Π. Μαρινάκης για Αστεροσκοπείο: Καμία διάθεση φίμωσης και παρέμβασης στη λειτουργία του
EUROKINISSI/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης για Αστεροσκοπείο: Καμία διάθεση φίμωσης και παρέμβασης στη λειτουργία του

SHARE THIS

“Αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ειναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κατάρτιση και στην επιστημονική γνώση”

Την αντίδραση του Αστεροσκοπείου στην δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα γίνει υπαγωγή του στην Πολιτική προστασία σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μετά από σχετική ερώτηση στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

“Αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ειναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κατάρτιση και στην επιστημονική γνώση, στους ανθρώπους που μπορούν να συμβάλλουν στα μοντέλα της πολιτικής προστασίας” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

“Καμία διάθεση φίμωσης και παρέμβασης στη λειτουργία κανενός επιστημονικού οργανισμού. Αυτό ζητώ να γίνει σαφές. Το αντίθετο, δίνεται ακόμη μεγαλύτερη αξία και δύναμη στην επιστημονική γνώση. Τα μοντέλα, τα επιχειρησιακά σχέδια βασίζονται στην άποψη και τη γνώμη των ειδικών. Αυτό έκανε ο πρωθυπουργός σε όλες τις εισαγόμενες κρίσεις, αυτό θα συνεχίσει να κάνει και τώρα”.

Η επιστολή του Αστεροσκοπείου

Η αντίδραση του Αστεροσκοπείου αφορά μια επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δηλώνει την αντίθεση του σχετικά με την υπαγωγή του – μαζί με την ΕΜΥ – στη Πολιτική Προστασία.

Στην επιστολή έκανε λόγο για  “δραματικές επιπτώσεις για την υπόστασή του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα”, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Στη δημοσιότητα δόθηκε και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αστεροσκοπείου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως “υποστηρίζει σθεναρά κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που συμβάλλει στην ενίσχυση των μηχανισμών για την προστασία ανθρωπίνων ζωών, περιουσιών, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της οικονομίας”, όμως “για να είναι ο κάθε φορέας αποτελεσματικός και να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινό στόχο θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του”.

Όπως τονίζεται, το ΔΣ εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας συνάντηση ώστε να του εκφράσει τους προβληματισμούς του.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες την έντονη αντίδρασή του μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού είχε εκφράσει με ανάρτησή του και ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

“Η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτούν ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθεί”, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης και επισημαίνει πως συμφωνεί ότι “στην προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ζωές και περιουσίες των συνανθρώπων μας, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την οικονομία πρέπει να συστρατευθούμε όλοι», τονίζει ωστόσο πως «ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητές του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις”. Πηγή: www.rosa.gr

Η σχετική δήλωση του Κ. Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου του την Κυριακή (17/9) στην 87η ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν έγιναν λάθη από τον κρατικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της κακοκαιρία Daniel, τόνισε ότι μια από τις πρωτοβουλίες της επόμενης ημέρας θα είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία.

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του καλοκαιριού. Δεν είναι η ώρα να μιλήσω για αυτά. Θα μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, για να γίνουμε πιο αποτελεσματική. Στην περίπτωση των πλημμυρών δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει στην Πολιτική Προστασία τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Exit mobile version