Heise: O Μητσοτάκης βλέπει τον εαυτό του θύμα σκοτεινών δυνάμεων & επιτίθεται στα ΜΜΕ
EUROKINISSI POOL ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Heise: O Μητσοτάκης βλέπει τον εαυτό του θύμα σκοτεινών δυνάμεων & επιτίθεται στα ΜΜΕ

SHARE THIS

«Είναι πλέον βέβαιο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε υπό παρακολούθηση και άλλους πολιτικούς», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Διασυρμού η συνέχεια…

Ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδας όπως φαίνεται δε σταματά, αναφορικά με το σκάνδαλο υποκλοπών που έχει δημιουργήσει πολιτικούς τριγμούς και σωρεία αντιδράσεων εντός και εκτός συνόρων.

Σειρά έχει το γερμανικό heise.de, με εκτενές δημοσίευμα, στο οποίο βάζει στόχαστρο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αφήνοντας αιχμές για τη διακυβέρνηση, ενώ παρουσιάζει και τον διασυρμό της χώρας σε άλλα διεθνή ΜΜΕ.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρεται να παρακολουθούσε πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και φερόμενους βουλευτές της κυβέρνησης. Αλλά ο Μητσοτάκης βλέπει τον εαυτό του ως θύμα σκοτεινών δυνάμεων και επιτίθεται στα ΜΜΕ.

Στο στόχαστρο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο διεθνής Τύπος . Τουλάχιστον έτσι το λέει η ελληνική κυβέρνηση Ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν υπερβαίνει τα μέτρα κατά των δημοσιογράφων που αναφέρουν το σκάνδαλο των ελληνικών υποκλοπών.

Ο Οικονόμου σκόπιμα διαστρεβλώνει τα γεγονότα και μπορεί να είναι σίγουρος ότι τμήματα του ελληνικού Τύπου θα παρουσιάσουν άκριτα τις δηλώσεις του ως αναφορές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, είναι πλέον βέβαιο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε υπό παρακολούθηση και άλλους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και φερόμενοι κυβερνητικοί βουλευτές.

« Το Politico διορθώνει το άρθρο» – ως κυβερνητικές ψευδείς ειδήσεις

Την Τετάρτη , το περιοδικό Politico ανέφερε στην ηλεκτρονική του στήλη «Βρυξέλλες Playbook» για απαντητική επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επιτροπή είχε εκφράσει ανησυχία για την υπόθεση των υποκλοπών και ζήτησε διευκρινίσεις. Η απαντητική επιστολή που διέρρευσε λέει

Έχοντας υπόψη ότι η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη ευαισθησία, θα θεωρούσαμε συνετό στο μέλλον να αποφύγουμε βιαστικές επικυρώσεις πολιτικών μέσων ενημέρωσης που δεν χαρακτηρίζονται πάντα από ακρίβεια και αντικειμενικότητα,

όπως

Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα τέτοιο πρώτο βήμα θα ήταν πιο εποικοδομητικό και χρήσιμο από την άμεση ενασχόληση με γραπτή αλληλογραφία βασισμένη σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τα οποία δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί.

Την επιστολή επικαλέστηκε η ανταποκρίτρια του Politico Νεκταρία Σταμούλη, η οποία φαίνεται να τη διέρρευσε. Το κείμενο αναφέρει επίσης, συνοψίζοντας το ιστορικό της επιστολής:

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Παναγιώτης Κοντολέων παραιτήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα αφού αποκαλύφθηκε ότι το ΕΛΚ υποκλοπούσε παράνομα τα τηλέφωνα του αρχηγού του κόμματος του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ευρωβουλευτή και δημοσιογράφων.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου έκανε λόγο για «ανακριβείς, παραπλανητικές και μεροληπτικές αναφορές» που τροφοδοτούνται από την αντιπολίτευση. Απευθυνόμενος ευθέως στη Σταμούλη, η οποία είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Ξένων Ανταποκριτών, λέγοντας «αυτή τη φορά πρόκειται για ένα πολύ ανακριβές ρεπορτάζ στο POLITICO από δημοσιογράφο γνωστή για τις διασυνδέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο αρχισυντάκτης του Σταμούλη Τζαμίλ Αντερλίνι στάθηκε την ίδια μέρα μπροστά στην ανταποκρίτριά του και πιστοποίησε την άψογη δουλειά της. Διάβασε και ο ίδιος την επιστολή, εξηγεί ο Αντερλίνι.

