Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: «Δεν είμαι κωλοτούμπας»
EUROKINISSI
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: «Δεν είμαι κωλοτούμπας»

SHARE THIS

«Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο», στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.  

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) δίνει αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για ακόμη μια φορά εμφανίζεται άτολμος να αναλάβει ευθύνες και ρίχνει το μπαλάκι προς πάσα κατεύθυνση, είτε για την αλλαγή εκλογικού νόμου, είτε για το σκάνδαλο υποκλοπών, που έχει δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις.

«Η πρώτη ερώτηση για την αξιοπιστία της κυβέρνησης, Εδώ μιλάει το έργο μας. Ήμασταν απολύτως συνεπείς σε ό,τι έχουμε εξαγγείλει. Δεν νομίζω ότι αμφισβητούν οι πολίτες ότι το πακέτο θα υλοποιηθεί στο ακέραιο για το 2022 και το 2023. Στο δεύτερο ερώτημά σας. Ο λόγος που είμαστε σε θέση να στηρίζουν κοινωνία και οικονομία είναι γιατί επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Χωρίς να ξεφεύγουμε από τους στόχους που έχουμε αναλάβει στηρίζουμε κοινωνία και οικονομία. Κάτι αντίστοιχο πράττουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού. Όσους μας κατηγορούν ότι δίνουμε πολλά, επαναλαμβάνω ότι αν από κοινωνικής σκοπιάς αφήναμε την κοινωνία απροστάτευτη το οικονομικό αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο επώδυνο για τη χώρα» είπε αναφορικά με την αξιοπιστία της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοίνωσε εχθές.

«Έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις, αλλά δώσατε την απάντηση. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Ο ψηφισμένος νόμος δίνει το μπόνους και βάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 37% – 38%. Προτιμώ να αναλώσω την ενέργειά μου στο να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει η χώρα να πετύχει ισχυρή κυβέρνηση με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Δεν τίθεται θέμα εκτός από μια περίπτωση, αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα και συμφωνήσουμε από κοινού εκλογικό νόμο. Επειδή αυτό δεν θα συμβεί όμως, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευθούμε στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο. Έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχω με τους πολίτες δεν θα την υποθηκεύσω για κανέναν», είπε στη συνέχεια για τον εκλογικό νόμο.

Σφάλμα οι υποκλοπές αλλά και βούτυρο στο ψωμί του Ανδρουλάκη

Απαντώντας σε ερώτηση για τις παρακολουθήσεις, και ειδικά αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για εργαλειοποίηση του ζητήματος.

«Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες. Είναι σοβαρή υπόθεση και λογικά εγείρει ερωτηματικά. Ανέλαβε πολιτική ευθύνη και δέχθηκα τις παραιτήσεις. Ανοίξαμε τη Βουλή νωρίτερα και συζητούσαμε έξι ώρες. Κινήθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής και αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ που θα προσθέτει δικλείδα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε και έχει να κάνει ότι σε μια νόμιμη επισύνδεση ειδικά σε ένα πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα. Κατά συνέπεια δεν υπήρξε καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται όμως να κάνουμε τις μυστικές υπηρεσίες, φύλλο και φτερό. Θα εξυπηρετούσε συμφέροντα εκτός Ελλάδας. Πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε. Όμως υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούμε. Κατανοώ τον θυμό Ανδρουλάκη όμως επιχειρεί εργαλειοποίηση ενός πραγματικού προβλήματος. Έχει πάντα τη δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να λάβει τις απαντήσεις που η ΕΥΠ είναι σε θέση να του δώσει», σημείωσε αναφορικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Προφανώς και δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός. Τότε βέβαια ήταν απλά ευρωβουλευτής. Όμως κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται δια νόμου από παρακολούθηση. Αν το Σύνταγμα το ήθελε θα το είχε προβλέψει. Τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα έρθουν από προβεβλημμένα πρόσωπα. Όμως πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια τέτοια νόμιμη επισύνδεση. Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη αλλά απαιτούσε περισσότερη πολιτική ευαισθησία στο επίπεδο λήψης της απόφασης από τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Στο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιτρέπεται η παρακολούθηση πολιτικού ή δημοσιογράφου.

Για το αν δηλητηριάζει τις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης έχει αποφύγει κάθε συνάντηση μαζί μου. Δύο φορές του έχω ζητήσει. Τι πιο φυσιολογικό να βρεθούμε και να συζητήσουμε. Το απέφυγε επιμελώς. Έχει πει ότι δεν δέχεται να είμαι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Τον πρωθυπουργό τον διαλέγει ο λαός και όχι ο Ανδρουλάκης. Το λάθος που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του Ανδρουλάκη. Κινείται σε μια γραμμή ρήξης με τη ΝΔ που ήταν προαποφασισμένη. Με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει. Πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βλέπουν θετικά τις μεταρρυθμίσεις μας. Είναι δικό του θέμα».

