"Περιπέτεια με τον Πακιστανό" ήταν η δολοφονία του Σαχζατ Λουκμάν για τον δολοφόνο του, Στεργιόπουλο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Περιπέτεια με τον Πακιστανό" ήταν η δολοφονία του Σαχζατ Λουκμάν για τον δολοφόνο του, Στεργιόπουλο

SHARE THIS

Το κοινό περί δικαίου αίσθημα προκαλούν για ακόμη μία φορά τα… επιχειρήματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, που στην προσπάθειά τους να μην εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε για την αιματηρή δράση τους, αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά πόσο έωλοι είναι οι ισχυρισμοί τους και φυσικά πόσο αμετανόητοι και ευθυγραμμισμένοι παραμένουν ορισμένοι με την εγκληματική δράση και τη βία.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα, όλα όσα ειπώθηκαν αναίσχυντα για την ανθρωποκτονία του εργάτη μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν. Οι συνήγοροι αναφέρθηκαν στους Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο, σε βάρος των οποίων επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών για ένταξη. “Έχει λευκό ποινικό μητρώο … εκτός βεβαια από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης” επεσήμανε ο συνήγορος του Διον. Λιακόπουλου, αναφορικά με τη δολοφονία του Σ. Λουκμαν. Ο υπερασπιστής του ανέφερε ότι ένας νέος εγκλεισμός του καταδικασθέντα σε 6 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, “θα ανατρέψει κάθε προσπάθεια του επανέλθει στην κοινωνία”.
Αναφορικά με το συγκατηγορούμενό του Χρ. Στεργιοπουλο -επίσης καταδικασθέντα για τη δολοφονία του Λουκμάν- η υπεράσπιση αναφέρθηκε στην υπέργηρη μητέρα του και έκανε λόγο για “υποδειγματική συμπεριφορά από την πλευρά του”.
Σαν “περιπέτεια με τον Πακιστανό”, χαρακτήρισε την δολοφονία του Σαχζατ Λουκμάν από τον εντολέα του Χρήστο Στεργιόπουλο, ο συνήγορος του προσθέτοντας: «Ποτέ άλλοτε στη ζωή του, πέρα από αυτό που ξέρετε, δεν είχε διαπράξει άλλο έγκλημα. Ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην πυροσβεστική αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό. Το ΜΟΕ αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και μειώθηκε η ποινή από τα ισόβια στα 20 χρόνια, εργαζόταν στη φυλακή, εξέτισε και αφέθηκε ελεύθερος».

Η συζήτηση για τις αναστολές

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής επέλεξε να καλέσει σε εξέταση μάρτυρες για την στήριξη των αιτημάτων τους. Το “δράμα” της Πέμπτης, και η επανεμφάνιση τριών βουλευτών. Δευτέρα ή Τρίτη η απόφαση.

Από τις 10.30 το πρωί θα συνεχιστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η διαδικασία των αιτημάτων των καταδικασθέντων προκειμένου να πετύχουν να μην εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε για την αιματηρή δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Επανεμφανίστηκαν 5,5 χρόνια μετά

Για πρώτη φορά στα 5,5 χρονιά – πλην την ημέρα της απολογίας τους – έκαναν την εμφάνιση τους την Πέμπτη τρεις πρώην βουλευτές. Ο Παναγιώτης Ηλιοπουλος, που καταδικαστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωςη, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος καταδικασμένος σε δεκαετή καθειρξη για διευθυνση σε εγκληματική οργάνωση καθώς και ο Κων. Μπαρμπαρούσης με ποινή κάθειρξης 6 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κάθισαν στο εδώλιο.

Ο τελευταίος μάλιστα, έφερε τον υπερήλικο πατέρα του ο οποίο κατέθεσε μεταξύ άλλων: “Ασχολείται με τα χωράφια και τα πρόβατα. Μένει μαζί μας σε ένα σπίτι. Ειναι παντρεμένος και χώρισε. Τα παιδιά τους όταν εκλεισαν τα σχολεία ερχόντουσαν. Εγώ είμαι τελειωμένος αν εκτίσει την ποινή του. Μέχρι το ‘17 δεν είχα πρόβλημα όρασης. Τώρα έχω και η γυναίκα μου έχει πρόβλημα υγείας”. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του, ο πρώην βουλευτής θέλησε να αποχωρήσει από την αίθουσα, μόνο για να λάβει το… καρφί της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη:
Μπαρμπαρουσης: Μπορώ να αποχωρήσω κι εγώ;
Πρόεδρος: Κοιτάξτε. Είστε κατηγορούμενος εδώ και 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα….

Από την άλλη, η υπεράσπιση Ρουπακιά δεν ζήτησε την αναστολή της ποινής του καταδικασμένου σε ισόβια δεσμά. Για τον Ιωάννη Καζαντζόγλου, ο οποίος έχει καταδικασθεί για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα σε 10 έτη και 2 μήνες στο δικαστήριο κατέθεσε η αρραβωνιαστικιά του. Εμφανώς ταραγμένη είπε ότι είναι έγκυος από τον καταδικασθέντα και ότι η ίδια έχει δυο παιδιά ακόμη από άλλο γάμο, τα οποία στηρίζει ο Ιω. Καζαντζόγλου. Με δάκρυα στα μάτια η μάρτυρας ζήτησε από το δικαστήριο να δώσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του.

Για την αστυνομικό Βενετία Πόπορη που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών και 4 μηνών, κατέθεσε ως μάρτυρας διερμηνέας του δικαστηρίων Πειραια. «Είναι καλή κοπέλα. Δεν έχω δει κανένα κακό» είπε.
Ως μάρτυρας κατέθεσε ο ανιψιός του πρώην βουλευτή Νικ. Κούζηλου (ποινή κάθειρξης 7 ετών), ο οποίος υποστήριξε ότι “η οικογένειά του εξαρτάται από εκείνον. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του κοντά στην οικογένειά του, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο πατέρας του. Ουδεμία σχέση έχει με το χώρο. Οι μόνες σχέσεις που έχει, είναι με το σπίτι του και τη δουλειά του γιατί από αυτόν εξαρτώνται δύο οικογένειες”.

O συνήγορος του Ηλ. Παναγιώταρου, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ανέφερε πως η οικογένειά του εντολέα του στηρίζονται αποκλειστικά σε εκείνον. Ο συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο να χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι την έφεση.

Τα επόμενα βήματα

Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αιτήματα των υπολοίπων κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους και οι περισσότεροι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές. Αμέσως μετά θα δοθεί ο λόγος στην Εισαγγελέα για την πρόταση της.
Εφόσον η κ. Οικονόμου υποβάλει εισήγηση σήμερα και δεν ζητήσει χρόνο για να προετοιμαστεί , θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.
Με την ολοκλήρωσή τους το δικαστήριο θα πρέπει να διασκεφθεί και να μελετήσει εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση ώστε να κρίνει για ποιους συντρέχει σοβαρός λόγος για την χορήγηση ανασταλτικού στην εκτέλεση της ποινής.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο η σημερινή διαδικασία να οδηγήσει σε απόφαση του δικαστηρίου καθώς η πλειονότητα των κατηγορουμένων επέλεξε, όπως δικαιούται από το νόμο, να καλέσει σε εξέταση μάρτυρες για την στήριξη των αιτημάτων τους, γεγονός που απαιτεί αρκετό χρόνο.
Πιθανότερο θεωρείται να ανακοινωθεί η απόφαση για το αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή την Δευτέρα, ή ενδεχομένως και την Τρίτη.
Πληροφορίες από: News 24/7

Exit mobile version