Στη στήλη «Βρυξέλλες Playbook» της Πέμπτης, το Politico έκανε άλλη μια δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης για το σκάνδαλο και απάντησε με διευκρινίσεις. Κυριολεκτικά λέει :

Το Playbook είναι στην ευχάριστη θέση να διευκρινίσει ένα σημείο σχετικά με την κάλυψη της Τετάρτης για το σκάνδαλο της κατασκοπείας. Τα δύο κορυφαία μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναγκάστηκαν να παραιτηθούν νωρίτερα αυτό το μήνα για αυτό που η Αθήνα περιέγραψε ως «κακό χειρισμό νόμιμων υποκλοπών». Την υποκλοπή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησε η ελληνική υπηρεσία ασφαλείας ΕΥΠ, σύμφωνα με τον νόμο. Η Αθήνα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην παράνομη υποκλοπή του ίδιου προσώπου με χρήση λογισμικού Predator, η οποία έλαβε χώρα την ίδια περίπου περίοδο.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της Αθήνας άλλαξε τον νόμο, ώστε, όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης στη Βουλή την Παρασκευή, οποιοσδήποτε μπορεί να υποτιμηθεί για «λόγους εθνικής ασφάλειας». Υπάρχουν έντονες διαφωνίες στην Ελλάδα σχετικά με τη συνταγματικότητα αυτής της νομικής ρύθμισης – στην οποία δεν υπάρχει νομικά επαληθεύσιμος ορισμός των «λόγων εθνικής ασφάλειας» και στην οποία οι αναχαιτισμένοι δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για το αν, πότε και σε ποιο βαθμό αναχαιτίζονται. Μεγάλη συζήτηση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Βουλή την Παρασκευή, αναφέρει το Politico .

Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Οικονόμου , το Politico επαναλαμβάνει στην τρέχουσα έκθεση όσα ανακοίνωσε με ανεπίσημη επιστολή του, χωρίς όμως να αναφέρεται στην επίμαχη συζήτηση. Στη συνέχεια, το μήνυμα διαδόθηκε κατά λέξη σε φιλοκυβερνητικά μέσα , χωρίς να αναφέρεται η πηγή . Κάποια μέσα ενημέρωσης, όπως το skai.gr , κατέβασαν το μήνυμα του Οικονόμου μετά την αρχική δημοσίευσή του.

Αρκετός λόγος για να μιλήσει ξανά ο αρχισυντάκτης Σταμούλης. Το Σάββατο, ο Anderlini επέλεξε την εβδομαδιαία στήλη του με συμβουλές ανάγνωσης ως σκηνή . Στην εισαγωγή του περιορίζεται σε δύο θέματα. Γράφει μια παράγραφο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και δύο για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, την οποία βλέπει σε σοβαρό κίνδυνο.

Ειδικά η φράση του «Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιογραφικής μου καριέρας σε ένα αυταρχικό (τεινώς ολοκληρωτικό) κράτος (Κίνα), γνωρίζω από πρώτο χέρι τους κινδύνους και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι που τολμούν να ισχυριστούν ότι λειτουργεί καλή δημοσιογραφία» είναι μια καυστική ετυμηγορία για το σημερινό ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της κριτικής

Τα δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ για το σκάνδαλο γίνονται όλο και πιο βίαια . Στην αρχή των αποκαλύψεων στις 5 Αυγούστου, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters έκανε λόγο για παραίτηση του αρχηγού των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών λόγω της υποκλοπής του ευρωβουλευτή και αρχηγού της αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, από τον Έλληνα. μυστική υπηρεσία ΕΥΠ. Ακολούθησαν και άλλα άρθρα από το πρακτορείο σε τακτά χρονικά διαστήματα . Στις 26 Αυγούστου, την ημέρα που έλαβε χώρα η μεγάλη συζήτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Βούλη, το ελληνικό κοινοβούλιο, το Reuters δημοσίευσε μια στήλη του Hugo Dixon με τίτλο «Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ανησυχούμε για την Ελλάδα ξανά κοντά».

Στη συνεισφορά του, ο Ντίξον δεν ασχολείται μόνο με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Κάνει απολογισμό της βασιλείας του Μητσοτάκη. Ο Ντίξον βεβαιώνει τον Μητσοτάκη ότι δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της διαφθοράς και έχει δώσει αμνηστία σε εγκληματίες λευκού γιακά και φοροφυγάδες. Ο αρθρογράφος προειδοποιεί για πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και διολίσθηση Μητσοτάκη στον λαϊκισμό.

