Χάνοντας την αξιοπιστία σου: Τελικά υπάρχουν «πραγματικές» και fake δημοσκοπήσεις;
EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάνοντας την αξιοπιστία σου: Τελικά υπάρχουν «πραγματικές» και fake δημοσκοπήσεις;

SHARE THIS

Η ανακύκλωση μιας συζήτησης, που έπρεπε να έχει αποτελέσει το εφαλτήριο πράξεων εδώ και χρόνια, όχι μόνο δεν ωφελεί πια, αλλά στερεί και σε αξιοπιστία.

Είναι γενικευμένο στην αντιπολίτευση να μην έχουν καταφέρει να βγάλουν μία αξιόπιστη «γραμμή» για τις δημοσκοπήσεις. Είναι ή δεν είναι «πειραγμένες» οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα κανάλια; Είναι «λίγο» πειραγμένες ή «πολύ» πειραγμένες; Άλλοτε είναι κι άλλοτε δεν είναι πειραγμένες;

Αυτά τα ερωτήματα αιωρούνται εδώ και χρόνια κυρίως με αφορμή τα όσα τραγικά κι εξόφθαλμα είδαν το φως της δημοσιότητας με τις δημοσκοπήσεις στις εκλογές του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015, αλλά και του δημοψηφίσματος, όπου όλες οι εταιρίες του ΣΕΔΕΑ έπεσαν ανησυχητικά έξω στις εκτιμήσεις τους. Στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δεκάδες δηλώσεις ότι θα μπει τέλος στο θολό τοπίο των δημοσκοπήσεων, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Αντίθετα, ήρθαν οι τριπλές εκλογές του 2019 για να αποδειχθεί ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις ανθρώπων του περιβάλλοντος Τσίπρα που άφηναν διαρροές για ισοπαλία ή μάχη στήθος με στήθος, ακόμα και για νίκη στις εθνικές εκλογές.

Οι προβλέψεις των εταιριών που απέτυχαν παταγωδώς το 2015 επαληθεύτηκαν το 2019, στερώντας το επιχείρημα και το «δίκαιο» της εξυγίανσης του χώρου. Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν κομματικά στελέχη που συνεχίζουν να αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις, επιχειρώντας με έναν πιο κομψό όσο και πονηρό τρόπο – εκείνο του διαβάσματος των «ποιοτικών στοιχείων» – να διαχειριστούν τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων περιέχουν «αξιοπρόσεκτες ενδείξεις» για «απότομη μεταστροφή του εκλογικού σώματος όταν προκηρυχθούν οι εκλογές», διαβάζουμε, αλλά δεν μαθαίνουμε δημόσια ποια είναι αυτά τα «ποιοτικά στοιχεία».

Επίσης, αν πράγματι υπάρχουν «πραγματικές» δημοσκοπήσεις, όχι οι fake που μεταδίδουν και προβάλλουν τα κανάλια, γιατί κανένα αντιπολιτευόμενο κόμμα δεν τις δημοσιεύει; Δεν θα κέρδιζε σε αξιοπιστία και σοβαρότητα και δεν θα ξεμπρόστιαζε όσους αλλοιώνουν την κοινωνική εικόνα, αν αποκάλυπτε τις «πραγματικές» δημοσκοπήσεις, ανοίγοντας τα μάτια στην κοινωνία;

Στην πολιτική, το timing είναι ζωτικής σημασίας. Η ανακύκλωση μιας συζήτησης, που έπρεπε να έχει αποτελέσει το εφαλτήριο πράξεων εδώ και χρόνια, όχι μόνο δεν ωφελεί πια, αλλά στερεί και σε αξιοπιστία. Όχι στα μάτια των παραγόντων. Έτσι κι αλλιώς αυτοί προσχηματικά επικαλούνται την αξιοπιστία, στην οποία δεν δείχνουν με τις πράξεις τους να πιστεύουν και τόσο πολύ. Όμως η εικόνα αξιοπιστίας στην κοινωνία είναι η μόνη λύση για να υπάρξουν προϋποθέσεις ανατροπής.

Επομένως, λίγη νηφαλιότητα δεν βλάπτει. Αντιθέτως, οι εύκολες λύσεις, οι παλαιικές συνταγές και η προχειρότητα, μόνο δεινά φέρνουν.

Exit mobile version