Στην Ολομέλεια το αντ-εργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη – Την Τετάρτη η ψηφοφορία και νέες κινητοποιήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια το αντ-εργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη – Την Τετάρτη η ψηφοφορία και νέες κινητοποιήσεις

SHARE THIS

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και  εργατικές Ομοσπονδίες, συνδικάτα και πρωτοβάθμια σωματεία για το αντ-εργατικό νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή Χατζηδάκη.

Σφοδρή αναμένεται η σημερινή κοινοβουλευτική αναμέτρηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, που έρχεται σήμερα στην Ολομέλεια, υπό τη σκιά της πολυσέλιδης έκθεσης από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής που διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς για συγκεκριμένα άρθρα.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ετοιμάζεται σήμερα να υπερασπιστεί το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρει τη σφραγίδα του Κωστή Χατζηδάκη και έχει δικαίως χαρακτηριστεί «έκτρωμα» καθώς δρομολογεί την επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες και υποκάτασταση των ημερομισθίων με ρεπό.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα ακονίσουν τα ξίφη τους σε μία συζήτηση διαρκείας, που άρχισε στις 9:00 στην Ολομέλεια. Οι γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων είχαν μεταφέρει στη Διάσκεψη των Προέδρων το αίτημα να διατεθεί ο αναγκαίος χρόνος, προκειμένου να ανέβουν στο βήμα το δυνατό περισσότεροι ομιλητές.

Έτσι, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας εισάγεται στην Ολομέλεια σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουνίου, θα διατεθούν τρεις συνεδριάσεις και η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου.

Εδώ και μήνες η αντιπολίτευση δήλωνε ότι στο εργασιακό θα δοθεί «η μητέρα των μαχών». Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι η συζήτηση δεν θα περιοριστεί μόνο στα εργασιακά, αντιθέτως, θα αφορά το μεγαλύτερο μέρος της κυβερνητικής ύλης.

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν διορθώνεται. Αποσύρεται», έχουν πει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει τον βασικό πυρήνα των διατάξεων «γιατί γυρίζει τον κόσμο της εργασίας στις αρχές του 19ου αιώνα» και επιφέρει στη ζωή των εργαζομένων και στην κοινωνία επιθετικές αλλαγές.

Η κυβέρνηση , διά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, έχει καταστήσει σαφή τη βούληση να αναλάβει η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου τα κόμματα να λάβουν ξεκάθαρη θέση σε διατάξεις που ευνοούν τη θέση του εργαζόμενου.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση ζητάει απόσυρση διατάξεων και εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας για διατάξεις του νομοσχεδίου, που αναμένεται να θέσει με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ενστάσεις και προβληματισμοί

Όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, το νομοσχέδιο έρχεται στο Κοινοβούλιο, στη σκιά της πολυσέλιδης έκθεσης από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής με ενστάσεις και προβληματισμούς για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Υπηρεσία, αναφερόμενη στο άρθρο 55 που προβλέπει ότι ως πλήρης απασχόληση νοείται και η εργασία τεσσάρων ηµερών εβδοµαδιαίως, «γεννάται προβληµατισµός ως προς το ακριβές νόηµα της διάταξης. Αν µεν αναφέρεται σε τετραήµερη δεκάωρη ηµερησίως εργασία, αυτή δεν µπορεί να προσφέρεται στο πλαίσιο της διευθέτησης, καθώς η λογική της διευθέτησης συνίσταται σε 40 ώρες εβδοµαδιαίας απασχόλησης (ή στο µικρότερο ισχύον συµβατικό ωράριο), αλλά ως µέσος όρος απασχόλησης. Ο εν λόγω µέσος όρος προκύπτει µέσω του συνδυασµού περιόδων αυξηµένης και µειωµένης απασχόλησης εντός µίας ευρύτερης περιόδου αναφοράς. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν σκόπιµο ο προσδιορισµός της έννοιας της εν λόγω διάταξης να ενταχθεί συστηµατικά στις σχετικές διατάξεις περί διευθέτησης».

Επίσης, αναφερόμενη στο άρθρο 59, η Επιστημονική Υπηρεσία αναφέρει ότι «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται σήµερα µε συλλογικές συµφωνίες…, ενώ παραχωρείται, διά επιχειρησιακών και κλαδικών συλλογικών συµβάσεων εργασίας, ελευθερία να καθορίζεται έτερο σύστηµα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα µε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης. Με την προτεινόµενη διάταξη ορίζεται ότι θα είναι δυνατόν να επιχειρηθεί διευθέτηση και µε ατοµική συµφωνία, η οποία θα συνάπτεται µετά από πρόταση του εργαζοµένου. Πρέπει, όµως, να σηµειωθεί, εν προκειµένω, ότι στην επιστήµη του εργατικού δικαίου αµφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο… Δεν προβλέπεται, εξ άλλου, προηγούµενη καταχώριση αυτής της συµφωνίας στο σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ, προκειµένου αυτή να καθίσταται γνωστή στις ελεγκτικές αρχές και να εξασφαλίζεται, και στην πράξη, η τήρησή της».

Νέα στάση εργασίας και συλλαλητήριο την Τετάρτη

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται ήδη εργατικές Ομοσπονδίες, συνδικάτα και πρωτοβάθμια σωματεια. Μέχρι τώρα η ΓΣΕΕ τηρεί… σιγή ασυρμάτου.

Από την άλλη, η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε την Τετάρτη 16 Ιουνίου στάση εργασίας και συλλαλητήριο.

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, για το απεργιακό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, τη μέρα ψήφισής του, Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, με παλλαϊκό συλλαλητήριο, ώρα 16:00 μαζί με το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας»

Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των εργαζομένων του Δημοσίου στο συλλαλητήριο κηρύσσει Στάση Εργασίας την Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021, σε όλο το Δημόσιο από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Exit mobile version