Human Rights Watch: Η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί για την υγεία των προσφύγων
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Human Rights Watch: Η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί για την υγεία των προσφύγων

SHARE THIS

Η οργάνωση έχει επανειλημμένως καλέσει τον αρμόδιο υπουργό κ. Μηταράκη να λάβει μέτρα για να προστατευτούν οι διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς είναι γνωστό ότι τα πεδία βολής είναι χώροι που έχουν μολυνθεί από μόλυβδο.

Η ελληνική κυβέρνηση υποβαθμίζει το ρίσκο μόλυνσης των προσφύγων από μόλυβδο στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση «Human Rights Watch».

Η οργάνωση έχει επανειλημμένως καλέσει τον αρμόδιο υπουργό κ. Μηταράκη να λάβει μέτρα για να προστατευτούν οι διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς είναι γνωστό ότι τα πεδία βολής είναι χώροι που έχουν μολυνθεί από μόλυβδο. Δεδομένων των κινδύνων από την έκθεση σε μόλυβδο για μικρά παιδιά και εγκυμονούσες γυναίκες, η Human Rights Watch ανησυχεί για τους σοβαρούς κινδύνους στην υγεία των ανθρώπων από τη μόλυνση του εδάφους.

Μετά από έλεγχο του εδάφους με δείγματα από τον καταυλισμό τον Νοέμβριο του 2020, η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε στις 27 Ιανουαρίου του 2021 σχετική έκθεση της  Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (EAΓME) που επιβεβαιώνει την παρουσία υψηλών επιπέδων μολύβδου σε ορισμένες περιοχές του καταυλισμού.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Human Rights Watch, οι έλεγχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι ανεπαρκείς και τονίζει την ανάγκη να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έλεγχοι και να ενημερωθούν ανάλογα οι πρόσφυγες. Η Μπέλκις Βάιλ, επικεφαλής ερευνών στη ΜΚΟ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πολιτική.

«Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι συγκεκριμένα, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και να υπάρχει διαφάνεια. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι που δεν κάνει μέχρι τώρα. Τα στοιχεία που παρουσιάζει για τη συγκέντρωση μολύβδου στην περιοχή δεν είναι αξιόπιστα και δεν ενημερώνει όπως θα όφειλε τους διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο Καρά Τεπέ».

Η Βάιλ πρόσθεσε ακόμα ότι η Κομισιόν πρέπει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για να αναλάβει δράση, να πραγματοποιήσει νέες έρευνες και να μην αφήνει τους πρόσφυγες εκτεθειμένους σε μολυσματικό περιβάλλον.

Exit mobile version