Σωματείο ΝΟΚΙΑ για ν/σ κατά των διαδηλώσεων: Καλώς ήρθατε στο 1967…
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωματείο ΝΟΚΙΑ για ν/σ κατά των διαδηλώσεων: Καλώς ήρθατε στο 1967…

SHARE THIS

Το κατάπτυστο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή και καταστρατηγεί το δικαίωμα στη διαδήλωση, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενη της εταιρείας ΝOKIA, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι βγαλμένο από μία άλλη εποχή.

Η ανακοίνωση του Σωματείου:

Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις» βγαλμένο από μια άλλη εποχή, κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση. Στην ουσία του, το νομοσχέδιο αυτό καταργεί το δικαίωμα στη διαδήλωση και στη δημόσια συγκέντρωση. Η κυβέρνηση θέλει μάλιστα να το ψηφίσει τάχιστα, προγραμματίζοντας το να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 8 Ιουλίου, και να τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Η δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση είναι θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και δεν μπορεί να ασκούνται με άδεια των κυβερνήσεων, ενάντια στις πολιτικές των οποίων κυρίως εκδηλώνονται. Αυτό που δεν πέτυχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, να κλείσει το στόμα όλων των εργαζόμενων, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν απαράδεκτο νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες.

Τα κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» αποτυπώνουν τον συνολικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης να επαναφέρει την κοινωνία δεκαετίες πίσω.

Με βάση το “νέο” νομοσχέδιο:

Οι διαδηλώσεις μπορούν να γίνονται μόνο με άδεια της ΕΛΑΣ, καθώς ο «οργανωτής» θα πρέπει να έχει γνωστοποιήσει σε ειδική πλατφόρμα, χρόνο, μέρος και σκοπό (!) της κινητοποίησης. Το κράτος και η αστυνομία θα είναι πλέον «επίτροποι» στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς και θα αξιολογούν τους στόχους, τα αιτήματα και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων.

Η αστυνομία μπορεί να αποφασίζει για το που επιτρέπεται η συγκέντρωση, τι χώρο θα καταλαμβάνει, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η «μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα».

Είναι υποχρεωτική η δήλωση ατόμου – «οργανωτή»για κάθε διαδήλωση, ο οποίος είναι υπεύθυνος «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση». Δηλαδή, πλέον το κράτος και η αστυνομία θα μπορούν να φορτώσουν στον «οργανωτή» όλες τις «βλάβες» και τις ζημιές, που συνήθως προκύπτουν από την προσπάθεια καταστολής μιας διαδήλωσης, με εξοντωτικές αποζημιώσεις, έτσι ώστε να γίνεται πρακτικά αδύνατο να καλεστεί μια συγκέντρωση.

Είναι υποχρέωση του «οργανωτή» να «ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης» και «συνεργασία» με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή! Χωρίς «συνεργασία» με την ασφάλεια η δημοκρατία καταργείται.

Κάθε «αυθόρμητη υπαίθρια συνάθροιση» επιτρέπεται μόνο όταν «δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Στόχος τους είναι ο έλεγχος των κοινωνικών αγώνων, η οικονομική λειτουργία της αγοράς, η διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου και της εργασιακής εκμετάλλευσης – γι’ αυτό γίνονται όλα!

Η διάλυση μιας διαδήλωσης μπορεί να λαμβάνεται με απλή απόφαση της αστυνομίας, χωρίς καν την παρουσία και εντολή εισαγγελέα.

Επιτρέπεται η απαγόρευση των διαδηλώσεων εάν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» ή αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Μάλιστα, η ΕΛΑΣ θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύει προκαταβολικά μια διαδήλωση με βάση τον «εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων»!

Συστήνεται «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας» για να ταυτίσει το ριζοσπαστισμό και τη δυναμική, συλλογική διεκδίκηση ακόμα και με το έγκλημα (πρακτικές FBI).

Ανάγεται σε ιδιώνυμο αδίκημα η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

“Όσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη.” (άρθρο 14)

“Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους…” Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκατόρικες ενέργειες. (άρθρο 14)

Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)

“Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων” κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15)

Τακτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει καμία διαφορετική φωνή και αντίδραση, καμία συλλογική διαδικασία, κανένας που να αντιστέκεται στις εφαρμοζόμενες πολιτικές της επιλογές. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά αντιδραστικό, που μεταφέρει στο σήμερα πολλές από τις χουντικές διατάξεις, που επιβάλλει το κράτος του χωροφύλακα και αντιμετωπίζει τους αγώνες ως όχληση. Έχει στόχο να χειραγωγήσει συνειδήσεις, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει “εγκληματικό” και “επικίνδυνο”. Με το νομοσχέδιο αυτό οι κοινωνικοί αγώνες με τις διαδηλώσεις, ακόμα και η καθημερινή πάλη εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων θα συναντά μεγάλες δυσκολίες.

Βεβαίως, η κυβέρνηση πατά πάνω στην πολύχρονη προετοιμασία δημοτικών αρχών (όπως του Καμίνη, αλλά και τώρα του Μπακογιάννη), των μεγαλοξενοδόχων και του ΣΕΒ, των προηγούμενων κυβερνήσεων (βλ. και το νόμο για τις απεργίες), τις απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης μέσα στην πανδημία, καθώς και στο σιωπητήριο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ο αγώνας για το δικαίωμα στη διαδήλωση πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για καλύτερες αμοιβές, για εκμηδένιση της ανεργίας, για να επιτύχουν την βελτίωση της ζωής τους. Δεν θα ζητούν άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις για να διαδηλώνουν απέναντι τους.

Ο αγώνας απόσυρσης του νομοσχεδίου δεν πρέπει να μείνει μόνο στη μέρα της ψήφισης!

Καλούμε σε συμμετοχή στις επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις Τρίτη και Πέμπτη και εργατικούς αγώνες ενάντια στο νομοσχέδιο – γύψο.

Παλεύουμε για την αποτροπή της ψήφισης και την ανατροπή του.

Άμεση απόσυρση του νόμου

Οι διαδηλώσεις – διαμαρτυρίες – συλλαλητήρια είναι θεμελιωμένο δικαίωμα των πολιτών

Κάτω τα χέρια από τις δημοκρατικές ελευθερίες που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα

Όλοι και όλες την Τρίτη 07/07, στις 7μμ., στα Προπύλαια, και την Πέμπτη 09/07, στις 7μμ., στη συμβολή Πανεπιστήμιου και Κοραή.

Πηγή: Ergasianet

Exit mobile version