Επικοινωνιακό αλαλούμ για την αναστολή πλειστηριασμών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνιακό αλαλούμ για την αναστολή πλειστηριασμών

SHARE THIS

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι τράπεζες ενοχλήθηκαν από την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο κατά την παρουσίαση του Πτωχευτικού Κώδικα με αναφορές σε «αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών» για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
«Την μπουκιά από το στόμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη πήραν οι τράπεζες το βράδυ της Παρασκευής «καίγοντας» επικοινωνιακά το 11ο βήμα προς την αυτοπεποίθηση, δηλαδή την αναστολή μέχρι το τέλος του έτους των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.
Την Παρασκευή, λίγα λεπτά πριν από τις 8 το βράδυ, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των δημοσιογράφων που καλύπτουν το τραπεζικό ρεπορτάζ έφτασε μήνυμα-ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για αναστολή των πλειστηριασμών για τους «ευάλωτους» κατόπιν αίτησής τους, ώστε να μη βγει στο σφυρί η πρώτη κατοικία τους. Ομως, 40 λεπτά αργότερα και ενώ η είδηση είχε ανέβει σχεδόν σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, ένα νέο μήνυμα ζητούσε από τους δημοσιογράφους να αγνοήσουν το μήνυμα, καθώς εστάλη «εκ παραδρομής».
Κάπου εκεί οι δημοσιογράφοι άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά, μιας και τα στελέχη της Ενωσης φημίζονται για την επιμέλειά τους και έκδοση της ανακοίνωσης εκ …παραδρομής δεν έμοιαζε να είναι το επικρατέστρο σενάριο. Ορισμένοι, εξάλλου πιθανολογούσαν ότι υπήρξε κακή συνεννόηση μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης λόγω ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας.
Και μια ώρα μετά, περί τις 9.30 το βράδυ, η Ενωση έστειλε νέο μήνυμα που δεν ήταν άλλο από αυτό που… εκ παραδρομής είχε στείλει λίγο πριν από τις 8.00, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι μόνο κατά λάθος δεν ανακοίνωσαν οι τραπεζίτες την αναστολή των πλειστηριασμών για τους ευάλωτους δανειολήπτες.
Οι φήμες λένε ότι τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, με τα κυβερνητικά στελέχη να μην κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς της Ενωσης. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι τράπεζες ενοχλήθηκαν από την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο κατά την παρουσίαση του Πτωχευτικού Κώδικα. «Ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων και την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ισως και γι’ αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών», είχε πει ο πρωθυπουργός.
Με την κατάργηση της έννοιας της «προστασίας πρώτης κατοικίας» η κυβέρνηση αναζητούσε ένα «κοινωνικά ευαίσθητο» αφήγημα και, όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» την 1η Σεπτεμβρίου, αναζητά «παυσίπονο» για τον πονοκέφαλο των πλειστηριασμών, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την κοινωνική συνοχή.
Ετσι, οι τράπεζες κάνουν λόγο για μέτρο που λαμβάνεται στο πλαίσιο της δέσμευσής τους για στήριξη της ελληνικής οικονομίας εν μέσω COVID-19 υπενθυμίζοντας ότι έχουν ήδη προβεί σε εκταταμένες αναστολές υποχρεώσεων, από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι: «Κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Και από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί».
Μένει να αποδειχθεί ποια πλευρά είναι πιο… ευαίσθητη.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Exit mobile version