Ναυάγιο στην Πύλο: Ψηφιακή αναπαράσταση αποκαλύπτει ενεργό ρόλο του Λιμενικού στη βύθιση του σκάφους
EUROKINISSI ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ναυάγιο στην Πύλο: Ψηφιακή αναπαράσταση αποκαλύπτει ενεργό ρόλο του Λιμενικού στη βύθιση του σκάφους

SHARE THIS

Σύμφωνα με τη Forensis, η ρυμούλκηση από σκάφος του Λιμενικού καθώς και οι ταχύτητες που ανέπτυξε φεύγοντας υπήρξαν μοιραίες για τη βύθιση.

Σε ψηφιακή αναπαράσταση του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο προχώρησε η οργάνωση Forensis, φέρνοντας στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά τις αιτίες πίσω από τον τραγικό θάνατο εκατοντάδων μεταναστών.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Forensis (αδερφή οργάνωση της γνωστής ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture,) το Λιμενικό είχε ενεργό ρόλο στη βύθιση του σκάφους ύστερα από δύο απόπειρες πρόσδεσης και ρυμούλκησης.

Συγκεκριμένα, η ψηφιακή αναπαράσταση του σκάφους και της τροχιάς του αποκαλύπτει ότι οι ενέργειες του Λιμενικού Σώματος οδήγησαν στον πνιγμό πάνω από 600 ανθρώπων και ότι η ενημέρωση του Λιμενικού για το περιστατικό ήταν παραπλανητική.

«Πήραμε συνεντεύξεις από επιζώντες που κατέθεσαν ότι η ρυμούλκηση του σκάφους από το Λιμενικό οδήγησε στην ανατροπή του και ότι αφού το σκάφος έγειρε στο πλάι, το Λιμενικό έφυγε από τη σκηνή, επιστρέφοντας μόνο 30 λεπτά αργότερα για να σώσει ανθρώπους στο νερό» τονίζει η Forensis και προσθέτει:

«Συνδυάσαμε δορυφορικές εικόνες, βίντεο και φωτογραφίες, δεδομένα παρακολούθησης σκαφών και μαρτυρίες από στελέχη της ακτοφυλακής για να χαρτογραφήσουμε την τροχιά του σκάφους μεταναστών.

Τι αποκαλύπτουν χαρτογράφηση και μαρτυρίες επιζώντων

Σύμφωνα με την χαρτογράφηση, τα συμβάντα που καταγράφονται από τον καπετάνιο του Λιμενικού στα αρχεία καταγραφής της γέφυρας δεν συνάδουν με τις συντεταγμένες που τα συνοδεύουν. Τα ημερολόγια λένε ότι μεταξύ 23:57-00:44 το σκάφος άρχισε να κινείται δυτικά με ταχύτητα 3 κόμβους. Αντίθετα, διαπιστώσαμε ότι ταξίδεψε με 4,95 κόμβους.

Τα ημερολόγια αναφέρουν ότι μεταξύ 00:44-01:40 το πλοίο συνέχιζε να κατευθύνεται δυτικά. Αντίθετα, βρήκαμε ότι έστριψε νότια, διανύοντας 0,56 nm σε 56 λεπτά, με ταχύτητα σχεδόν ακινητοποιημένης 0,6 κόμβων. Ο καπετάνιος του Λιμενικού αποτυγχάνει να εξηγήσει τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της 1 ώρας όπου το σκάφος ήταν ακίνητο».

Η Forensis τονίζει ότι «με μάρτυρες ανακατασκευάσαμε το σκάφος και τον τρόπο κατανομής των ανθρώπων στο πλοίο. Το σκάφος είχε 3 καταστρώματα, όλα γεμάτα κόσμο, συνολικά 720-750. Υπήρχαν πολλές γυναίκες και παιδιά σε ένα ξεχωριστό, φυλασσόμενο δωμάτιο στο μπροστινό μέρος του μεσαίου καταστρώματος. Κανένας δεν επέζησε.

Οι μάρτυρες περιέγραψαν τις συνθήκες του ταξιδιού. Το σκάφος χάθηκε, πλοηγώντας χρησιμοποιώντας τη θέση του ήλιου. Ο κινητήρας υπερθερμαίνονταν και δυσλειτουργούσε και οι προμήθειες τελείωσαν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 2 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους πριν από τη βύθιση. Το σκάφος βρισκόταν σε σαφή κίνδυνο.

Οι κινήσεις του Λιμενικού

Γύρω στα μεσάνυχτα, το Λιμενικό είπε στο σκάφος μεταναστών να ακολουθήσει το δικό τους. Είπαν ότι θα τους πήγαιναν στα ιταλικά ύδατα και θα τους παρέδιδαν στην ιταλική ακτοφυλακή. Αυτό είναι σύμφωνο με την κίνηση προς τα δυτικά που αναφέρεται στα ημερολόγια σκαφών του Λιμενικού.

Όταν η μηχανή του σκάφους μεταναστών σταμάτησε, το Λιμενικό το πλησίασε ξανά, με την πρύμνη του να ακουμπά την πλώρη τους. Ένας μασκοφόρος ανέβηκε στη βάρκα τους και έδεσε ένα σχοινί στο κιγκλίδωμα, εκτός κέντρου, στα δεξιά.

Το Λιμενικό προσπάθησε να ρυμουλκήσει το σκάφος μεταναστών δύο φορές. Την πρώτη φορά, το σχοινί έσπασε μέσα σε δευτερόλεπτα. Τη δεύτερη φορά, χρησιμοποιώντας το ίδιο σχοινί, το Λιμενικό πήγε ακόμα πιο γρήγορα. Η ρυμούλκηση ώθησε το σκάφος «σαν πύραυλος», με αποτέλεσμα να λικνιστεί και να ανατραπεί προς τα δεξιά.

Μετά τη βύθιση, οι επιζώντες ανέβηκαν στο κύτος του σκάφους που ανατράπηκε. Το σκάφος του Λιμενικού έφυγε, δημιουργώντας μεγάλα κύματα που επιτάχυναν τη βύθιση και δυσκόλεψαν την κολύμβηση για τους παρασυρόμενους. Πέρασαν 20-30’ πριν επιστρέψουν με φουσκωτή βάρκα και αρχίσουν να ψάχνουν για ανθρώπους στο νερό».

Ο φόβος των διασωθέντων

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αρχές πήραν τα τηλέφωνα των επιζώντων. «Κάποιοι θυμήθηκαν να κινηματογραφούν τις στιγμές που οδήγησαν στη βύθιση και να έχουν τα τηλέφωνά τους προστατευμένα σε αδιάβροχες θήκες. Κανένα από αυτά τα τηλέφωνα δεν έχει επιστραφεί.

Όλοι οι επιζώντες με τους οποίους μιλήσαμε ήταν τραυματισμένοι και φοβόντουσαν τις επιπτώσεις από τις ελληνικές αρχές. Ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Όταν ρωτήθηκαν γιατί κινδύνευαν να μας μιλήσουν, ένας από αυτούς απάντησε «Έχασα τους φίλους μου, τον ξάδερφό μου, τον κουνιάδο μου. Πρέπει να βρω δικαιοσύνη».

 

 

 

 

Exit mobile version