Επιμένει ο Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης έβαλε το βέτο για πλαφόν στο φυσικό αέριο στην ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει ο Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης έβαλε το βέτο για πλαφόν στο φυσικό αέριο στην ΕΕ

SHARE THIS

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επανέλαβε για ακόμη μία φορά το αφήγημα Μητσοτάκη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ισπανία και Πορτογαλία δεν έφυγαν με άδεια χέρια από τη Σύνοδο, αφού κατάφεραν και πέτυχαν ειδικό καθεστώς για τις τιμές ενέργειας στις χώρες τους. Πράγμα που δεν έκανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντί να υπάρχει έστω μια μετριοπάθεια της κυβέρνησης, για την αδυναμία της να επιβάλλει μέτρα στην εγχώρια κερδοσκοπία, αλλά και να κερδίσει κάτι σε διεθνές επίπεδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει στους ισχυρισμούς ότι ο Μητσοτάκης έβαλε το βέτο για πλαφόν στο φυσικό αέριο στην ΕΕ.

Η σφοδρή κριτική που δέχεται όλες αυτές τις μέρες, με αφορμή την αποτυχία συμφωνίας όμοιας με αυτές που κατάφεραν Ισπανία και Πορτογαλία, αντιμετωπίζεται ακόμη μια φορά με επικοινωνία χαμηλού επιπέδου για πολίτες με ελάχιστη έως καθόλου νοημοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να διασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι χωρίς την αναφορά αυτή στα Συμπεράσματα δεν θα συμφωνούσαμε στην έκδοσή τους».

Ακόμη, συνέχισε τονίζοντας ότι «Τελικά -ύστερα από μακρές και δύσκολες διαβουλεύσεις- εντάχθηκε στα Συμπεράσματα ρητή αναφορά, που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει -μαζί και με άλλες προτάσεις- την επιλογή για πλαφόν διεθνώς στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ζητείται συγκεκριμένα από την Πρόεδρο της Επιτροπής να συνομιλήσει με όλους τους παράγοντες της αγοράς και να προτείνει, το συντομότερο δυνατόν, παρεμβάσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου. Η πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσον αφορά την απόφαση του Συμβουλίου, που δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να συζητά, με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη χαρακτήρισε σημαντική.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή, επικαλούμενη και το παράδειγμα της ενιαίας αγοράς εμβολίων», τόνισε ενώ σημείωσε ότι συμφωνήθηκε ήδη -στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- η προμήθεια από την Ε.Ε. επιπλέον 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου από τις Η.Π.Α. έως το τέλος του 2022.

Παράλληλα, στην Ελλάδα η οικονομία καταρρέει, τα νοικοκυριά πλήττονται σφοδρά από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα ασπιρίνες, που δεν καλύπτουν ούτε βασικές ανάγκες και οι πολίτες συνεχίζουν να ακούν εξαγγελίες και αμετροεπή «Θα, θα, θα».

Exit mobile version