Όταν δεν συναινείς στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, συναινείς στις λιτανείες εν μέσω πανδημίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όταν δεν συναινείς στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, συναινείς στις λιτανείες εν μέσω πανδημίας

SHARE THIS

Κι ενώ η Πολιτική Προστασία αποφάσισε χθες να ανασταλούν οι Λιτανείες λόγω της ευρείας εξάπλωσης του κορονοϊού, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαφωνεί στην απαγόρευση αυτή. Όπως τονίζεται, μάλιστα, εδώ και μέρες η Εκκλησία είχε προνοήσει για το θέμα, κάνοντας λόγο σε εγκύκλιό της για λιτανείες χωρίς συνωστισμό και σύντομες σε διάρκεια.

Πολλοί διερωτώνται γιατί η Εκκλησία δεν κάνει σεβαστές τις αποφάσεις του κράτους, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η υγεία των πολιτών.

Αδίκως όμως διερωτώνται κι αυτό διότι ήδη έχουν υπάρξει αρκετές «κυβερνητικές εκπτώσεις» στην Εκκλησία και τον κόσμο του κλήρου μέχρι στιγμής: Το καθυστερημένο κλείσιμο των ναών, την άρνηση να υπάρξει μία σαφής θέση από την κυβέρνηση για την Θεία Κοινωνία αλλά και η εξαίρεση των ιερέων από την ΚΥΑ για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, είναι μερικά από τα παραδείγματα.

Το βασικότερο όμως δείγμα το είχε δώσει ο “φιλελεύθερος” σημερινός πρωθυπουργός ως πρόεδρος ακόμη της ΝΔ, το 2017 όταν είχε δηλώσει  τα εξής:

«Η Ν.Δ. δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι μια ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 (σ.σ.: επικρατούσα θρησκεία, κατοχύρωση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, κατοχύρωση των σχέσεων Εκκλησίας της Ελλάδος – Οικουμενικού Πατριαρχείου) ή του Προοιμίου του Συντάγματος «δεν θα προσέφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό». Αντιθέτως, «θα υποβάθμιζε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, κάτι που θα συνιστούσε εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημα, ενώ θα ήταν άκαιρο σε μια εποχή που η Εκκλησία κρατάει την κοινωνία όρθια».

Έτσι, προκειμένου να μην δυσαρεστηθεί το συντηρητικό ακροατήριο, τίθενται σε κίνδυνο ζωές.

Όμως τι θα συνέβαινε εάν ένα συνδικαλιστικό όργανο (π.χ. οι ξενοδοχοϋπάλληλοι) εξέδιδε ανακοίνωση που όχι μόνο διαφωνεί με κυβερνητική απόφαση για την πρόληψη της μετάδοσης ενός φονικού ιού, αλλά μάλιστα ενίσταται και αποφασίζει μονομερώς;

Τότε ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήταν ούτε τόσο μετριοπαθής, ούτε τόσο αμέτοχος.

Η Εκκλησία από την άλλη, που πληρώνεται από τους Έλληνες πολίτες καλό θα ήταν να σέβεται και να προστατεύει τις ζωές τους.

Exit mobile version