Οι χρυσαυγίτες επικαλέστηκαν την εισαγγελέα για να γλιτώσουν τη φυλακή – Επιμένει η Οικονόμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι χρυσαυγίτες επικαλέστηκαν την εισαγγελέα για να γλιτώσουν τη φυλακή – Επιμένει η Οικονόμου

SHARE THIS

Αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής με την εισαγγελική πρόταση για τα αιτήματα που υπέβαλαν Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός.
Ολοκληρώθηκαν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης και η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί με την πρόταση της εισαγγελέως επί των αιτημάτων των Ηλ. Κασιδιάρη και Γ. Λαγού.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Δημήτριο Βαρτζόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε «εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά». Όπως υποστήριξε, το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε τηλεφωνική επικοινωνία δύο μέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα με άνθρωπο που μετά μίλησε με τον Ρουπακιά.
Ο Ηλ. Κασιδιάρης με το αίτημά του αυτό, φαίνεται ότι ξέχασε τις συνομιλίες του με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκο.
Ο Γ. Λαγός ζήτησε, διά των συνηγόρων του, να διερευνηθεί ποιος έδωσε εντολή να συλληφθεί ο ευρωβουλευτής στο αεροδρόμιο, καθώς και να διαβαστούν δηλώσεις του που λέει ότι εάν καταδικαστεί και δεν δοθεί αναστολή, θα έρθει στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του.

Αμετακίνητη στη θέση της η εισαγγελέας για αναστολή έκτισης ποινής σε όλους πλην του Ρουπακιά

Νωρίτερα, διευκρινίσεις για να «μην δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες» έδωσε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντίας Οικονόμου με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.
Αφού αρχικά στο δικαστήριο αναγνώστηκε το βούλευμα 1184/2015, στο σκεπτικό του οποίου αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος Γιάννης Λαγός δεν τήρησε τρεις φορές τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο του 2015 με αποτέλεσμα να του επιβληθεί προσωρινή κράτηση πήρε το λόγο η εισαγγελέας .
Η εισαγγελική λειτουργός επέμεινε στην αρχική της πρόταση, ότι δεν υπάρχει κώλυμα να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής των κατηγορουμένων και επικαλέστηκε τον ισχύοντα κώδικα, εξηγώντας γιατί έκανε την συγκεκριμένη πρόταση.
«Σχετικά με τα ερωτήματα που θέσατε στη χθεσινή στη συνεδρίαση και για να μην δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες θέλω να εκθέσω τα παρακάτω» είπε και στη συνέχεια άρχισε να αναλύει τον ισχύοντα κώδικα, εξηγώντας γιατί έκανε την συγκεκριμένη πρόταση. «Τα λέω αυτά γιατί στην χθεσινή συνεδρίαση απευθυνθήκατε σε εμένα λέγοντάς μου αν πρότεινα την αναστολή παρά την υποτροπή» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενη στον Γιάννη Λαγό η εισαγγελέας τόνισε ότι αρχικά έγινε άρση περιοριστικών όρων, αλλά στη συνέχεια εκδόθηκε νέο βούλευμα που έκρινε ότι ο κατηγορούμενος σχετικά είχε την πεποίθηση ότι δεν παραβιάζει τους όρους, όποτε και η προσωρινή του κράτηση αντικαταστάθηκε και πάλι με περιοριστικούς όρους. «Ποια παραπλάνηση υπήρξε εκ μέρους της εισαγγελέως της έδρας όταν τα δικαστικά συμβούλια έκριναν δυο φορές διαφορετικά!» είπε.
Η εισαγγελέας έστρεψε τα βέλη της στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής αναφερόμενη στις δηλώσεις τους τα ΜΜΕ λέγοντας πως παραβιάζουν κάθε κώδικα δεοντολογίας.

Η αντίδραση Λαγού

Την αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού προκάλεσε η ανάγνωση από το δικαστήριο αποσπάσματος του βουλεύματος σχετικά με την παραβίαση των περιοριστικών όρων.
«Το δικαστήριο έδωσε εντολή στην εισαγγελέα να προσκομίσει όλα τα βουλεύματα» ανέφερε η πρόεδρος με τον συνήγορο να απαντά: «Επί τόσα χρόνια ακούμε «ο Παύλος και ο Παύλος» και δεν αντιδράσαμε. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το δικαστήριο σας ζήτησε μόνο το πρώτο βούλευμα και ότι δεν γνωρίζατε για τα άλλα δύο»
Πρόεδρος: Τα επόμενα βουλεύματα δεν λειτουργούν ως εφετείο. Είναι η άποψη των δικαστών. Δεν καταργήθηκε το πρώτο βούλευμα.
Συνήγορος: Θερμές ευχαριστίες του Γιάννη Λαγού στο δικαστήριο γιατί έτσι θα γίνουν σίγουρα δέκτες οι πρόσφυγες του στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Τάκης Μιχαλόλιας: Θα καταφύγετε σε μια απόφαση του 1979;