Για τα προβλήματα στην ενέργεια

«Στο ζήτημα των τιμών απάντησα. Εχουμε από τις χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα. Να ρωτήσετε και τον κ. Τσίπρα. Δεν είναι δυνατόν να κινούμαστε σε κόσμο fake news. Διαβεβαιώνω ότι έχουμε κάνει τα πάντα για την ενεργειακή επάρκεια. Υπάρχει πάντα η απειλή για οριστική διακοπή παροχής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αλλά έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Πρέπει να μειώσουμε τη ζήτηση σε φυσικό αέριο».

«Δυνάμεις εντός της χώρας επιδιώκουν την αστάθεια»

Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου αποτελεί δεδηλώμενη ρωσική στάση. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτήν την πρόκληση. Ισως η Ρωσία περίμενε μία διαφορετική στάση από εμάς αλλά εμείς είμαστε στη σωστή πλευρά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Η Σουηδία εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις της Ρωσίας στις εκλογές της. Θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση να μην επιτρέψουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Εχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που έχουν γίνει παρελθόν. Ποσά από Ρώσους ολιγάρχες που πήγαιναν σε Έλληνες δημοσιογράφους το 2016. Ο Ερντογάν θα ήθελε άλλο Πρωθυπουργό της χώρας, το έχει πει. Υπάρχουν δυνάμεις και εντός χώρας που επιθυμούν πολιτική αστάθεια. Η αντιπολίτευση θέλει αποσταθεροποίηση με πρόωρες εκλογές.

ΛΟΑΤΚΙ+, πολιτικός γάμος για ομόφυλα ζευγάρια και γυναικοκτονία

«Για πρώτη φορά η χώρα έχει εθνική στρατηγική για την ισότητα. Απλώνεται σε πολλά διαφορετικά πεδία. Καταργήθηκε η απαγόρευση αιμοδοσίας σε ομοφυλόφιλους. Καταργήσαμε τις θεραπείες μεταστροφής. Για πρώτη φορά άτομα που ανοιχτά προσδιορίστηκαν ως ομοφυλόφιλα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι γίνεται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Υπάρχει νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης. Για τον πολιτικό γάμο θα έλεγα κάθε πράγμα στον καιρό του»., αποδεικνύοντας και πάλι ότι  δυστυχώς τα ίσα δικαιώματα δεν είναι αυτονόητα στην Ελλάδα.

«Αποδέχομαι τον όρο γυναικοκτονία, γιατί θέλω να προσδιορίσω με αυτόν τον τρόπο, ότι τα εγκλήματα αυτά που κάποτε χαρακτηρίζαμε “εγκλήματα πάθους” και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί και τα θεωρούσαμε ότι λίγο πολύ ήταν μέρος της εγκληματικής δραστηριότητας, που μπορεί να υπήρχε στη χώρα, που μπορεί να έφταιγε και λίγο η γυναίκα που το προκάλεσε. Τα εγκλήματα αυτά πρέπει να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό.

Δεν πρέπει όμως να αποκτήσει ιδιαίτερη και ξεχωριστή νομική κατοχύρωση. Έχουμε ήδη ένα εξαιρετικά αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες και δε μπορώ να δεχθώ ότι μία γυναικοκτονία, δηλαδή μία δολοφονία μιας γυναίκας, που έχει ως αιτία το ίδιο της το φύλο, είναι πιο απεχθής από τη δολοφονία ενός παιδιού, ή από τη δολοφονία ενός ηλικιωμένου»

Επιμένει σε “σενάρια” για τον θάνατο της 5χρονης προσφυγοπούλας

«Δεν έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας. Η δουλειά του τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία. Το επίπεδο της ελευθερίας του τύπου δεν έχει σχέση με εκθέσεις αριστερόστροφων ΜΚΟ. Η γνώμη είναι καλοδεχούμενη και η κριτική. Δεν είναι αποδεκτή η διαστρέβλωση των στοιχείων. Στήθηκε φάμπρικα επικοινωνιακή με το περιστατικό με τους 38 μετανάστες. Αμφισβητείται σοβαρά ότι υπήρξε νεκρός. Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. Δεν είδα να ανασκευάζουν. Καμία αμφισβήτηση των δημοκρατικών διαπιστευτηρίων αυτής της κυβέρνησης. Εκτός Ελλάδας βρίσκονται δυνάμεις απέναντι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα»

Exit mobile version