Η Τουρκία θέτει θέμα κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα – Πυρά από Χαρίτση, Ανδρουλάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία θέτει θέμα κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα – Πυρά από Χαρίτση, Ανδρουλάκη

SHARE THIS

Στα άκρα τραβάει το σχοινί των προκλήσεων η τουρκική ηγεσία λίγα 24ωρα μετά την συζήτηση στην ΕΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για τον κατάλογο κυρώσεων που θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη Σεπτέμβρη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την 97η επέτειο της “Ημέρας της Νίκης”, η οποία αφορά την τελική ήττα του ελληνικού στρατού από τον στρατό του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1922 στον ποταμό Σαγγάριο, δήλωσε ότι “η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και στη γλώσσα των εκφοβισμών και των εκβιασμών. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες”.

Ο Ερντογάν συνέχισε τις δηλώσεις προσθέτοντας ότι “όπως ακριβώς πετύχαμε τη νίκη στον αγώνα μας για την ανεξαρτησία, έτσι και σήμερα δεν θα διστάσουμε να αποτρέψουμε τις επιθυμίες και τις κινήσεις για μια σύγχρονη Συνθήκη των Σεβρών στην πατρίδα μας”.

Τσαβούσογλου, Οκτάι: “Αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια”

Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, δήλωσαν ότι ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια θα αποτελέσει για την Τουρκία “αιτία πολέμου” και διεμήνυσαν ότι η χώρα τους θα προστατεύσει, με κάθε τρόπο, τα δικαιώματά της σε κάθε κυβικό μέτρο υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απάντηση ΥΠΕΞ: Η άσκηση των δικαιωμάτων της Ελλάδας δεν υπόκειται σε βέτο της Τουρκία

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι “η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου“.

Επίσης, η ηγεσία του Υπουργείου καλεί την Τουρκία “να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου”, προσθέτοντας ότι “η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους”.

“Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων”, σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται ότι “η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία“.

Πυρά από την αντιπολίτευση σε κυβέρνησης και ΕΕ

Σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών.

“Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο στην διεκδίκηση κυρώσεων έναντι της Τουρκίας. Αν είχαμε προχωρήσει στη διεκδίκησή τους από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, όπως ζητούσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, πολλές από τις τελευταίες εξελίξεις ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί“, τονίσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρίτσης .

Πρόσθεσε ακόμα ότι “πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να επανεκκινήσει ο ευρωτουρκικός διάλογος και οι διερευνητικές”, υπογραμμίζοντας ότι “η Ελλάδα δικαιούται και πρέπει να απαιτήσει την έμπρακτη στήριξη των συμμάχων της και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές σε ζητήματα που μας αφορούν άμεσα”.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έδωσε περισσότερη έμφαση στην “ατολμία” της ΕΕ για τη λίστα των κυρώσεων και τόνισε ότι “τα θέματα δεν είναι ελληνοτουρκικά ή τουρκοκυπριακά, είναι ευρωτουρκικά“, στηλιτεύοντας και την αφωνία της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν.

Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ακόμα ότι “η ΕΕ θα πρέπει να τερματίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας” και “να επιδιώξει μια νέα σχέση”, με αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης, αυτόματες ρήτρες κυρώσεων, απέναντι σε μια ηγεσία που στο εσωτερικό της καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο εξωτερικό της απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών.

Exit mobile version