Ναυάγιο Πύλου: Αναφορά-Κόλαφος από Διεθνή Αμνηστία & Παρατηρητήριο Ανθρ. Δικαιωμάτων
EUROKINISSI ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ναυάγιο Πύλου: Αναφορά-Κόλαφος από Διεθνή Αμνηστία & Παρατηρητήριο Ανθρ. Δικαιωμάτων

SHARE THIS

«Έντονα αποκλίνουσες αναφορές από επιζώντες και ελληνικές αρχές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα».

Ηχηρό ράπισμα της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε τις έρευνες για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.

 

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου που στοίχισε τη ζωή σε 82 ανθρώπους και ακόμα 600 να αγνοούνται. Απαντήσεις δεν έχουν δοθεί για τα ακριβή αίτια της τραγωδίας ωστόσο μεγάλες διεθνείς οργανώσεις επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξει πλήρης και αμερόληπτη έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες και να δοθούν απαντήσεις για το πώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρήκαν τραγικό θάνατο.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με κοινή τους αναφορά σήμερα Πέμπτη (3/8), επισημαίνουν για μια ακόμα φορά ότι:

«Έντονα αποκλίνουσες αναφορές από επιζώντες και ελληνικές αρχές σχετικά με τις συνθήκες του θανατηφόρου ναυαγίου της Πύλου, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια αποτελεσματική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα».

Αυτό που επισημαίνει η αναπληρώτρια διευθύντρια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία του Human Rights Watch, Τζούντιθ Σαντερλαντ, είναι πως οι διαφορές αφηγήσεων σε επιζώντες και Αρχές είναι ανησυχητικά αποκλίνουσες, ενώ τονίζει τη σημασία μίας διαφανούς έρευνας που θα αναδείξει την αλήθεια προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι.

Το γεγονός πως οι ελληνικές Αρχές έχουν αποτύχει και στο παρελθόν να διασφαλίσουν τη λογοδοσία για βίαιες και παράνομες απωθήσεις στα σύνορα της χώρας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Στην αναφορά υπογραμμίζεται ότι αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφθηκε την Ελλάδα από τις 4 έως τις 13 Ιουλίου 2023 στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τις συνθήκες του ναυαγίου και τα βήματα προς την απόδοση ευθυνών.

Πήραν συνεντεύξεις από 19 επιζώντες του ναυαγίου, 4 συγγενείς των αγνοουμένων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ΟΗΕ και διεθνείς φορείς και οργανισμούς, καθώς και εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Οι αρχικές παρατηρήσεις των οργανισμών επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που αναφέρουν αρκετές άλλες έγκριτες πηγές σχετικά με τις συνθήκες του ναυαγίου. Οι επιζώντες που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωναν με συνέπεια ότι το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής που στάλθηκε στη σκηνή προσάρτησε ένα σχοινί στο Adriana και άρχισε να ρυμουλκεί, προκαλώντας ταλαντεύσεις και στη συνέχεια την ανατροπή του. Οι επιζώντες επέμειναν ότι οι επιβάτες ζήτησαν να διασωθούν και ότι είδαν άλλους στο σκάφος να παρακαλούν για διάσωση μέσω δορυφορικού τηλεφώνου  ώρες πριν ανατραπεί η βάρκα τους».

Σε συνάντηση με τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ελληνικής Ακτοφυλακής είπαν ότι άτομα στο σκάφος περιόρισαν το αίτημά τους για βοήθεια σε τροφή και νερό και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην Ιταλία.

Είπαν ακόμη, ότι το πλήρωμα του πλοίου της ακτοφυλακής πλησίασε το πλοιάριο και χρησιμοποίησε ένα σχοινί για να πλησιάσει το σκάφος για να εκτιμήσει αν οι επιβάτες ήθελαν βοήθεια, αλλά μετά τις πρώτες «διαπραγματεύσεις», οι επιβάτες πέταξαν το σκοινί πίσω και το σκάφος συνέχισε το ταξίδι του.

Exit mobile version