Στο… «κοινωνικό πρόσημο» του νέου πτωχευτικού κώδικα εστιάζει ο Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο… «κοινωνικό πρόσημο» του νέου πτωχευτικού κώδικα εστιάζει ο Μητσοτάκης

SHARE THIS

Ως τη δήθεν σωτήρια λύση για την λαϊκή κατοικία παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο πτωχευτικό κώδικα -που ωστόσο συνιστά πάγιο αίτημα της Τρόικας-, στα πλαίσια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης παρέλειψε να αναφερθεί στον “Ηρακλή” και στα κόκκινα δάνεια που συνεχίζουν να πωλούνται στα αρπακτικά ξένα funds, καθώς επίσης και στους χιλιάδες επικείμενους πλειστηριασμούς

Πιο αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα υποστήριξε πως ο νέος πτωχευτικός κώδικας που προωθεί η κυβέρνηση θα έχει «κοινωνικό πρόσημο», υποστηρίζοντας πως «από 1ης Ιανουαρίου του 2021 οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται». Ωστόσο, επισήμανε πως αυτό θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια «με πρώτο την κατάργηση του απόρρητου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων». Δήλωσε ότι ακόμα και σε περίπτωση πτώχευσης ευάλωτων νοικοκυριών το σπίτι θα μεταφέρεται σε έναν νέο φορέα διαχείρισης ακινήτων, που θα μισθώνει το σπίτι μόνο σε εκείνους για 12 χρόνια.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα έχει «κοινωνικό πρόσημο» και θα θέτει «ένα ρεαλιστικό, δίκαιο, κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο γύρω από την πρώτη κατοικία και χαράσσει έναν σαφή δρόμο για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα ταμεία, προς τις τράπεζες, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ».

Έκανε λόγο για «δεύτερη ευκαιρία» προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που συνάντησαν προβλήματα, ώστε να απαλλάσσονται από βάρη και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, ενώ έκανε λόγο για αναγκαία τομή που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

«Είναι μία τομή που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μία τομή η οποία μένει μετέωρη τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία. Γιατί ξέρουμε ότι είχαν γίνει αποσπασματικές προσπάθειες, όμως ουσιαστικά αυτές απέτυχαν. Με χρέη δισεκατομμυρίων τα οποία είναι “κόκκινα”, δικαστήρια ασφυκτιούν από υποθέσεις οι οποίες δεν τελειώνουν ποτέ και βέβαια συχνά πλούσιοι κακοπληρωτές ξεφεύγουν, μετακυλίοντας το κόστος στήριξης των τραπεζών στους φορολογούμενους».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από την 1η Ιανουαρίου του 2021, οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται, αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση πως θα τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια όπως η κατάργηση του απόρρητου για κάθε περιουσιακό στοιχείο τους.

«Από 1ης Ιανουαρίου του 2021 λοιπόν, οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται. Βάσει όμως κριτηρίων, με πρώτο την κατάργηση του απόρρητου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μην διασώζονται στρατηγικοί κακοπληρωτες, όπως, δυστυχώς, έχει επανειλημμένα συμβεί.

Η διαδικασία την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο εξελίσσεται σε στάδια: Πρόληψη, πρώτα με ένα μηχανισμό που θα προειδοποιεί όταν υπάρχει πρόβλημα σε ένα δάνειο, ρύθμιση οφειλών που θα γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία ή με φυσική διαμεσολάβηση και θα επικυρώνεται δικαστικά, το στάδιο της πτώχευσης το οποίο θα οδηγεί σε απαλλαγή από χρέη και τη δυνατότητα επανέναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Τέλος, ανέφερε πως ακόμα και σε περίπτωση πτώχευσης τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα χάνουν το σπίτι τους από κάποιον νέο ιδιοκτήτη, αλλά η ιδιοκτησία θα μεταφέρεται σε έναν νέο φορέα διαχείρισης ακινήτων, που θα μισθώνει το σπίτι μόνο σε εκείνους για 12 χρόνια, ενώ ο δανειολήπτης θα διατηρεί το δικαίωμα της επαναγοράς όταν μπορέσει να το ασκήσει.

Πηγή: ThePressProject

Exit mobile version