ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Υπό κατάργηση η προστασία Α΄ κατοικίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Υπό κατάργηση η προστασία Α΄ κατοικίας

SHARE THIS

Το πρόγραμμα επιδότησης «Κόκκινων Δανείων» με υποθήκη ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφήνοντας εκτός νομικής προστασίας πολλά εξ αυτών. Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, οι δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης είναι φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους, φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου τους μισθού, επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής τους δραστηριότητας δηλαδή μείωση του ΦΠΑ άνω του 20%.

Δικαιούχοι επίσης είναι τα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-Εργασία» και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο. Επίσης Πρόγραμμα Επιδότησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων για εννέα μήνες με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Ο «ηθικός κίνδυνος»
Σύμφωνα με δημοσίευμα ιστοσελίδας (dikastiko.gr) προωθείται ρύθμιση με την οποία είναι ορατός ο κίνδυνος να απορριφθούν από τους δικαστές οι σχετικές αιτήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο λεγόμενος ηθικός κίνδυνος.

Με βάση το κείμενο που διδάσκεται στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, οι δικαστές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν ότι «ηθικός κίνδυνος» συντρέχει «όταν ο οφειλέτης παρακινείται να αναλάβει υπέρμετρες υποχρεώσεις, υπολογίζοντας ότι, εφόσον δεν μπορεί να τις εξυπηρετήσει θα μπορεί να απαλλαγεί αζημίως από αυτές».

Συνεπώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειολήπτες αυτοί ενήργησαν με δόλο, γεγονός που τους αποκλείει από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου του 2010. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος θέτει ως προϋπόθεση «τη μη δόλια περιέλευση του δανειολήπτη σε αδυναμία πληρωμής» προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,15% στην τελευταία έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αφορούν στο τέλος του 2019, από τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, τα 5,8 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που είχαν ήδη καταγγελθεί. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας αφορούν είτε φυσικά πρόσωπα (π.χ. ν. 3869/2010) είτε νομικά πρόσωπα (π.χ. ν. 4307/2014, Πτωχευτικός Κώδικας). Σχετικά με τις επιμέρους κατηγορίες, περίπου το 29,7% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,2%.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 30 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων έχουν μεταφερθεί από τα χέρια των τραπεζών στους servicers, τις εταιρείες δηλαδή που διαχειρίζονται τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις που αγοράζουν τα funds από τις τράπεζες.

Η μεταβίβαση αυτού του βάρους από τον τραπεζικό κλάδο στη δευτερογενή αγορά NPEs αναμένεται να επισπευστεί το επόμενο διάστημα καθώς ολοκληρώνονται τα mega-deals που έχουν δρομολογήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τέτοια παραδείγματα είναι το Cairo της Eurobank που έχει ήδη ενταχθεί στη λύση «Ηρακλής», καθώς και το Galaxy της Alpha Bank για το οποίο ολοκληρώθηκε η υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών τις προηγούμενες ημέρες.

Του Παναγιώτη Αλεξανδρόπουλου για το FLASH

Exit mobile version