Ποιοι έκαψαν τη Μόρια; Ούτε ΜΚΟ ούτε Τούρκοι πράκτορες έδειξαν τα 72 δελτία της ΕΥΠ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ποιοι έκαψαν τη Μόρια; Ούτε ΜΚΟ ούτε Τούρκοι πράκτορες έδειξαν τα 72 δελτία της ΕΥΠ

SHARE THIS

Διαψέυστηκαν οι όποιες υπόνοιες είχε αφήσει η κυβέρνηση καλλιεργώντας τον φόβο για την ευθύνη της πυρκαγιάς στη Μόρια που κατέστρεψε ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πυρκαγιά, συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέοντας, με πολλούς να κάνουν λόγο για προβοκάτσια.

Ποιοι έκαψαν τη Μόρια;

Με βάση 72 πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, σύνθετες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και «παρείσφρηση» σε γκρουπ διαδικτυακών συνομιλιών (σε Viber, Whatsapp) Αφγανών όπου ανάρτησαν δύο βίντεο με τις ενέργειές τους, εξιχνιάστηκε ο καταστροφικός εμπρησμός του ΚΥΤ της Μόριας πριν από 10 περίπου ημέρες, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».
Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης υπήρξε άρση απορρήτου και μαζική σάρωση κινητών στην ευρύτερη περιοχή του hotspot ενώ ελέγχθηκαν και κινητά τηλέφωνα, κυρίως νεαρών Αφγανών, που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενα επεισόδια ή περιστατικά βίαιων επιθέσεων σε βάρος άλλων αλλοδαπών. Κεντρικό ρόλο για την ανάδειξη της εμπλοκής τουλάχιστον τεσσάρων αλλοδαπών έπαιξε και η αναλυτική κατάθεση, στις 14 Σεπτεμβρίου, ενός άτυπου εκπροσώπου (πακιστανικής υπηκοότητας, αφγανικής εθνότητας) των μεταναστών στη Μόρια, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του για την καταστροφική αυτή ενέργεια.

Τα έγγραφα

Αυτά προκύπτουν από κρατικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής» (τα περισσότερα δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης) για τη διαλεύκανση του εμπρησμού του κύριου προσφυγικού καταυλισμού στη Μυτιλήνη όπου διέμεναν 13.000 άτομα. Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, στις 11 Σεπτεμβρίου άρχισε η διαδικασία «γεω-εντοπισμού» των δραστών με ανάλυση κλήσεων στην ευρύτερη περιοχή του ΚΥΤ.
Ακόμη, πράκτορες της ΕΥΠ και αστυνομικοί εισήλθαν μέσω αλλοδαπών σε ομάδα διαδικτυακών συνομιλιών Αφγανών όπου γινόταν επίδειξη των εμπρησμών κι όπου αναγνωρίστηκαν δύο από αυτούς με βάση τα ρούχα τους αλλά κι ένα σημάδι που είχε ένας από αυτούς.
Ακόμη συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό κι άλλων περίπου 20 αλλοδαπών που συμμετείχαν στους εμπρησμούς.

Οι… Υποψίες

Η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. (υπήρξε και ενεργοποίηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών – ΔΙΔΑΠ) εξέτασαν ενδελεχώς τον ρόλο ΜΚΟ αλλά και το ενδεχόμενο στα επεισόδια να υπήρξε κάποιος ύποπτος ρόλος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Στην πρώτη περίπτωση είχαν εντοπισθεί αναρτήσεις τριών – τεσσάρων ΜΚΟ που έσπευδαν να καταγγείλουν τα μέτρα περιορισμού στη Μόρια για την Covid-19, υπήρχαν αναφορές για πλήρη αποκλεισμό του hotspot, για αναιτιολόγητη απάνθρωπη συμπεριφορά κ.λπ.
Επιπλέον, ορισμένες αναφέρονταν «σε 400 ευάλωτους ανθρώπους στο ΚΥΤ που πρέπει να εκκενωθεί πριν φτάσει ο κορωνοϊός σε αυτούς».
Όμως, από την περαιτέρω διερεύνηση δεν ανέκυψαν στοιχεία ότι τα μέλη της ΜΚΟ είχαν υποκινήσει τον εμπρησμό ή είχαν οποιονδήποτε ρόλο ηθικού αυτουργού.
Επιπλέον, δεν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε παρέμβαση τούρκων πρακτόρων ή άλλων προσώπων.
Σημειώνεται ότι οι έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών και της ΕΥΠ δεν ανέδειξαν στοιχεία για «ύποπτη δράση τούρκων πρακτόρων και για σκόπιμες ενέργειες από τη γειτονική χώρα» – όπως είχε εξετασθεί αρχικά – σχετικά και με τις αλλεπάλληλες δασικές πυρκαγιές στον Εβρο.
Πηγή: Στο Νησί

Exit mobile version