδειξε -για μια ακόμα φορά- περιφρονητική συμπεριφορά απέναντι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στις διαδικασίες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

»Για το λόγο αυτό, στις 24.07.2020, η Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ επανάφερε το αίτημα για την κατάθεση του τελικού πορίσματος της ως άνω Ειδικής Επιτροπής, αλλά και όλων των σχετικών σημειωμάτων διαπιστώσεων, που υποβάλλονταν προς τον κ. Υπουργό εντός δέκα ημερών από την πραγματοποίηση κάθε συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής. Επί του αιτήματός μας αυτού, πριν από λίγες ημέρες, αντί του πορίσματος, λάβαμε την απάντηση ότι αυτό ακόμα “εκκρεμεί προς αξιολόγηση” από τον κ. Υπουργό!»

Ο κ. Μάρκου τονίζει πως «ο κ. Χρυσοχοίδης είναι γνωστός από τα μνημονιακά χρόνια για τη δυσκολία που επιδεικνύει σχετικά με τη μελέτη κρίσιμων εγγράφων για τη χώρα. Τότε, κατά δήλωσή του, δεν είχε χρόνο να διαβάσει κρίσιμες διεθνείς συμβάσεις για το μέλλον της χώρας μας, ενώ τώρα προσπαθεί να μας πείσει ότι μελετάει τόσο διεξοδικά που χρειάζεται πλέον των τριών μηνών για να “αξιολογήσει” ένα πόρισμα.

«Το ζήτημα εδώ βέβαια δεν είναι η αντιληπτική ικανότητα του Υπουργού, αλλά η κοινοβουλευτικά απαράδεκτη συμπεριφορά του και η ωμή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, δεδομένου ότι το αίτημά μας αφορούσε στην κατάθεση του πορίσματος της επιτροπής Αλιβιζάτου και όχι στην γνωστοποίηση της “αξιολόγησης” αυτού από τον Υπουργό ή στην δημοσιοποίηση τυχόν συμπερασμάτων του Υπουργού από την μελέτη του πορίσματος» καταλήγει ο βουλευτής.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Exit mobile version