Ο Ντίξον είναι μεταξύ των αναλυτών που είχαν μεγάλες ελπίδες μαζί του από την αρχή, όταν ο Μητσοτάκης έγινε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και άρα αρχηγός της αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο του 2019 . Λίγο πριν την εκλογική νίκη Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019 , ο Ντίξον έγραψε στο Twitter για τη στήλη του τότε: «Αν ο επόμενος πρωθυπουργός -σχεδόν σίγουρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι γενναίος, η Ελλάδα μπορεί να απολαύσει μια θετική σπείρα».

New York Times vs Μητσοτάκης

Σε αντίθεση με τον Ντίξον, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλάπ, υπότροφος του Πούλιτζερ, είχε από καιρό επικρίνει τον Μητσοτάκη . Στην πιο πρόσφατη κορύφωση της προσφυγικής κρίσης τον Μάρτιο του 2020, έδωσε τίτλο σε ένα άρθρο «Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στους πρόσφυγες – και στις δικές της αξίες». Τέτοιες αναρτήσεις ερμηνεύτηκαν τότε από την ελληνική κυβέρνηση ως «υποστήριξη στην τουρκική προπαγάνδα».

Ο Clapp είχε κερδίσει τη δεύτερη θέση στα βραβεία Pulitzer Foundation Breakthrough 2021 με μια άλλη συμμετοχή για την Ελλάδα . Στο «The Vampire Ship» πραγματεύεται ένα ποτέ πραγματικά λυμένο σκάνδαλο για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τη διαφθορά στην Ελλάδα και την Τουρκία , στο οποίο έχουν πεθάνει όλοι οι σχετικοί μάρτυρες.

Ο Κλάπ μίλησε και για το σκάνδαλο των υποκλοπών . «Η σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον για να τη δουν όλοι», τιτλοφορεί το σχόλιό του, το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο από τους New York Times τη Δευτέρα . Την Τετάρτη βρέθηκε στο εξώφυλλο της διεθνούς έντυπης έκδοσης του κορυφαίου μέσου των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου είχε προσπαθήσει να απορρίψει τον Clapp ως «προσκεκλημένο συγγραφέα» για τους New York Times και να επιβεβαιώσει την εχθρότητά του προς την Ελλάδα για τη συμβολή του στην προσφυγική κρίση . Μιλώντας στην αντιπολίτευση, ο Οικονόμου σημείωσε, «κατά σύμπτωση, ο δημοσιογράφος που σηκώνετε σήμερα είναι ο ίδιος που κατήγγειλε διεθνώς την Ελλάδα ότι υπερασπίστηκε τα σύνορά της τον Μάρτιο του 2020».

Το να γράφει κανείς κριτικά για την προσφυγική πολιτική της Ελλάδας αποτελεί εδώ και καιρό «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για την κυβέρνηση. Το σχόλιο του Clapp στους New York Times , από την άλλη, είναι μόνο ένα από τα πολλά άρθρα που έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα για το θέμα. Ήδη στις 12 Αυγούστου, ο ανταποκριτής τους Jason Horowitz συνέκρινε το σκάνδαλο με το Watergate .

«Πολιτική αστάθεια, ρούβλια και πρόσφυγες»

Στις ομιλίες του στη μεγάλη συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή, ο Μητσοτάκης παρουσίασε την κατάσταση σαν οι επιθέσεις εναντίον του να μην οφείλονταν στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Προειδοποίησε ότι αν πέσει και έρθουν νέες εκλογές, η χώρα θα περιέλθει σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας. Κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι είναι οπαδοί των «δραχμών και των ρουβλίων»:

Στην Ελλάδα του 2022, αυτοί που ακολουθούν το ρούβλι ή τη δραχμή δεν πρέπει να χαράξουν την πορεία. Δεν θα επιτρέψουμε να χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένους μιντιακούς οίκους με στόχο να επηρεάσουν τα πολιτικά γεγονότα. Θα φροντίσουμε επίσης να μην γενικευθούν μεμονωμένες περιπτώσεις προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση. Σε όσους το πιστεύουν, απαντώ: Δεν θα ενδώσω. Στη δημοκρατία, μόνο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του.

Επιπλέον, ο Μητσοτάκης προειδοποίησε για εκ νέου αύξηση του αριθμού των προσφύγων , λέγοντας ότι «υπό ένα δήθεν ανθρωπιστικό πρόσχημα, ετοιμάζεται νέο κύμα εισβολών στον Έβρο» . Για τον Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο ότι μόνο αυτός και η κυβέρνησή του μπορούν να σώσουν τη χώρα στις σημερινές δύσκολες στιγμές. Εάν πιστεύετε τον πρωθυπουργό, ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να έχει συνωμοτήσει εναντίον του.

Exit mobile version