
Σε μία σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε σήμερα ο Μάριος Λαζανάς, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό.
Ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, δήλωσε σήμερα στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη, ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την συνταγογράφηση του τεστ κορονοϊού για τους πολίτες!
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος, έχουν αναφερεθεί λεπτομερώς στη συνταγογράφηση του τεστ με την κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΔΥ, ενώ υπήρχε η πρόβλεψη να είναι πιστοποιημένοι οι γιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν τα τεστ, προκειμένου να υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία και να μην γίνεται κατάχρηση.
Ο κ. Λαζανάς επεσήμανε για τη διενέργεια των τεστ, ότι συνιστά μία γενική αρχής πρόληψης της δημόσια υγείας, καθώς το κόστος των τεστ -που για το δημόσιο κοστίζει περίπου στα 17 ευρώ- είναι σαφώς μικρότερο από το οικονομικό και κοινωνικό κόστος νοσηλείας των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να διαχειριστούν την πανδημία.
Είναι η πρώτη φορά που μέλος της Επιτροπής αποκαλύπτει κάτι τέτοιο, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κυβέρνηση και τα όσα ισχυρίστηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επί αυτού, αποδεικνύοντας ότι οι εισηγήσεις των ειδικών δεν ακούγονται εν μέσω μίας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 600 συνανθρώπους μας!
Κικίλιας: Σύσταση των ειδικών η μη συνταγογράφηση του τεστ Covid
Ο Βασίλης Κικίλιας υπενθυμίζεται ότι απαντώντας σε ερώτημα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είχε δηλώσει ότι η μη συνταγογράφηση των τεστ για την Covid-19 αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.
Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, το θέμα έθεσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνος Μάρκου, επαναφέροντας το ερώτημα προς τον υπουργό Υγείας του «γιατί δεν δίνετε τη δυνατότητα να συνταγογραφηθεί και το τεστ Covid όπως η γενική αίματος».
Απαντώντας ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι με το σύστημα που υπάρχει «όλοι όσοι χρήζουν εργαστηριακού ελέγχου είτε PCR (μοριακός) είτε Rapid Test» έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τόνισε πως «από την αρχή εφαρμόσαμε μια στρατηγική με βάση αυτά που ζήτησαν οι ειδικοί» έτσι «φτάσαμε στα 20.000 τεστ».