«Ο αέρας σας βρωμάει φασισμό»: Η κυβέρνηση μετατρέπει τον Βόλο σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο αέρας σας βρωμάει φασισμό»: Η κυβέρνηση μετατρέπει τον Βόλο σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών

SHARE THIS

Ο Γιώργος Λέτσιος, πολιτικός μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, μίλησε στον Δημήτρη Ραπίδη και το rosa.gr για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Βόλου, τους ρύπους που δεν μετρώνται, τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καύσης σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, την αδιαφορία του δημάρχου και της πολιτικής ηγεσίας, τις μεθοδεύσεις του Υπ. Περιβάλλοντος για να καταστεί η πόλη, αλλά και ολόκληρη η χώρα ένας απέραντος αποτεφρωτήρας απορριμάτων.

Τι έχει αλλάξει από τον Ιούνιο και την επίσκεψή μας στο Βόλο αναφορικά με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας λόγω του εργοστασίου της ΑΓΕΤ; Είναι χειρότερα ή καλύτερα τα πράγματα;
Η δυσοσμία από το καλοκαίρι και μετά είναι πολύ πιο έντονη. Οι καταγγελίες που δεχόμαστε μέσω της σελίδας μας στο Facebook είναι πολύ περισσότερες και εκτιμάμε ότι το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρότερο.
Έχουν αποθρασυνθεί τελείως βλέποντας την ατιμωρησία που υπάρχει, προχωρούν σε όλο και περισσότερη ρύπανση της ατμόσφαιρας, και όχι μόνο αυτό. Εκμεταλλευόμενοι το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, και άλλες βιομηχανίες ετοιμάζονται να καταθέσουν και αυτές άδεια καύσης σκουπιδιών. Οπότε θα έχουμε και άλλα εργοστάσια που θα γίνουν αποτεφρωτήρες, όπως η ΑΓΕΤ.
Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα πότε θα γίνει αυτό; Θα γίνει άμεσα;
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς, αλλά οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι θα γίνει σύντομα. Οι διαδικασίες αυτές είναι fast track, δεν παίρνει πολύ χρόνο για να βγει μια άδεια που καταστρέφει το περιβάλλον.
Πως είναι σήμερα η ποιότητα της ατμόσφαιρας και η δημόσιας Υγείας στην πόλη του Βόλου;
Η ποιότητα της ατμόσφαιρας, όπως έδειξε και η μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι ότι έχουμε υπέρβαση κατά 200% τις μισές μέρες του χρόνου στα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Στα όρια που θέτει η ελληνική νομοθεσία, η οποία θέτει δικά της όρια και δεν συμμορφώνεται ούτε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτε με τον ΠΟΥ, έχουμε υπέρβαση περίπου 20-30% τις μισές μέρες του χρόνου.
Η νομοθεσία προβλέπει να μετρούνται 8 ρύποι, όπως π.χ διοξείδιο του θείου και διοξείδιο του αζώτου, μεταξύ άλλων. Δυστυχώς κανένας δεν μετρά αυτούς τους ρύπους, αλλά μόνο τα αιωρούμενα σωματίδια. Έχουμε εντελώς ασαφή εικόνα για το εύρος του προβλήματος των ρύπων και την πραγματική διάσταση της ρύπανσης.
Για ποιο λόγο δεν μετρούνται και τα άλλα στοιχεία, οι υπόλοιποι ρύποι;
Καλή ερώτηση… Έχουμε απευθύνει έκκληση εδώ και κάποιους μήνες στην Περιφέρεια και στο αρμόδιο Υπουργείο και ακόμα περιμένουμε την απάντηση. Μας αγνοούν παντελώς. Φαντάζομαι για να κρύψουν ακόμη περισσότερα. Με το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι όλη η Ελλάδα να γίνει ένας αποτεφρωτήρας.
Ποια είναι η θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης;
Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, κατά τη γνώμη μου προσχηματικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ως αντιπολίτευση θεωρητικά νοιάζεται, ενώ όταν ήταν κυβέρνηση ήταν αυτός που έδωσε την ευκαιρία στην ΑΓΕΤ να καταστρέψει την ατμόσφαιρα του Βόλου, δίνοντας άδεια να καίει 200,000 τόνους σκουπίδια το χρόνο, ενώ μέχρι τότε είχε άδεια να καίει 5,000 τόνους.
Γενικά υπάρχει μια τακτική από τα κόμματα παρόμοια με αυτή που ακολουθούν σε όλα τα ζητήματα. Όταν τους συμφέρει είναι υπέρ, όταν δεν τους συμφέρει είναι κατά, ανάλογα σε ποια θέση βρίσκονται.




