Κρίτων Αρσένης: Με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης πεθαίνουμε κατά εκατοντάδες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίτων Αρσένης: Με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης πεθαίνουμε κατά εκατοντάδες

SHARE THIS

Ο περιβαλλοντολόγος και βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης απαντά στις ερωτήσεις του Δημήτρη Ραπίδη και του rosa.gr για το δεύτερο lockdown, την πολιτική της κυβέρνησης στο τομέα της Υγείας, την πολιτική της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και τις εξελίξεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το ενεργειακό μοντέλο της χώρας και το περιβάλλον, τις Σταγιάτες, το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο, τις ανεμογεννήτριες σε Τήνο και τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα, τα ΧΥΤΑ Φυλής και τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης στο δεύτερο lockdown;

Η κυβέρνηση προτιμά να πεθαίνουμε κατά εκατοντάδες καθημερινά παρά να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν θα προχωρήσει σε προσλήψεις και εξοπλισμό του ΕΣΥ, γιατί αυτό θα σήμαινε ανατροπή στα σχέδιά της για πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων.
Χρησιμοποιεί όμως την πανδημία για να φέρει καίριο χτύπημα στα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα. Νομοθετεί –με 6 βουλευτές στην αίθουσα της Ολομέλειας– έναν εργασιακό Μεσαίωνα, αλλά και την ακραία απορρύθμιση της λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών στα αεροδρόμια και ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις και τις αντιδράσεις στις πολιτικές της επιλογές και στις κοινωνικές τους επιπτώσεις.
Η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση στον ΟΟΣΑ στις δαπάνες για την Υγεία, τη στήριξη της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων. Γιατί εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, την κοινωνία και την εργασία;
Επειδή στόχος της είναι η ιδιωτικοποίηση της υγείας και η εργαλειοποίηση της οικονομικής κρίσης από τα lockdowns, για να πετύχει όσα δεν μπόρεσαν τα μνημόνια: τη συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους και τη μετατροπή αυτοαπασχολούμενων και μικροεπιxειρηματιών σε εργάτες.

Γιάνης Βαρουφάκης και Κρίτων Αρσένης. Credit: Γιώργος Ζάχος / Intimenews.
Η Ε.Ε. έχει κάνει τα σωστά βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Έχει δείξει αλληλεγγύη και έχει στηρίξει ουσιωδώς τα κράτη-μέλη;
Δεν τόλμησε το ευρωομόλογο και συνέχισε να δίνει βοήθεια με δανικά, που σημαίνει βαθύτερο εγκλεισμό στη φυλακή του χρέους και νέα μνημόνια.
Ποιες είναι οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το δημόσιο σύστημα Υγείας;
Πλήρεις και μόνιμες προσλήψεις, τριπλάσιες ΜΕΘ, πλήρης εξοπλισμός νοσοκομείων (μάσκες, γάντια, στολές) και επιτάξεις (όχι ενοικιάσεις) ιδιωτικών νοσοκομείων.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί για σημαντική ανάπτυξη το 2021, παρά το γεγονός ότι έχει επανειλημμένα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με την Κομισιόν παράλληλα να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στις προβλέψεις της. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
Η κυβέρνηση, που με δική της πολιτική επιλογή πεθαίνουμε κατά εκατοντάδες, σχεδιάζει έναν ψευδώς αισιόδοξο προϋπολογισμό, σαν να μην υπήρχε lockdown, σαν να μην ήταν άγνωστη η διάρκεια της επιδημίας και σαν να μην ήταν άγνωστο αν θα ακολουθήσει επόμενο κύμα. Και παρ΄ όλα αυτά, προβλέπει μειώσεις στις δαπάνες για την υγεία.
Ο καθρέφτης της πραγματικότητας είναι η έκρηξη αστυνομικής καταστολής από την κυβέρνηση. Ετοιμάζονται για τις μαζικές αντιδράσεις από τη φτωχοποίηση των ανθρώπων από τα Lock Downs και τις εξώσεις και κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.
Θέλω να επισημάνω όμως στο σημείο αυτό τη χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου μύθου των ιδιωτικοποίησεων και των ΣΔΙΤ. Η κυβέρνηση αποζημιώνει ήδη ιδιωτικοποιημένους δρόμους, αεροδρόμια, πρώην δημόσιες επιχειρήσεις για τον κορονοϊό. Δίνει για την ακρίβεια ένα τεράστιο ποσοστό των πενιχρών εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, χρήματα που θα μπορούσαν να ήταν διαθέσιμα σήμερα για την υγεία και τα σχολεία. Μετά από αυτή την εμπειρία, ποιος τολμά να στηρίζει ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις;.

Σταγιάτες, εργοστάσιο ΑΓΕΤ στο Βόλο, ανεμογεννήτριες σε Τήνο και Άγραφα. Νερό, ατμοσφαιρική ρύπανση, ενέργεια. Τι θα γίνει με τα παραπάνω θέματα; Οι τοπικές κοινωνίες κινητοποιούνται, αλλά η κυβέρνηση αδιαφορεί.
Η κυβέρνηση ζει την ψευδαίσθηση της κοινωνικής ασυλίας λόγω της πληρωμένης στήριξης των μέσω ενημέρωσης. Αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ, καθώς η κοινωνική πραγματικότητα θα είναι δυστυχώς πολύ σκληρότερη μέρα με την ημέρα. Μια ημέρα η κοινωνία θα κάνει λογαριασμό και τότε θα τα λάβει αναδρομικά όλα υπόψη της, όπως έκανε με τόσες άλλες κυβερνήσεις.
Συμπληρώνω δυο λόγια για τα θέματα που αναφέρετε:
Σταγιάτες: Μια τοπική κοινωνία παλεύει για να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην πηγή του χωριού της.
ΑΓΕΤ στο Βόλο: Μια πόλη παλεύει για το δικαίωμα στην αναπνοή απέναντι στην καύση απορριμμάτων στο τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ που φαίνεται να γίνεται όχι για την παραγωγή τσιμέντου αλλά για την επιδότηση.
Τήνος: Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προβάλλει το πρότυπο παράδειγμα της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Αστυπάλαιας με 1-2 ανεμογεννήτριες, εμμένει να γεμίσει τα υπόλοιπα νησιά με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες.
Άγραφα: Η κυβέρνηση εγκρίνει αιολικά στα απάτητα αλπικά τοπία της Πίνδου, ανοίγοντας δρόμους και κατασκευάζοντας δίκτυα στις τελευταίες ανέγγιχτες περιοχές της Ελλάδας μέσα σε Natura και στους βιότοπους σπάνιων και προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας.
Και να προσθέσω δύο ακόμη:
ΧΥΤΑ Φυλής: Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της Δούρου για διαιώνιση της μεγαλύτερης χωματερής της Ευρώπης  και μάλιστα χωροθετεί μονάδα καύσης απορριμμάτων εκεί.
Αρχαία Βενιζέλου: Η κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να δώσει περισσότερα χρήματα στους εργολάβους, αναβάλει επ’ αόριστον την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης και καταστρέφει έναν αρχαιολογικό χώρο επιπέδου UNESCO.

Exit mobile version