
ΟΗΕ: Ρεκόρ ξεριζωμών το 2019 – 79,5 εκατομμύρια άτομα εκτοπίστηκαν βίαια
-
18.06.2020 Newsroom
Μία ακόμη μαύρη πρωτιά κατέλαβε το 2019, αφού σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός βίαιων εκτοπισμών, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
79,5 εκ. βίαια εκτοπισμένοι – το 40% εξ αυτών, παιδιά
Πιο αναλυτικά, 79,5 εκατομμύρια άτομα εκτοπίστηκαν βίαια το 2019 λόγω πολέμου, διώξεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ υπολογίζεται ότι το 40% εξ αυτών, είναι παιδιά!
Ο αριθμός αυτός, έχει σημειώσει αύξηση της τάξης περίπου 9 εκατομμυρίων από το 2018 και είναι σχεδόν διπλάσιο από το 2010, των 41 εκατομμυρίων.
“Το ένα τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού – ή 1 στα 97 άτομα – τώρα εκτοπίζεται βίαια … καθώς η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που εξαναγκάστηκε σε φυγή, ξεπερνά την παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού”, σημειώνεται στην έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται, έως το τέλος αυτού του μήνα, να παρουσιάσει την πρότασή της για μεταρρύθμιση των μεταναστευτικών διατάξεων της ΕΕ και των κανόνων ασύλου.
Από τις συγκρούσεις που μαίνονται σε όλο τον κόσμο το 2019, ο συριακός εμφύλιος πόλεμος αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο διεθνών προσφύγων και αιτούντων άσυλο, 6,6 εκατομμύρια. Ακολούθησε η κρίση στη Βενεζουέλα, από την οποία 3,6 εκατομμύρια υπήκοοι εκτοπίστηκαν στο εξωτερικό.
Πάνω από τα δύο τρίτα όλων των προσφύγων προέρχονταν από πέντε μόνο χώρες: τη Συρία, τη Βενεζουέλα, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν και τη Μιανμάρ.
Στα 3,9 εκατομμύρια, η Τουρκία υποδέχθηκε τον υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που εκτοπίστηκαν διεθνώς, εκ των οποίων το 92% ήταν Σύριοι πρόσφυγες. Η Κολομβία ήταν η επόμενη, φιλοξενώντας σχεδόν 1,8 εκατομμύρια εκτοπισμένους Βενεζουέλας.
Η Γερμανία ήρθε στην τρίτη θέση, φιλοξενώντας σχεδόν 1,5 εκατομμύριο, 42 τοις εκατό από αυτούς τους Σύρους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ 30 και 34 εκατομμυρίων από τους 79,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους ήταν παιδιά. Μέχρι το τέλος του 2019, «153.300 ασυνόδευτα και χωριστά παιδιά αναφέρθηκαν στον πληθυσμό των προσφύγων», ανέφερε η έκθεση, προειδοποιώντας ότι αυτά τα παιδιά «κινδυνεύουν από εκμετάλλευση και κακοποίηση». Ο Jacopo Barigazzi συνέβαλε στην αναφορά.
Τα δεινά των προσφύγων που τους ξεριζώνουν
Η Έκθεση τονίζει επίσης ότι οι προοπτικές να τελειώσουν γρήγορα τα δεινά των προσφύγων ολοένα και λιγοστεύουν. Τη δεκαετία του ’90, κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες κατά μέσο όρο ήταν σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Την τελευταία δεκαετία o αριθμός αυτός μειώθηκε στους 385.000 περίπου, που σημαίνει ότι η αύξηση των εκτοπισμένων σήμερα ξεπερνά κατά πολύ την εύρεση λύσεων.