Από τις κινητοποίησεις των μαθητών ενάντια στην καύση σκουπιδιών του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, στις 23 Οκτωβρίου 2020. Credit: Επιτροπή Αγώνα.
Ο Δήμος Βόλου είναι ενήμερος για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή αγνοεί πλήρως την κατάσταση και τις αντιδράσεις των πολιτών;
Ο Δήμος Βόλου είναι ενήμερος για όλα. Μάλιστα ήταν από τους πρωτεργάτες πριν κάποια χρόνια ενάντια στην καύση σκουπιδιών μέσα από σχετικά ψηφίσματα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά κάτι συνέβη, που δεν ξέρουμε τι, και έγινε υπέρμαχος της καύσης σκουπιδιών. Μάλιστα έχει προγραμματίσει να κατασκευάσει και εργοστάσιο SRF, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα.
Ο Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος κάποια στιγμή είχε πει ότι θα κάνει αγωγή κατά της ΑΓΕΤ για την ατμοσφαιρική ρύπανση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τελικά η αγωγή έπεσε το 1 εκατ. και δεν ξέρουμε καν τη τύχη της, γιατί φαντάζομαι ότι δεν την υποστήριξαν επαρκώς. Κλασσική δικονομική τακτική, όταν δεν θες να πετύχεις κάτι το αφήνεις ουσιαστικά αστήριχτο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη; Σκοπεύετε να κάνατε κάποιο διάβημα;
Είναι στα σχέδιά μας να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση. Μαζεύουμε πληροφορίες για το πως μπορούμε να το κάνουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Είμαστε στη φάση της συλλογής όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων.
Οι επιστημονικοί φορείς της πόλης και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό, σε μια πιο ολοκληρωμένη τεκμηρίωση;
Σαφώς και μπορούν να συμβάλλουν και έχει ζητηθεί η βοήθειά τους, αλλά είμαστε ακόμα στη φάση των διαπραγματεύσεων γιατί δυστυχώς υπάρχουν συμφέροντα που «φρενάρουν» τον αγώνα των πολιτών.
Συμφέροντα εννοείτε από τους επιστημονικούς φορείς ή σε άλλο επίπεδο;
Σε άλλο επίπεδο, σε πολιτικό.
Ποια είναι εκτίμηση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου για το επόμενο διάστημα; Θα χειροτερεύει διαρκώς η ατμόσφαιρα;
Η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο οι πολίτες δεν αντιδρούν. Υπήρξε ένα μαθητικό συλλαλητήριο προ δύο περίπου εβδομάδες, με πάνω από 2000 άτομα που συμμετείχαν. Δυστυχώς οι κύριοι φορείς της πόλης -εμπορικός και ιατρικός σύλλογος, τεχνικό επιμελητήριο- με το πρόσχημα του κορονοϊού δεν δήλωσαν συμμετοχή και στήριξη. Βγήκαν τα παιδιά στο δρόμο και δεν βγαίνουν οι γονείς. Μου φαίνεται αδιανόητο κάτι τέτοιο, αλλά δείχνει το μέγεθος που έχει διαβρωθεί η κοινωνία. Υπήρχαν και φορείς που μας στήριξαν, αλλά οι κύριοι φορείς που επηρεάζουν πολύ κόσμο δεν συμμετείχαν.
Είναι συγκλονιστικό ότι σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που αναφέρθηκα πιο πριν, τις ημέρες υπέρβασης των ατμοσφαιρικών ρύπων, έχουμε 3.500 Βολιώτες που εισάγονται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Είναι ένα τρομακτικό το μέγεθος. Όσο πιο γρήγορα λυτρωθούμε από αυτή την κατάσταση, τόσο το καλύτερο για όλους μας, ειδικά για τα παιδιά.

Exit mobile version