Ιθαγένεια δικαιούσαι μόνο αν είσαι διάσημος ηθοποιός!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιθαγένεια δικαιούσαι μόνο αν είσαι διάσημος ηθοποιός!

SHARE THIS

Τα ελληνικά τους διαβατήρια παρέλαβαν το ζεύγος Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον που είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του στην Αντίπαρο. Η συνάντηση με τον Κυριάκο και τη Μαρέβα Μητσοτάκη έγινε χθες το βράδυ στον Αντίπαρο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Τομ Χανκς πολιτογραφήθηκε Έλληνας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού. Μια πρωτοβουλία, η οποία καταδεικνύει με τον πιο ευθύ τρόπο την υποκρισία, που διέπει το ελληνικό σύστημα κτήσης ιθαγένειας.

Αυτό, που ένας μετανάστης, μόνιμος κάτοικος στην Ελλάδα δεν μπορεί ή πρέπει να περάσει από 40 κύματα για να αποκτήσει, ο Τομ Χανκς και η γυναίκα του που δεν ζουν καν μόνιμα, το απέκτησαν σαν “δώρο” από τον Κ. Μητσοτάκη.

Ας θυμηθούμε όμως τις προϋποθέσεις για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύουν για τους κοινούς θνητούς:

Ελληνική ιθαγένεια δικαιούνται και όσοι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς που διαμένουν νόμιμα σε αυτή, αλλά και οι απόγονοι νόμιμα διαμενόντων αλλοδαπών που έχουν συμπληρώσει συγκεκριμένο διάστημα εκπαίδευσης μέσα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, απαιτείται νόμιμη πενταετής παραμονή στην Ελλάδα από τον έναν γονέα έως τη στιγμή της γέννησης και κατοχή μόνιμου τίτλου διαμονής του ενός γονέα κατά τη στιγμή υποβολής δήλωσης – αίτησης για απόκτηση της ιθαγένειας. Η μονιμότητα της διαμονής συνάγεται από συγκεκριμένο τίτλο διαμονής του γονέα, εν προκειμένω άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας, άδεια επί μακρόν διαμένοντος.

Αν το παιδί γεννηθεί και ο γονέας δεν έχει κλείσει τη στιγμή της γέννησης πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής τότε το δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 10ετούς νόμιμης διαμονής του γονέα. Το αργότερο δηλαδή που μπορεί να θεμελιωθεί είναι στην ηλικία των δέκα ετών του παιδιού εφόσον το παιδί είναι φυσικά γραμμένο και παρακολουθεί το σχολείο.

Επίσης, το παιδί ανεξάρτητα από το status διαμονής των γονέων του, αποκτά την ελληνική ιθαγένεια ύστερα από τα εννιά χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή τα έξι χρόνια στο γυμνάσιο και το λύκειο. Το δικαίωμα αυτό το διατηρεί ο ενήλικος, πλέον, εφόσον συμπληρώσει τα άνω έτη εκπαίδευσης ως την ηλικία των 23 ετών και εφόσον συνεχίσει να ζει στην Ελλάδα. Τέλος, εφόσον λοιπόν ο ενήλικος αλλοδαπός που κατοικεί στην Ελλάδα είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

 

*Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην έκδοση “Ποιος είναι Έλληνας Πολίτης”, του Δημήτρη Χριστόπουλου

 

Exit mobile version