«Είμαστε μάρτυρες μιας διαφορετικής πραγματικότητας, καθώς ο αναγκαστικός εκτοπισμός στις μέρες μας είναι όχι μόνο πιο διαδεδομένος αλλά και ένα φαινόμενο που απλά δεν είναι πια βραχυπρόθεσμο ούτε προσωρινό», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι οι άνθρωποι θα ζουν σε συνθήκες αναταραχής για χρόνια, χωρίς τελειωμό, χωρίς μια ευκαιρία να επιστρέψουν στο σπίτι τους ή την ελπίδα να χτίσουν ένα μέλλον εκεί που βρίσκονται. Χρειαζόμαστε μια θεμελιωδώς καινούρια και πιο ανοιχτή στάση απέναντι σε όλους τους ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή, σε συνδυασμό με μια πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να βάλουμε ένα τέλος στις συγκρούσεις που μαίνονται για χρόνια και αποτελούν τη ρίζα τόσο μεγάλων δεινών.»
Η Έκθεση της Υ.Α. Παγκόσμιες Τάσεις δείχνει ότι από τα 79,5 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτοπίστηκαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς, τα 45,7 εκατομμύρια ήταν άνθρωποι που διέφυγαν σε άλλες περιοχές της ίδιας τους της χώρας. Οι υπόλοιποι εκτοπίστηκαν αλλού: 4,2 εκατομμύρια ήταν άνθρωποι που περίμεναν την έκβαση των αιτημάτων ασύλου τους, ενώ 29,6 εκατομμύρια ήταν πρόσφυγες και άλλοι βίαια εκτοπισμένοι εκτός της πατρίδας τους.
Οκτώ πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς σήμερα για τον αναγκαστικό εκτοπισμό
- 100 εκατομμύρια άνθρωποι τουλάχιστον αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την τελευταία δεκαετία, αναζητώντας καταφύγιο είτε εντός είτε εκτός της χώρας τους. Πρόκειται για έναν αριθμό ξεριζωμένων που ξεπερνά τον συνολικό πληθυσμό της Αιγύπτου, της 14ης πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.
- Ο αναγκαστικός εκτοπισμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2010 (41 εκατ. τότε σε αντιδιαστολή με 79,5 εκατ. σήμερα).
- Το 80% των εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως βρίσκεται σε χώρες ή εδάφη που έχουν πληγεί από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό – πολλές από αυτές τις χώρες αντιμετωπίζουν κινδύνους που αφορούν στο κλίμα καθώς και σε άλλες καταστροφές.
- Πάνω από τα τρία τέταρτα των προσφύγων του κόσμου (77%) έχουν παγιδευτεί σε καταστάσεις μακροπρόθεσμου εκτοπισμού – για παράδειγμα η κατάσταση στο Αφγανιστάν διανύει πλέον την πέμπτη δεκαετία.
- Πάνω από οκτώ στους δέκα πρόσφυγες (85%) βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, συνήθως σε χώρα που γειτνιάζει στη χώρα από την οποία διέφυγαν.
- Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί εκτός των συνόρων της χώρας τους προέρχονται από πέντε χώρες: Συρία, Βενεζουέλα, Αφγανιστάν, Νότιο Σουδάν και Μυανμάρ.
- Η Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις συνυπολογίζει όλους τους σημαντικότερους πληθυσμούς προσφύγων και εκτοπισμένων ανθρώπων, περιλαμβανομένων των 5,6 εκατ. Παλαιστίνιων προσφύγων που εμπίπτουν στην εντολή της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
- Η δέσμευση στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη να «μη μείνει κανείς πίσω» περιλαμβάνει πλέον ρητά τους πρόσφυγες, χάρη σε έναν καινούριο δείκτη για τους πρόσφυγες που ενέκρινε η Στατιστική Επιτροπή του ΟΗΕ φέτος τον Μάρτιο.
Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια, τις περιουσίες τους και τον τόπο τους, ξεριζώθηκαν για να προστατεύσουν το πολυτιμότερο αγαθό που τους απέμεινε. Τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους. Αν σε αυτήν την οδυνηρή και σκληρή συνθήκη δεν συναντήσουν αλληλεγγύη, αποδεικνύεται πόσο ατομοκεντρικός και απαθής είναι ο κόσμος που ζούμε σήμερα.
Πληροφορίες από: Politio, ΣοφοκλέουςIn