Γιατί η κυβέρνηση αποπληρώνει πρόωρα το ΔΝΤ;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η κυβέρνηση αποπληρώνει πρόωρα το ΔΝΤ;

SHARE THIS

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις αρχές του 2021. Μετά τα 2,7 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2019, προγραμματίζεται να δοθούν επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ με την εξασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα αποπληρωθούν πρόωρα όλες οι δόσεις του 2021 και του 2022.

Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να χρωστά περίπου 1,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, ποσό που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να καταβληθεί το 2023, αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Οι πρόωρες αποπληρωμές του ΔΝΤ δεν αλλάζουν σε κάτι το βαθμό της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας, ούτε βελτιώνουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το δείκτη της βιωσιμότητας χρέους. Επί της ουσίας δεν μεταβάλλουν προς το καλύτερο το δημοσιονομικό και επενδυτικό προφίλ της ελληνικής οικονομίας, αλλά δημιουργούν μια υπόσχεση αναχρηματοδότησης για το μέλλον, με την κυβέρνηση να «κλείνει το μάτι» στο Ταμείο σε περίπτωση που χρειαστεί εκ νέου στήριξη.

Μέσα στο σημερινό σφιχτό και εξαιρετικά αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, με την οικονομία να καταγράφει ρεκόρ ύφεσης στο 3ο τρίμηνο και το 4ο τρίμηνο του έτους να αναμένεται ακόμη χειρότερο, η κυβέρνηση επιλέγει να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, η οικονομία και η αγορά έχουν τεράστιες ανάγκες χρηματοδοτικής στήριξης, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί επιδεικτικά. Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων.

Διαβάστε ακόμα: Ελληνική οικονομία: Απολογισμός 2020 και τι να περιμένουμε για το 2021

Exit mobile version