Όχι άλλες Μόριες στην Ευρώπη
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Όχι άλλες Μόριες στην Ευρώπη

SHARE THIS

Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στο προσφυγικό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016 έχει αποτύχει πλήρως, σύμφωνα με το γερμανικό «Συμβούλιο Ειδικών για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση».

Σε έρευνά του το Συμβούλιο τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να επαναλαμβάνει τα λάθη που έχουν γίνει στα ελληνικά νησιά και να εγκαταλείψει την πλήρως αποτυχημένη «πολιτική των hotspot».

«Το αποτέλεσμα της διαχείρισης του προσφυγικού, τόσο από την ΕΕ συνολικά, όσο και από την Ελλάδα είναι άκρως απογοητευτικό. Η πυρκαγιά στη Μόρια τον Σεπτέμβριο του 2020 που κατέστρεψε αυτόν τον ντροπιαστικό καταυλισμό αποτελεί μόνο την κορυφή στην πυραμίδα των αρνητικών εξελίξεων στο προσφυγικό» τονίζει η Καρολίν Ποπ, επικεφαλής ερευνήτρια του Συμβουλίου, με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας χθες Τρίτη. «Το σύστημα των hotspot έχει αποτύχει, γιατί μεταξύ άλλων δεν βοηθά σε τίποτα του πρόσφυγες, δεν δίνει απαντήσεις στα προβλήματα και κυρίως μονιμοποιεί τα αδιέξοδα», προσθέτει.

Αμέσως μετά την καταστροφή του καμπ της Μόριας, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιοχάνσον, είχε δηλώσει ότι «δεν θέλουμε άλλα τέτοια καμπ σαν της Μόριας» παραδεχόμενη ωστόσο πως «η πολιτική των hotspot είναι η μόνη που έχει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις».

Η Καρολίν Ποπ σημειώνει ότι η περίπτωση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου δεν βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και προκλήσεων του προσφυγικού, καθώς οι άνθρωποι στοιβάζονται σε καμπ, παραμένουν εκεί για μήνες χωρίς να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, το προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ σταδιακά αυξάνονται και πάλι οι πιθανότητες δημιουργίας μιας νέας Μόριας. «Γίνεται συνεχώς ο ίδιος φαύλος κύκλος», τονίζει.

Για την πρόταση δημιουργίας καμπ εκτός της ΕΕ, στα εξωτερικά της σύνορα, η Ποπ δηλώνει πως «είναι μια πρόταση που ανακυκλώνει το ίδιο πρόβλημα, δεν δίνει βιώσιμη λύση», φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των προσφύγων από την Αφρική προς τις Κανάριες Νήσους ή τους ισπανικούς θύλακες στη Θέουτα στο Μαρόκο, όπου εγκλωβίζονται προσωρινά οι πρόσφυγες χωρίς να μπορούν ούτε να μπουν στην ΕΕ, ούτε να πάνε σε άλλο κράτος στη Βόρεια Αφρική, ούτε προφανώς να γυρίσουν πίσω στις εμπόλεμες ζώνες, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Διάσωση γυναίκας πρόσφυγα στις Κανάριες Νήσους

Οι ροές προς την Ελλάδα μειώθηκαν το 2020, συγκριτικά με το 2019, με την Ποπ να σημειώνει ότι «τώρα είναι η ευκαιρία να διαμορφωθούν νέα βιώσιμα καμπ, να προχωρήσει η ανακατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ και να αποσυμφορηθούν τα ελληνικά νησιά», διαφορετικά τονίζει ότι «εάν αυτό δεν συμβεί, ο αριθμός των προσφύγων που θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα, νέα συμφόρηση και νέες Μόριες».

Exit mobile version