Ποια είναι τελικά η «κόκκινη γραμμή»; Τα 6 ή τα 12 μίλια;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια είναι τελικά η «κόκκινη γραμμή»; Τα 6 ή τα 12 μίλια;

SHARE THIS

Το τελευταίο διάστημα είναι αλήθεια ότι έχουμε μπερδευτεί με τα…όρια της εθνικής μας κυριαρχίας. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα 12 ναυτικά μίλια συνιστούν το όριο της εθνικής μας κυριαρχίας, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες αυτό μοιάζει να μην είναι βέβαιο. Αναλυτές υπογραμμίζουν εδώ και καιρό ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, ωστόσο έπρεπε το ζήτημα να αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα με το θέμα του Όρουτς Ρέις και το γαϊτανάκι κυρώσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Γ. Γεραπετρίτης: Η εθνική μας κυριαρχία είναι στα 6 μίλια

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ερωτηθείς σχετικά με το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές», ο Υπ. Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».
«Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα 12 μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά», συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η θέση του κ. Γεραπετρίτη προβληματίζει και δείχνει έλλειψη ρεαλισμού και αναγνώρισης των σημερινών συσχετισμών. Σε καμία περίπτωση δεν είναι στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ούτε μονομερώς, ούτε συλλογικά στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως επίσης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά μπορεί πρακτικά να επεκτείνει το κυριαρχικό τους δικαίωμα στα 12 μίλια «σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει».
Την ίδια στιγμή όμως, και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να προβληματίζει. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε προ λίγων ημέρων ότι «στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος», ωστόσο γεννάται αυτόματος το ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενήργησε σε αυτήν την κατεύθυνση όταν ασκούσε τη διακυβέρνηση της χώρας και οι κρίσεις με την Τουρκία ήταν επίσης πολλές και συχνές.

Θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής;

Δηλωτικό του προβληματισμού και της αβεβαιότητας που υπάρχει στα κομματικά επιτελεία, είναι πως καμία πολιτική ηγεσία δεν επιχειρεί να ξεκαθαρίσει πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η κλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία στη βάση των σημερινών συσχετισμών. Πέραν από το αίτημα των κυρώσεων, που δεν προχωρά λόγω ΕΕ, και της μονομερούς επέκτασης στα 12 μίλια, που επίσης φαίνεται να αποτελεί κίνηση νευρικότητας παρά στρατηγική επιλογή, η εξωτερική πολιτική της χώρας βρίσκεται εγκλωβισμένη σε πολύ στενά μονοπάτια.
Προβληματισμό επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συζητηθούν ενδελεχώς τα πιθανά σενάρια και να χαραχθεί μια ενιαία στρατηγική που να απαντά στις σημερινές προκλήσεις και δεν θα τις βάζει διαρκώς κάτω από το χαλί.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η ΕΕ δεν επιβάλλει κυρώσεις κατά του Ερντογάν;

Exit mobile version