«Αναφερθήκατε σε εκείνο το πλημμέλημα του Νίκου Μιχαλολιάκου σε ηλικία 22 ετών. Αυτό που μου δίνει κουράγιο είναι ότι για να καταφεύγουμε σε μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πριν από 41 χρόνια, δείχνει την αδυναμία, την έλλειψη επιχειρημάτων. Ηταν τον Οκτώβριο του 1979 και η τέλεση της πράξης ήταν στα 19 του χρόνια και σήμερα είναι 63. Ποια ηθική και δικονομική αναγκαιότητα θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε δικαστή να καταφύγει σε απόφαση 41 ετών για να τον κρίνει;», είπε ο συνήγορος και αδερφός του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλια.
Θυμίζουμε ότι η εισαγγελέας στην πρότασή της αναφέρθηκε στην καταδικαστική απόφαση του 1979 για τον Μιχαλολιάκο και όχι η πρόεδρος.
«Είπαν ότι το πλημμέλημα αφορούσε εκρήξεις, ουδέποτε κατηγορήθηκε για έκρηξη», είπε επίσης ο κ. Μιχαλόλιας και έβαλλε κατά συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής λέγοντας ότι «δεν ξέρω αν πρέπει σήμερα να απαντήσω στον περιοδεύοντα θίασο που έχει κατακλύσει τα ΜΜΕ».
«Ο 63χρονος Μιχαλολιάκος δεν είναι ύποπτος φυγής», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι έχουν κλείσει τα γραφεία και η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής.

«Ήδη δόθηκαν ελαφρυντικά στην υπόθεση του Noor One»

Ο συνήγορος του Γ. Λαγού ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «ήδη δόθηκαν ελαφρυντικά στην υπόθεση του Noor One και εμείς εδώ ασχολούμαστε με τα αυτονόητα».
Ο κ. Ρουσόπουλος ολοκλήρωσε λέγοντας ότι η χώρα μας είναι στην 82η θέση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

«Αντέχει στη συνείδησή σας, κυρία πρόεδρε;»

«Έχω ζητήσει το ανασταλτικό, έχω εξηγήσει ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις και θα πω ότι υπάρχει μια πρωτόδικη κρίση για το ότι ο Χρήστος Παππάς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, την οποία εσείς κρίνατε. Σεβόμενος την κρίση σας, θέλω να σας προβληματίσω με το εξής.
»Επειδή ακούστηκε ότι η δίκη είναι ιστορική, φανταστείτε ότι μπορεί η Ιστορία, ο Θεός ή ο Άνθρωπος να σας ρωτήσει γιατί τους κηρύξατε ενόχους. Θα πείτε “έτσι το κρίναμε, φταίνε και οι κατηγορούμενοι που δεν μας βοήθησαν, φταίνε και οι συνήγοροι που δεν μας βοήθησαν αρκούντως”. Θα μπορείτε να το πείτε άνετα.
»Αν όμως σας θέσουν το ερώτημα “γιατί είπατε να πάνε στη φυλακή και να έχουν εκτίσει τις ποινές του πριν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο;”, εκεί τι θα απαντήσετε; Αντέχει στη συνείδησή σας, κυρία πρόεδρε, να εκτίσουν τις ποινές τους πριν εκδοθεί η δεύτερη απόφαση;»
«Τι έκανε ο Γιώργος Γερμενής από όταν αποφυλακίστηκε;», ρώτησε η συνήγορός του και απάντησε ότι «ασχολείτο με το κοινοβουλευτικό του έργο και τελείωσε το πανεπιστήμιο». Η συνήγορος συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση, την οποία χαρακτήρισε «απόλυτα νομικά τεκμηριωμένη».

Απουσία Μπαρμπαρούση

«Η απουσία του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση από τη δικαστική αίθουσα δεν είναι μορφή ασέβειας προς το δικαστήριό σας, αλλά βιοποριστικοί λόγοι τον ανάγκασαν να απέχει», τόνισε ο συνήγορός του και πρόσθεσε ότι «μετά την καταδικαστική απόφαση ήταν από τους πρώτους που ήλθε ενώπιόν σας».
Ο συνήγορος επιχειρηματολόγησε για τη χορήγηση αναστολής έκτισης της ποινής στον πρώην βουλευτή λέγοντας ότι κατοικεί σε ορεινή περιοχή, σε απόσταση 40 χλμ. από αστικό κέντρο, συνδράμει τους δικούς του και θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη ο ίδιος και η οικογένειά του. «Δεν είναι εμβληματικός, δεν είναι επιδραστικός», είπε επίσης και σημείωσε ότι «ήταν στην εξουσία, καταψήφιζε τα μνημόνια, τα οποία η Δικαιοσύνη έκρινε αντισυνταγματικά».
Ο Κ. Μπαρμπαρούσης καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Exit mobile version