Μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη για την επερχόμενη κρίση και τα αίτιά της
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη για την επερχόμενη κρίση και τα αίτιά της

SHARE THIS

Σκληρή κριτική στην οικονομική της κυβέρνησης άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του για την οικονομία, στην «Ώρα το Πρωθυπουργού» απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τσίπρας: Θάνατος ενός δυναμικού τμήματος της οικονομίας

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ της κυβέρνησης προβλέπει μείωση 20% του μισθού σε εργαζόμενους που μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία» αλλά ταυτόχρονα «επιτρέπει στην ίδια επιχείρηση που επωφελείται από το κράτος να απολύσει άλλους εργαζόμενους που δεν μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία».

Χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που λαμβάνονται για τον τουρισμό και την εστίαση. Επισήμανε ότι «η αγορά ζητά ένα γενναίο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο και εμείς έχουμε βάλει στα 700 εκατ. Είναι προφανές ότι και εδώ «στραβά αρμενίζετε»».

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «προτείνουμε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης: Καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες γεωργοί κτηνοτρόφοι, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑΜΕΑ και άλλες ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας».

Ερμηνεύοντας την στάση της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι πρόκειται για νεοφιλελεύθερες επιλογές, επιλογές του ΣΕΒ που «τον έχετε μέσα στο Μαξίμου». Σημείωσε μάλιστα ότι «η μόνη απάντηση είναι ότι έχετε αποφασίσει να αντιμετωπίσετε τη κρίση ως ευκαιρία για μια μεγάλη και βαθιά αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στην αγορά εν γένει. Ο θάνατος του εμποράκου, θα έλεγε κανείς παλιά. Ο θάνατος θα πω εγώ σήμερα, ενός δυναμικού τμήματος της οικονομίας».

Ύφεση πριν την πανδημία

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πριν την πανδημία. Όπως είπε «μέσα σε τρεις μόλις μήνες, από τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να βγάλει την οικονομία από τις ράγες της ανάπτυξης και να την σπρώξει στον κατήφορο της ύφεσης. Παραλάβατε μια οικονομία που έτρεχε τον Ιούλη με 2,8%». Τόνισε ότι «σας παραδώσαμε την οικονομία με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2019. Και εσείς, αντί, έστω να τον διατηρήσετε καταφέρατε να τον μειώσετε στο 1,9%».

Μάλιστα κατά την διάρκεια της ομιλίας του είχε ένα σύντομο διάλογο με τον πρωθυπουργό, όταν ο τελευταίο ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν τα λεφτά». Ο Αλέξης Τσίπρας ανταπάντησε ότι «εμείς δεν σας αφήσαμε λεφτόδεντρα σας αφήσαμε τους καρπούς από τις θυσίες του ελληνικού λαού». Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του είχε και σαφείς αιχμές για την διανομή του δημόσιου χρήματος μιλώντας για μέσα ενημέρωσης που «λιβανίζουν» την κυβέρνηση έχοντας πάρει χρήματα από την διαφημιστική καμπάνια για τον Covid 19.

Μητσοτάκης: Στόχος να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις

Το σύνολο των κυβερνητικών επιλογών κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και την πορεία ανάπτυξης στην οποία είχε μπει η οικονομία στις αρχές του έτους υπερασπίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε επίσης για ανάκαμψη το 2021 με την συμβολή του ευρωπαϊκού πακέτου ανάκαμψης.

Με αιχμές για την περιοδεία του Α. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως «στο Μετρό δεν σας υποδέχθηκαν μουσαμάδες αλλά ένα πραγματικό εργοτάξιο».

Παράλληλα σημείωσε αναφορικά με την οικονομική πολιτική επί ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «εάν τα πράγματα πήγαιναν τον Ιούλιο τόσο καλά γιατί χάσατε τις εκλογές με 10 μονάδες». Πρόσθεσε πως «αν τα πράγματα πηγαίνουν τόσο άσχημα, δεν θα αναφερθώ στις δημοσκοπήσεις, αλλά στους δείκτες αισιοδοξίας» σημειώνοντας ότι δείχνουν μία διαφορετική κατάσταση.

«Οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας»

Σχολιάζοντας το θέμα της μεσαίας τάξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς τον Αλέξη Τσίπρας πως «κάνετε μια προσπάθεια να εμφανιστείτε ως υπέρμαχος αυτών που διαλύσατε» αφού «ανακαλύψατε τώρα τους μικρομεσαίους». Τόνισε πως «εσείς πήγατε τον ΦΠΑ από 13 στο 24% και τώρα έρχεστε να πλειοδοτήσετε λέγοντας να κατέβει στο 6%».

Απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «οι αγορές αποτυπώνουν την πορεία της οικονομίας» αναφερόμενος στην τελευταία έκδοση 10ετούς ομολόγου. Επισήμανε ότι στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ δανείστηκε 3,9% ενώ σήμερα σε συνθήκες πανδημία η χώρα δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθείς το Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας πως «μπορέσαμε να διασφαλίσουμε ένα σημαντικό ποσό που θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας, όχι από τώρα αλλά από το 2021». Ειδικά για την ανάπτυξη είπε ότι «το πρώτο τρίμηνο η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9% ενώ στην Ε.Ε ο μέσος όρος ήταν 3,6%» πράγμα που «σημαίνει με πολύ απλά λόγια είχε μπει το 2020 με μεγάλη αναπτυξιακή ορμή». Αντίθετα – είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ – «κυβερνήσατε 4.5 χρόνια. Ποιος ήταν ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης: 0,7% όταν στην Ε.Ε ο μέσος όρος ήταν 2,3%. Αυτά είναι τα κατορθώματά σας».

«θωρακίσαμε αμέσως το σύστημα υγείας»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης λέγοντας πως «θωρακίσαμε αμέσως το σύστημα υγείας με 280 εκατομμύρια», «αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε 4.200 προσλήψεις» και «διπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ, φτάσαμε τις 1000». Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα στήριξης των μισθωτών αλλά και των επιχειρήσεων.

Ο Κ.Μητσοτάκης είπε ότι «έχουν γίνει πάνω από 88.000 έλεγχοι» λέγοντας πως «στόχος μας να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες». Επίσης υπερασπίστηκε το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασίας λέγοντας ότι επιδοτεί την εργασία και διατηρεί τις θέσεις. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά εφαρμόστηκε από σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στην Γερμανία.

Απαντώντας στην κριτική για την χρηματοδότηση των ΜΜΕ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να χρηματοδότησε και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν αναφερθεί κολακευτικά στην ελληνική οικονομία.

Τέλος σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης επισήμανε ότι αυτό θα εισρεύσει το 2021 και η κυβέρνηση «θα το επενδύσει για να χρηματοδοτήσει την μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας». Μέχρι τότε – σχολίασε – «μας ζητάτε να ξοδέψουμε χρήματα δίχως αύριο».

Κόντρα για πρόωρες εκλογές και πρωτογενή πλεονάσματα το 2021

Οι εκλογές και τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2021 κυριάρχησαν στις δευτερολογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μητσοτάκης: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» λέγοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «μπορείτε να πάτε ήσυχος τις διακοπές σας». Παράλληλα τόνισε ότι είναι ψέμα ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στο τελευταίο Eurogroup σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το 2021. Σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup αναφέρει ότι τέτοιοι στόχοι δεν θα υπάρξουν για την ερχόμενη χρονιά εφόσον δεν το επιτρέπουν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ως προμετωπίδα την προσέλκυση επενδύσεων.

Τσίπρας: «Ξαφνικά αγαπήσατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε νωρίτερα, ότι τον Απρίλιο του 2021 η κυβέρνηση θα χρειαστεί να καταθέσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, εφόσον ζητηθούν πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε έναν τέτοιο στόχο εφόσον αυτός υιοθετηθεί. Με βάση αυτό επισήμανε ότι υπάρχει και το σενάριο «να επιθυμείτε να αποδράσετε με πρόωρες εκλογές».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για ψευδείς αναφορές σε πράγματα που δεν πιστεύει. Όπως είπε «ξαφνικά αγαπήσατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας» ενώ «η παράταταξή σας έχει την ιστορία της με το ΕΣΥ και την κατασπατάληση πόρων». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε μια πολιτική που δεν σας ταιριάζει» και «μοιάζει με αυτό που μας έλεγαν οι τροϊκανοί, ότι δεν έχετε την ιδιοκτησία του προγράμματος».

Πηγή: Vouliwatch

Exit mobile version