Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Μακεδονία, η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει από τα τέλη Οκτωβρίου η χώρα και κυρίως η Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και στα επίσημα, πλέον, στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Σύμφωνα με τους πίνακες με τα στοιχεία που βγάζει καθημερινά το ECDC η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στη θνητότητα, αφού στις 25/11 ήταν πρώτη σε θανάτους ανά εκατομμύρια κατοίκους σε ολόκληρο τον κόσμο και την επόμενη ημέρα (26/11) “έχανε” μόνο από τη Γαλλία και το Βέλγιο, δύο χώρες με δραματικά αποτελέσματα τόσο στο πρώτο όσο το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Στα επίσημα στοιχεία που καταγράφονται στα γραφήματα του ECDC, η χώρα μας δείχνει πως έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και με τη Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίζει εδώ και ένα μήνα το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο δεν εξαντλείται φυσικά στον απολογισμό των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά κυρίως έχει να κάνει με την κατάσταση στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν φρακάρει, είναι ξεκάθαρο στον οποιονδήποτε πως η πόλη είναι τελικά η παγκόσμια πρωταθλήτρια θνητότητας.
Η τελευταία εβδομάδα με τις 2000-2500 νέες διαγνώσεις ημερησίων αλλά και τους περίπου 100 νεκρούς την ημέρα, είναι το αποτέλεσμα μολύνσεων που έγιναν πριν 2 εβδομάδες. Αν παρατηρήσουμε και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, 3-4 εβδομάδες νωρίτερα είχαν ασύλληπτα νούμερα κρουσμάτων (Γαλλία 60.000, Βέλγιο 20.000, Ολλανδία 10.000) και ελάχιστους σε σχέση με τις λοιμώξεις νεκρούς (η Γαλλία είχε π.χ. με εκείνα τα κρούσματα 150-200 νεκρούς την ημέρα, το Βέλγιο 40-50). Τώρα, όμως έρχεται ο «λογαριασμός» για εκείνα τα κρούσματα κι έτσι καταλήγουν καθημερινά περί τους 700 ανθρώπους στη Γαλλία, ενώ το Βέλγιο με τα 1200 πλέον κρούσματα έχει 100 νεκρούς την ημέρα. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως στην Ελλάδα η εμφανής μείωση κρουσμάτων θα φανεί την επόμενη εβδομάδα, μετά θα έρθει η μείωση των διασωληνωμένων και αρκετά αργότερα μια αργή μείωση των θανόντων. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και επιδημιολογικά δεδομένα, η όλη διαδικασία θα χρειαστεί τουλάχιστον 4 εβδομάδες, καθώς είναι εμφανές πως η διασπορά μειώνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Αν όλα πάνε καλά, στα μέσα Δεκεμβρίου ίσως δούμε μια μερική αποσυμπίεση των νοσοκομείων στην κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα και τότε μπορεί να ληφθεί κάποια απόφαση για άρση του lockdown, έστω και οριακή.
Πάντως, αν η Ελλάδα είναι θλιβερά πρώτη στον κόσμο, και η Θεσσαλονίκη μακράν πρώτη στην Ελλάδα, το μέγεθος της… επιτυχίας μας είναι ολυμπιακών διαστάσεων.

Δείτε τα γραφήματα:

covid-deaths.jpg
neo.jpg