Δεν αναβάλλεται το άνοιγμα των σχολείων παρά την εκρηκτική εξάπλωση του ιού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν αναβάλλεται το άνοιγμα των σχολείων παρά την εκρηκτική εξάπλωση του ιού

SHARE THIS

Παρά την ανησυχητική εξάπλωση του ιού στη χώρα μας, νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, βάζοντας ένα τέλος στα σενάρια που διακινούνται για αναστολή της έναρξης των μαθημάτων.

Τα νέα δεδομένα, με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 10 ημέρες, δεν φαίνεται να αλλάζει το σκηνικό στα σχολεία για την κυβέρνηση ακόμη κι αν οι  επιστήμονες ζητούν να ανοίξουν τα σχολεία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου κι εφόσον υπάρξει μια καλύτερη εικόνα από το μέτωπο των κρουσμάτων.

Όμως, αυτό που ξέχασε να ανακοινώσει είναι πώς θα ανοίξουν τα σχολεία; Θα πηγαίνουν και πάλι οι μαθητές εκ περιτροπής και πόσοι μαθητές θα είναι ανά τμήμα; Πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα υγιεινής και η χρήση μάσκας σε μικρούς μαθητές;

Θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση και πώς δεν θα εξελιχθεί ξανά σε παρωδία, με την εφαρμογή να επαφίεται στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών με πενιχρά μέσα; Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων δασκάλων, καθηγητών και μαθητών;

«Έχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Γιατί αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού (και) στο σχολικό περιβάλλον», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στο ερώτημα κατά πόσο είναι οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για την έναρξη του σχολικού έτους στις 7 Σεπτεμβρίου και για το αν εξακολουθεί να υφίσταται πιθανότητα αναβολής, ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Όσο και αν αναβάλλεται η λήψη δύσκολων αποφάσεων, δεν βελτιώνεται το αποτέλεσμα. Εργαζόμαστε για την αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων ώστε να μπούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στο φθινόπωρο, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες υπάρχει η πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού, σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως η στρατηγική της κυβέρνησης επαναξιολογείται διαρκώς.»

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, για να υπογραμμίσει ότι η σημασία δεν έχει η λήψη νέων (αυστηρότερων) μέτρων αλλά η εφαρμογή των υφιστάμενων. Ερωτηθείς εκ νέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του αν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Πέτσας απάντησε καταφατικά.

Διαφωνία από τους λοιμωξιολόγους

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο καθηγητής Νικόλαος Σύψας είχε αναφερθεί στο άνοιγμα των σχολείων μεταφέροντας δυο άλλα σενάρια για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό:

«Όλα είναι επικίνδυνα από τα σχολεία μέχρι τις εκκλησίες για επανάκαμψη επιδημίας», είχε δηλώσει ο κ. Σύψας και για αυτό όπως είπε θα γίνουν προσεκτικά ανοίγματα με τακτικό έλεγχο των επιδημιολογικών δεδομένων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είχε πει πως ουδείς είναι άτρωτος στον SARS-CoV-2 και διεμήνυσε πως οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος και έχουμε και πολλούς θανάτους νέων σε χώρες με πολλά κρούσματα. Στην Ελλάδα μας έσωσε το γεγονός ότι έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα στον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να μην προσβληθούν και οι νέοι. Δεν είχαμε κανέναν θάνατο από τις ηλικίες μηδέν έως δεκαοχτώ ετών.

Όμως κανείς δεν είναι άτρωτος. Ακόμα και οι νέοι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν διασωληνωμένοι», τόνισε και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα σχολεία:

«Έχουμε κουβεντιάσει με την υπουργό Παιδείας. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πάρουμε καμία απόφαση. Οι αποφάσεις θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα. Τα σενάρια είναι δύο.

Είτε να ακολουθήσουμε το στιλ του Μαΐου που λειτουργούσαν περιορισμένα, είτε να λειτουργούν κανονικά αλλά οι πάντες να φοράνε μάσκα – και οι μαθητές και οι δάσκαλοι».

Αν δηλαδή δεν ληφθεί απόφαση για αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς τότε θα ενεργοποιηθούν τα δύο άλλα σενάρια.

Εκ περιτροπής λειτουργία, δηλαδή μια ημέρα στη σχολική αίθουσα, μία στο σπίτι με τον υπολογιστή.

Ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας από όλους εντός των σχολικών αιθουσών.

Τι λένε δάσκαλοι και καθηγητές

Όπως είχε δηλώσει προ ημερών το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, Νίκος Κωνσταντίνου, στις 20 Αυγούστου υπάρχει προγραμματισμός για κρίσιμη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος η ημερομηνία έναρξης και ο τρόπος που θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα έχουν προκύψει μέχρι τη συγκεκριμένη ημέρα.

Άνοιγμα Σχολείων 2020: Τι ισχύει με τις απουσίες των παιδιών

Κάθε απουσία παιδιού από το σχολείο πρέπει να δικαιολογείται με γραπτή βεβαίωση του/της γονιού ή του/της κηδεμόνα/ος που να ικανοποιεί τον/τη διευθυντή/διευθύντρια.

Για απουσίες πάνω από πέντε μέρες για λόγους υγείας απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού του/της γιατρού που παρακολούθησε το παιδί, εκτός αν ο/η διευθυντής/διευθύντρια ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο.

Για συνεχόμενες απουσίες πάνω από έξι μέρες χωρίς να υπάρχει λόγος που να αξιολογείται από τον/τη διευθυντή/διευθύντρια του σχολείου ως σοβαρός λόγος, ο/η διευθυντής/ διευθύντρια του σχολείου ειδοποιεί αμέσως τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης (οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τους περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης Νόμους (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) του 1993 έως 2019 [Ν.24(Ι)/1993, Ν.220(Ι)/2004, Ν.1(Ι)/2019]:

«Η φοίτηση στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο είναι υποχρεωτική, μέχρις ότου ο μαθητής συμπληρώσει το γυμνασιακό κύκλο ή το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, οποιοδήποτε από τα δύο επισυμβεί πρώτο.

Νοείται ότι, «υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση» σημαίνει την υποχρεωτική φοίτηση παιδιού στο νηπιαγωγείο, η οποία περιλαμβάνει και την προδημοτική τάξη.

Νοείται περαιτέρω ότι, «προδημοτική τάξη» σημαίνει την υποχρεωτική τάξη φοίτησης παιδιού στο νηπιαγωγείο, διάρκειας ενός έτους, πριν από τη φοίτησή του στο δημοτικό σχολείο, στην οποία φοιτούν παιδιά με ηλικία εισδοχής όπως αυτή ορίζεται εκάστοτε από το Υπουργικό Συμβούλιο.»

Επίσης, «Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του μαθητή και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3, διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή μέχρι 1.000 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.»

Πληροφορίες από: Flash, News 24/7

Exit mobile version