Γερμανία: Πρόσφυγας από τη Συρία που απειλείται με απέλαση βρίσκει άσυλο σε εκκλησία
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Γερμανία: Πρόσφυγας από τη Συρία που απειλείται με απέλαση βρίσκει άσυλο σε εκκλησία

SHARE THIS

Ένας τυφλός Σύρος πρόσφυγας, ο Μεχντίν Σάχο, επιστρέφει για δεύτερη φορά σε εκκλησιαστικό άσυλο, αφού δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να απελαθεί στην Ισπανία, όπου είχε ζητήσει για πρώτη φορά άσυλο.

Ο Σάχο βρίσκεται στη Γερμανία για περισσότερα από δύο χρόνια και πρόκειται να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του, με το δικηγόρο του τονίζει ότι ο Σάχο διαμένει σε μοναστήρι της Βαυαρίας από τη Δευτέρα. Δεν διευκρίνισε το όνομα ή την τοποθεσία του μοναστηριού, καθώς πρόσφατα έχουν κινηθεί αρκετές ποινικές διαδικασίες κατά εκκλησιών ή μοναστηριών που χορηγούν άσυλο στη Γερμανία και ο δικηγόρος του ήθελε να προστατεύσει τις εκκλησίες και τα πρόσφυγες που καταφεύγουν εκεί για να ξεφύγουν από την απέλαση.

Η απόφαση απέλασης και η «ρήτρα κυριαρχίας»

Ο νεαρός Σύρος θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα στο εκκλησιαστικό άσυλο για έξι μήνες, δήλωσε ο δικηγόρος του στους δημοσιογράφους. Το προσωρινό καταφύγιο υποτίθεται ότι τον προστατεύει από την απέλασή του στην Ισπανία, με τον κανονισμό του Δουβλίνου να προβλέπει ότι η χώρα πρώτης εισόδου είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της αίτησης ασύλου. Σε περίπτωση που ένας αιτών άσυλο εισέλθει σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ και υποβάλει εκ νέου αίτηση ασύλου, μπορεί να απελαθεί προς τη χώρα πρώτης άφιξης.

Παρά την απόφαση του δικαστηρίου ο Σάχο δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για την υπόθεση. Επισήμανε ότι η γερμανική υπηρεσία μετανάστευσης, η BAMF, μπορεί ακόμη να κάνει χρήση της «ρήτρας κυριαρχίας» που προβλέπεται στον κανονισμό του Δουβλίνου (άρθρο 17 παράγραφος 1, Δουβλίνο ΙΙΙ). Η ρήτρα αυτή επιτρέπει σε ένα κράτος-μέλος να αναλάβει κατ’εξαίρεση την ευθύνη για την εξέταση μιας αίτησης, ακόμη και αν επισήμως δεν είναι αρμόδιο βάσει των κριτηρίων που ορίζονται στον κανονισμό του Δουβλίνου.

Ο Μεχντίν Σάχο

Οι λόγοι αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανθρωπιστικές εκτιμήσεις, κυρίως όσον αφορά την υγεία και την ευαλωτότητα του ενδιαφερόμενου, κριτήριο το οποίο πληροί ο Σάχο.

Το καταφύγιο του Σάχο στην εκκλησία

Η υπόθεση του Σάχο είχε προκαλέσει αναστάτωση το 2019, όταν ο Σύρος μπήκε για πρώτη φορά σε μια εκκλησία έξι εβδομάδες μετά την απόρριψη του αιτήματός του για άσυλο. Μέλη της κοινότητας στο Ρότενμπουργκ της Κάτω Βαυαρίας, όπου ζούσε, θέλησαν να τον προστατέψουν, λέγοντας ότι ήταν «απόλυτα ενσωματωμένος». Οι προτεσταντικές ενορίες καθώς και ο περιφερειακός επίσκοπος Heinrich Bedford-Strohm μίλησαν επίσης υπέρ του.

Ο Σάχο, τυφλός εκ γενετής, ήρθε για πρώτη φορά στη Γερμανία πριν από δυόμισι χρόνια και κάνει το μεταπτυχιακό του στις αγγλικές σπουδές στο Ludwigs-Maximilians-University του Μονάχου. Ζούσε με ένα ζευγάρι Γερμανών, την Gisela και τον Gernard Zierer, οι οποίοι τον είχαν φιλοξενήσει πριν από δύο χρόνια.

Αντιμέτωπος με την απέλαση, ο Σάχο υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν θα λάμβανε καμία υποστήριξη στην Ισπανία και ότι θα ήταν μόνος του εκεί χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς γνώση της γλώσσας και χωρίς πρόσβαση σε πρόγραμμα ένταξης. Επισήμανε επίσης ότι η προσβασιμότητα των κτιρίων και των υπηρεσιών στην Ισπανία δεν ήταν καλά ανεπτυγμένη, γεγονός που έθετε σε μειονεκτική θέση τους τυφλούς.

Τι είναι το εκκλησιαστικό άσυλο;

Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, απορριφθέντες αιτούντες άσυλο, οι οποίοι απειλούνται με απέλαση, φιλοξενούνται από μια εκκλησία. Γίνονται δεκτοί από μια ενορία και ζουν υπό την προστασία της. Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο με στόχο την αποφυγή της απέλασης, το οποίο συνήθως διαρκεί αρκετούς μήνες, αλλά η διάρκεια μπορεί να ποικίλλει πολύ ανάλογα με την περίπτωση.

Η ενορία ελπίζει ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου διαμονής, η διαδικασία ασύλου του ατόμου θα συνεχιστεί ή θα επανεξεταστεί και ότι οι μεταναστευτικές αρχές θα αλλάξουν την αρνητική τους απόφαση. Η διαπραγμάτευση με τις αρχές μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο αιτών άσυλο εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την εκκλησία. Σε πολλές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια ενός εκκλησιαστικού ασύλου, το άτομο δεν λαμβάνει πλέον κρατικές παροχές και δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους χώρους της εκκλησίας. Παρά το γεγονός ότι είναι μια αμφιλεγόμενη πρακτική, η γερμανική κυβέρνηση παραδοσιακά ανέχεται το εκκλησιαστικό άσυλο σε ειδικές, σοβαρές περιπτώσεις.

Exit mobile version