
Επιστολή πρόσκλησης στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή απέστειλε προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κοροναϊός, το Brexit και η κλιματική αλλαγή θα είναι τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν, όπως αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.
Από την πρόσκληση απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία και την παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μια εξέλιξη που «ψαλιδίζει» τις όποιες πιθανότητες για επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα. Μια εξέλιξη επίσης που αποτυπώνει για ακόμη μια φορά την απροθυμία και τη διστακτικότητα της ΕΕ να λάβει ουσιαστική δράση, αρκούμενη σε ευχολόγια, τη στιγμή μάλιστα που το Oruc Reis είναι ένα βήμα πριν την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.
Άκαρπη η συνάντηση Μητσοτάκη-Μάας
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να αποσύρει το Oruc Reis από το Καστελόριζο έστειλαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατά τη συνάντησή τους χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, το μήνυμα αυτό φαίνεται να μην το ακούει η Άγκυρα, αλλά όπως έχει ήδη φανεί, ούτε η ηγεσία της ΕΕ.
Ο κ. Μάας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει «μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά απαντά με προκλήσεις σε όσα είχαμε δρομολογήσει», σημειώνοντας ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο υπάρχει μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα.
Με άλλα λόγια η γερμανική πλευρά επιμένει στο διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, παρά το γεγονός ότι η σημερινή πραγματικότητα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο επαληθεύουν το ακριβώς αντίθετο.
Αλέξης Τσίπρας: Η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος
«Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη;», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά την έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με τους αρμόδιους τομεάρχες και πρώην αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, με αντικείμενο την τουρκική επιθετικότητα και τη νέα NAVTEX της Τουρκίας.
«Πολύ φοβάμαι», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν. Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία».
Θυμίζουμε ότι ήδη από τον περασμένο Ιούλιο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά των κυρώσεων, προκρίνοντας τον διάλογο. Αυτό δηλαδή στο οποίο επιμένει ο Γερμανός ΥΠΕΞ, το οποίο και επανέλαβε σε κάθε τόνο σε Αθήνα και Λευκωσία, αλλά και στο Twitter με ανάρτησή του μετά την συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.
Foreign Minister @HeikoMaas in Athens – very open and friendly discussions with Prime Minister @kmitsotakis & Foreign Minister @NikosDendias on the difficult situation in the Eastern Mediterranean. One thing is clear: we need direct talks despite the provocation by Turkey. pic.twitter.com/H51unLDcUO
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) October 13, 2020