Τρεισήμισι ώρες κράτησαν οι διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας – Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρεισήμισι ώρες κράτησαν οι διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας – Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος

SHARE THIS

Η Ελλάδα προσήλθε στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με αντικείμενο μόνο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Συμφωνήθηκε ο επόμενος γύρος να λάβει χώρα στην Αθήνα.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στις 11.00 ώρα Τουρκίας (10.00 ώρα Ελλλάδας) και διήρκεσαν μέχρι τις 14.30 ώρα Τουρκίας (13.30 ώρα Ελλάδας), κράτησαν δηλαδή περισσότερο από τρεις ώρες.

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, μοιράστηκε το τραπέζι του διαλόγου με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Η Ελλάδα προσήλθε στις συνομιλίες με αντικείμενο μόνο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ενώ στις συνομιλίες συμμετείχε και ο Ιμπραχίμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

«Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί. Αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» είπε ο κ. Ταραντίλης και συνέχισε λέγοντας πως «είναι ξεκάθαρο – όπως άλλωστε έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας».

«Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Exit mobile version