Χριστόπουλος: Ακόμη υπάρχουν ακροδεξιοί στην Ελλάδα, περισσότερο από 7%
ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

Χριστόπουλος: Ακόμη υπάρχουν ακροδεξιοί στην Ελλάδα, περισσότερο από 7%

SHARE THIS

Ως αναμενόμενη θεωρεί την εμφάνιση στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας ενός νέου ακροδεξιού κόμματος, το οποίο μπορεί ακόμα και να αποτελεί μετουσίωση της Χρυσής Αυγής, με στελέχη ίσως και κάποιους από τους καταδικασθέντες, τουλάχιστον μέχρι να τελεσιδικήσει αμετάκλητα η υπόθεσή τους στον ανώτατο δικαστικό βαθμό, ο καθηγητής Πολιτειολογίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr και το δημοσιογράφο Ρωμανό Κοντογιαννίδη, στην Ελλάδα υπάρχει ένας αρκετά σημαντικός πυρήνας πολιτών με ακροδεξιά πολιτική ιδεολογία, μεγαλύτερος από το 7% που πήρε η Χρυσή Αυγή στο ζενίθ της πολιτικής της δύναμης, το οποίο μπορεί να βρει πολιτική έκφραση μέσα από έναν τέτοιο καινούργιο ακροδεξιό σχηματισμό. Ωστόσο, κατά τον κ. Χριστόπουλο, μία τέτοια πολιτική εκπροσώπηση δε θα μπορεί να έχει ναζιστικά χαρακτηριστικά, όπως η Χρυσή Αυγή και δε θα μπορεί να έχει ως επίκεντρο της έκφρασής της τη βία. Αυτό, διότι η καταδίκη των επικεφαλής της Χρυσής Αυγής για τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πέτυχε να δημιουργήσει το πλαίσιο, ώστε να μη γίνουν ξανά αποδεκτά πολιτικά και νομικά τέτοια γεγονότα.
«Θεωρώ ότι η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να κατέβει ξανά σε εκλογές. Η Δικαιοσύνη θα πει ότι έστω και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα άλλο κόμμα, όχι όμως με ναζιστικά χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα έχει ίσως και παραπάνω από 7% άτομα ακροδεξιάς ιδεολογίας, ενώ το ίδιο υπάρχει και στην Ευρώπη, όπου ακροδεξιοί έχουν καταλάβει ακόμα και κυβερνητικούς θώκους. Η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί στην Ελλάδα το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που εμφανίστηκε. Μετά το 1974 έκανε την εμφάνισή της σειρά ακροδεξιών κομμάτων. Είναι θέμα πολιτικής έκφρασης συμπολιτών ως ακραίοι αντικομμουνιστές, ως άτομα εναντίον των μεταναστών, ομοφοβικοί και τα λοιπά. Η Δημοκρατία ανέχεται τέτοια έκφραση, αλλά για κόμματα που δεν θα παραβιάζουν το Δίκαιο και τον ποινικό κώδικα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Χριστόπουλος.

Οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι

Κατά τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, είτε οδηγηθούν στη φυλακή είτε πετύχουν αναστολή όλοι ή κάποιους από τους καταδικασθέντες ακόμα και του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής, διατηρούν τα πολιτικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν πολιτικά ως πρόσωπα μέσα από το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι, τουλάχιστον μέχρι να τελεσιδικήσει αμετάκλητα η υπόθεσή τους στο Εφετείο ή ακόμα και στον Άρειο Πάγο.
«Η αμετάκλητη απόφαση για τους καταδικασθέντες για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα αργήσει πολύ και μέχρι τότε, είτε μπουν φυλακή είτε τύχουν αναστολής, διατηρούν το δικαίωμα να δραστηριοποιηθούν πολιτικά. Βέβαια, αν μπουν φυλακή, θα υπάρχει το οξύμωρο, να είναι κρατούμενοι και ταυτόχρονα υποψήφιοι. Όμως και οι καταδικασθέντες έχουν πολιτικά δικαιώματα», τονίζει ο κ. Χριστόπουλος.
Κατά τον ίδιο, ο νομοθέτης έπρεπε να προβλέψει ότι δεν μπορούν να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και να έχουν δικαίωμα να εκλεγούν άνθρωποι που έστω και πρωτοβάθμια καταδικάσθηκαν για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. «Αυτός ο νόμος μπορεί να αλλάξει και τώρα, δεν είναι δύσκολο να γίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση είναι ηθικά απαράδεκτο η ελληνική Δικαιοσύνη να βρίσκεται ενώπιον εφτά ανθρώπων που καταδικάσθηκαν για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να συζητείται, αν θα πρέπει να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή τους. Το κομμάτι της δίκης αφορά τις πράξεις τους. Δε διώκεται η ιδεολογία, αλλά οι συγκεκριμένες συμπεριφορές. Ο Κασιδιάρης μπορεί να έχει τη σβάστικα πάνω στο κορμί του, αλλά δεν μπορεί να προχωρεί σε πράξεις βίας», υποστηρίζει ο καθηγητής Πολιτειολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Exit mobile version