Φόβοι της Κομισιόν ότι το «σχέδιο ανάκαμψης» του κ. Μητσοτάκη προορίζεται για τους ημετέρους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόβοι της Κομισιόν ότι το «σχέδιο ανάκαμψης» του κ. Μητσοτάκη προορίζεται για τους ημετέρους

SHARE THIS

Πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το rosa.gr σημειώνουν ότι η επιφυλακτικότητα απέναντι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχει ενισχυθεί το τελευταίο χρόνο.

Αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα δάνεια του σχεδίου ανάκαμψης, σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv.

Τα αιτήματα έρχονται έπειτα από τις πρώτες τεχνικές συνεδριάσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τα σχέδια αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σε συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το ελληνικό σχέδιο είναι το μόνο προς το παρόν που προκαλεί προβληματισμό και έχει πολλά θολά σημεία, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει τις εταιρείες προς χρηματοδοτική ή δανειακή στήριξη.

Η Ελλάδα πρόκεται να λάβει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο προβληματισμός πολλών εστιάζεται στο γεγονός ότι το ελληνικό κράτος αναμένεται να δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν στήριξη από τις τράπεζες, και όχι σε επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν ζητήματα βιωσιμότητας λόγω της πανδημίας και της ελλιπούς στήριξης από την κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει που θα διοχετεύσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και να διασφαλίσει ότι δεν θα πάνε σε ημετέρους

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), δήλωσε πρόσφατα ότι μόνο 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε σύνολο άνω των 840.000 επιχειρήσεων, έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. «Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους», προειδοποίησε.

Πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το rosa.gr σημειώνουν ακόμα ότι η επιφυλακτικότητα απέναντι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχει ενισχυθεί το τελευταίο χρόνο έπειτα από σειρά ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τα ευρωπαϊκά όργανα αναφορικά με την πολιτική εγκατάλειψης και συρρίκνωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι στους θεσμούς θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα, με όποια μορφή κι εάν έρθουν, θα διοχετευθούν εκεί που πρέπει, εκεί που υπάρχει ανάγκη, όχι σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες που δεν αναμένεται να στηρίξουν συνολικά την ελληνική οικονομία.

Exit mobile version