Σκρέκας: Η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι από τις φθηνότερες στην Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι από τις φθηνότερες στην Ευρώπη

SHARE THIS

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι χάρη στις επιδοτήσεις η λιανική τιμή του ρεύματος στην χώρα μας, είναι στις 7 φθηνότερες της Ευρώπης.  

Συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μετά τις συμβουλές προς τους πολίτες να μην αφήνουν ούτε μία λάμπα ανοιχτή και να ξεχνούν ανοιχτό τον θερμοσίφωνα, συνέχισε να επαίρεται για τη λιανική τιμή του ρεύματος στην χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός ομολόγησε ότι το ρεύμα είναι ακριβό, αλλά η κυβέρνηση αξιοποιεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ, καθώς όπως ισχυρίστηκε, ένα μέσο νοικοκυριό επιβαρύνεται λιγότερο από τις αυξήσεις λόγω των κυβερνητικών επιδοτήσεων.

Όπως είπε, η χώρα έχει την πιο ακριβή χονδρική τιμή στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία. Ωστόσο ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι χάρη στις επιδοτήσεις η λιανική τιμή την κατατάσσει είναι στις 7 φθηνότερες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα παραδέχθηκε ότι «η Ελλάδα πραγματικά το 2021 ήταν δεύτερη πίσω από την Ιταλία, με πολύ ακριβή τιμή χονδρικής. Η λιανική τιμή στην Ελλάδα ρεύματος είναι στις 7 φθηνότερες της Ευρώπης αυτό συμβαίνει γιατί επιδοτούμε τους λογαριασμούς» ισχυρίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Επίσης έχουμε δημιουργήσει έκτακτο αριθμό ενεργειακής αλληλεγγύης, τον 15902 όπου όποιος βρίσκεται σε απολυτή οικονομική δυσχέρεια και επανασυνδέεται το ρεύμα του» δήλωσε.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, είπε ότι «ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο είναι μόλις 1 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, εμείς επιδοτούμε με 20 ευρώ, δηλαδή 20 φορές παραπάνω από τον ΕΦΚ και επιπλέον 20 ευρώ παραπάνω δίνει η ΔΕΠΑ Αερίου, άρα 40 ευρώ παραπάνω έκπτωση». Στον ηλεκτρικό, πρόσθεσε, ο ΕΦΚ είναι μόλις 5 ευρώ, όταν επιδοτούμε τη μεγαβατώρα με 150 ευρώ.

Για την αύξηση του κόστους στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων που έφερε η ρήτρα αναπροσαρμογής, ανέφερε ότι μετά από έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, η κυβέρνηση υποστηρίζει με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο ωστόσο θα αρχίσει να φαίνεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του Φεβρουαρίου. Τόνισε μάλιστα πως «είναι το μέγιστο που μπορούμε να κάνουμε».

Exit mobile version