Σον Μπίντερ: «Μέσα από τη δίωξή μου αποθαρρύνονται και άλλοι διασώστες προσφύγων»
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Σον Μπίντερ: «Μέσα από τη δίωξή μου αποθαρρύνονται και άλλοι διασώστες προσφύγων»

SHARE THIS

«Ήμουν δεμένος με χειροπέδες από έναν τύπο που είχε δολοφονήσει δύο ανθρώπους», δηλώνει ο Σον Μπίντερ, Γερμανός πολίτης, που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα κατηγορίες για λαθρεμπόριο ανθρώπων, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκοπεία και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζονται με το χρόνο που εργάστηκε με πρόσφυγες και οργανώσεις στη Λέσβο, οι οποίες θα μπορούσαν να επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 25 χρόνια.

Ο 27χρονος φοιτητής με καταγωγή από την Ιρλανδία συνελήφθη το 2018 μαζί με τη Σάρα Μαρντίνι, 26 ετών, ενώ εργάζονταν εθελοντικά με οργανώσεις και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στο πεδίο, και κρατήθηκαν προφυλακισμένοι για περισσότερες από 100 ημέρες. «Εκατόν έξι μέρες» σημειώνει στο Al Jazeera ο Σον, πιστοποιημένος διασώστης, που ταξίδεψε στη Λέσβο εμφορούμενος αποκλειστικά από ανθρωπιστικά κίνητρα.

«Ως Γερμανός και Ιρλανδός νιώθει ότι έχω ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στα ευρωπαϊκά μας σύνορα, ότι με αφορά και πρέπει να συμβάλλω στην προσπάθεια να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα», τονίζει.

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου ο Μπίντερ βρέθηκε ενώπιον δικαστηρίου στη Λέσβο, καθώς ξεκίνησε η δίκη εναντίον του. Η δίκη αναβλήθηκε, στους δημοσιογράφους απαγορεύτηκε η είσοδος στο δικαστήριο, με την έδρα να τονίζει ότι ο λόγος που δεν δόθηκε άδεια εισόδου και κάλυψης της δίκης είναι τα «μέτρα κατά του κορονοϊού».

Ο Σον Μπίντερ με την Σάρα Μαρντίνι.

«Η δικαστική εκκρεμότητα στην οποία υποβλήθηκα αποτρέπει άλλους από το να συμμετάσχουν στην αναγκαία και νομικά απαιτούμενη έρευνα και διάσωση προσφύγων και μεταναστών», τόνισε ο Μπίντερ.

Στη Σάρα Μαρντίνι, Σύρια κολυμβήτρια που αφότου έφτασε στη Λέσβο ως πρόσφυγας συμμετείχε σε πολλές ενέργειες διάσωσης, της έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα και ζει πλέον στη Γερμανία, όπου έχει λάβει άσυλο. «Η Σάρα και εγώ φορέσαμε μαζί χειροπέδες εκείνη την ημέρα το 2018 και μεταφερθήκαμε στο δικαστήριο, όπου μας καταλογίστηκαν ειδεχθή εγκλήματα», πρόσθεσε.

Ο Μπίντερ, η Μαρντίνι και ο Νάσος Καρακίτσος, 40 ετών, ένα άλλο μέλος της ΜΚΟ ERCI (Emergency Response Center International) στην οποία εργάζονταν και οι τρεις, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι στις αρχές Δεκεμβρίου 2018. «Ήμασταν τόσο τυχεροί που είχαμε τόση υποστήριξη από τον κόσμο», σημείωσε ο Μπίντερ, δηλώνοντας αισιόδοξος για τη συνέχεια της δικαστικής περιπέτειας.

Ο Σον με την μητέρα του έξω από το δικαστήριο.
Ο Μπίντερ με τον Νάσο Καρακίτσο.

Καμία απόδειξη αδικήματος

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είναι μεταξύ των οργανώσεων που ζητούν την απόρριψη των κατηγοριών. Η HRW αναφέρει ότι ο φάκελος της αστυνομικής έρευνας 86 σελίδων περιείχε «κραυγαλέα λάθη», συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε αποστολές διάσωσης σε πολλαπλές ημερομηνίες, ενώ δεν βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονται ότι οι ακτιβιστές παρακολουθούσαν τα κανάλια επικοινωνίας της ελληνικής ακτοφυλακής και χρησιμοποίησαν ένα τζιπ με πλαστές στρατιωτικές πινακίδες, ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν τεκμηριώνεται. «Ο μόνος τρόπος για να αποδοθεί δικαιοσύνη είναι να αποσυρθούν οι κατηγορίες», δήλωσε η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Grace O’Sullivan, η οποία ηγείται της εκστρατείας στήριξης των κατηγορούμενων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πολλούς ευρωβουλευτές να έχουν σταθεί με δηλώσεις τους στο πλευρό των κατηγορούμενων.

Exit mobile version