Νεκρή από πυροβολισμό 22χρονη προσφύγισσα στον Έβρο
EUROKINISSI
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Νεκρή από πυροβολισμό 22χρονη προσφύγισσα στον Έβρο

SHARE THIS

Είναι αμφισβητήσιμο επίσης το ενδεχόμενο να προήλθε η σφαίρα από διακινητές, καθώς κατά συνήθη πρακτική οι διακινητές δεν συνοδεύουν τις βάρκες των προσφύγων στον Έβρο.

Μια νεαρή γυναίκα, 22 ετών, αφρικανικής καταγωγής βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμό στην παρέβρια περιοχή Σουφλίου, στην προσπάθειά της μαζί με άλλους 11 πρόσφυγες να περάσει στην Ελλάδα. Το περιστατικό συνέβη εχθές το βράδυ.

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι όταν είδαν μια βάρκα με μετανάστες προχώρησαν σε χρήση φωτεινών σημάτων προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδό τους στη χώρα μας, κατά πάγια τακτική, και ότι Τούρκοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ. Αστυνομικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο τα πυρά να προέρχονται από διακινητές, όπως δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα πρώτα ιατροδικαστικά ευρήματα δείχνουν πυροβολισμό από πολύ κοντινή απόσταση, μερικών εκατοστών, γεγονός που θέτει εκ των πραγμάτων σε αμφισβήτηση την πληροφορία ότι ο πυροβολισμός προήλθε από Τούρκους συνοριοφύλακες. Είναι αμφισβητήσιμο επίσης το ενδεχόμενο να προήλθε η σφαίρα από διακινητές, καθώς κατά συνήθη πρακτική οι διακινητές δεν συνοδεύουν τις βάρκες των προσφύγων στον Έβρο.

Αντιθέτως τίθεται το ερώτημα αν η βάρκα κινούνταν προς την Ελλάδα ή προς την Τουρκία σε μια πιθανή άτυπη επιχείρηση επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές.

Η οργάνωση Human Rights Watch σε πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει την άτυπη συνεργασία των ελληνικών αρχών με κουκουλοφόρους πρόσφυγες, οι οποίοι αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τις βάρκες των προσφύγων απ’ την ελληνική όχθη στην τουρκική ή να τους αφήσουν στη μέση του ποταμού με αντάλλαγμα να μπορέσουν να εκδώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Άλλωστε, η χρήση φωτεινών σημάτων δεν καταγράφεται σε πλήθος καταγγελιών για επαναπροωθήσεις στον Έβρο, καταγράφεται όμως η συστηματική χρήση βίας απ’ την πλευρά των ελληνικών αρχών.

Τουλάχιστον δύο θάνατοι προσφύγων από πυροβολισμούς σημειώθηκαν στον Έβρο τον Μάριτιο του 2020, τους οποίους τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture σε ανάλυση του οπτικού και ηχητικού υλικού αποδίδουν πιθανότατα στην ελληνική πλευρά. Καμιά έρευνα δεν έχει γίνει γνωστή απ’ τις ελληνικές αρχές για τα συγκεκριμένα περιστατικά ή για άλλες καταγγελίες επαναπροωθήσεων στον Έβρο.

Exit mobile version