Στη Λέσβο, δίπλα στα προσφυγόπουλα βρίσκονται αχρησιμοποίητα πυρομαχικά
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Στη Λέσβο, δίπλα στα προσφυγόπουλα βρίσκονται αχρησιμοποίητα πυρομαχικά

SHARE THIS

Έκθετη καθιστούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι οποίες αποκαλύπτουν τις άκρως επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στον νέο προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου.

Αποτροπιασμό γεννούν οι εικόνες που δημοσίευσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch στην οποία φαίνονται ένστολοι να πραγματοποιούν έρευνες με ανιχνευτές μετάλλων ανάμεσα σε πρόσφυγες, ακόμη και παιδιά, που όπως αναφέρεται προέρχονται από τη νέα κλειστή δομή στη Λέσβο στο Μαυροβούνι. Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο βολής για τον ελληνικό στρατό επί σχεδόν έναν αιώνα και όπως τονίζεται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από τον μόλυβδο που υπάρχει στο έδαφος από την μακρόχρονη χρήση πυρομαχικών, κάτι ευρέως τεκμηριωμένο για όλα τα πεδία βολής παγκοσμίως.

Όπως δημοσιεύει σε εκτενές κείμενό της η Αυγή, το HRW τονίζει ότι ο χώρος ούτε ελέγχθηκε πριν την αλλαγή χρήσης του ούτε καν καθαρίστηκε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στο χώρο πυρομαχικά κάθε ηλικίας και είδους που δεν έχουν εκραγεί. Φωτογραφίες που δημοσιοποίησε δείχνουν ότι εκ των υστέρων γίνονται έλεγχοι, ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Τον Νοέμβριο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υλοποίησε στη νέα δομή εκτενή έργα που περιλάμβαναν χωματουργικές εργασίες και το HRW είχε προειδοποιήσει ότι η ανατάραξη εδάφους που ήταν μέχρι πρότινος πεδίο βολής, μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο δηλητηρίασης από τοξικό μόλυβδο τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους ίδιους τους εργαζόμενους στα έργα. Είχε προηγηθεί σειρά συνεντεύξεων με πρόσφυγες εντός του στρατοπέδου, προσωπικό από τις οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, έναν εργαζόμενο του υπουργείου, καθώς και τέσσερις ειδικούς σε θέματα υγείας και περιβάλλοντος, αλλά και η εξέταση των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων που αφορούν τους κινδύνους από τον μόλυβδο σε πεδία βολής.

Σύμφωνα με το HRW και απαντώντας σε επιστολή του, στις 19 Νοεμβρίου ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει μόλυνση από μόλυβδο, χωρίς αυτή η δήλωση να συνοδεύεται από κάποιο τεκμήριο. Μάλιστα, δήλωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με την ΕΕ να κάνει ελέγχους στο έδαφος εντός ενός μήνα, αλλά δεν διευκρίνισε τι είδους ελέγχους, σε ποια σημεία και με ποια μεθοδολογία.

Ακολούθησε την 1η Δεκεμβρίου προσέγγιση από εκπρόσωπο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό να απαντήσει σε αντίστοιχη επιστολή, αλλά τελικά το HRW δεν έλαβε κάποια απάντηση όπως αναφέρει το ίδιο.

Τέλος, στις 6 Δεκεμβρίου, ο ΓΓ Μάνος Λογοθέτης επικοινώνησε με το HRW για να αμφισβητήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από μόλυβδο, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι δεν έγινε κανένας έλεγχος πριν την εγκατάσταση των προσφύγων και ότι κατόπιν εορτής αναμένονται αναλύσεις από το ΙΓΜΕ.

Σημειώνεται ότι η δηλητηρίαση από μόλυβδο απειλεί ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Και στο στρατόπεδο από τους 7.500 πρόσφυγες οι 2.500 είναι παιδιά (1.000 ως 5 ετών) και 1.700 γυναίκες, μεταξύ τους πάνω από 100 έγκυες.

Επιπρόσθετα, ωστόσο, υπήρχαν μαρτυρίες ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες εντόπιζαν στο έδαφος υπολείματα πυρομαχικών ή ακόμη και πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να αποτελούν κίνδυνο για όποιον τα ακουμπήσει.

«Φανταστείτε να ξεφεύγετε από τον πόλεμο αναζητώντας ασφάλεια στην Ελλάδα και να ανακαλύπτετε ότι στεγάζεστε μαζί με πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και σφαίρες, ενώ το έδαφος μπορεί να είναι μολυσμένο από τοξικό μόλυβδο από τον οποίο μπορεί να νοσήσετε. Αυτό ακριβώς συνέβη σε 7.500 ανθρώπους στη Λέσβο», αναφέρει η ερευνήτρια κρίσεων και συγκρούσεων του Human Rights Watch Μπέλκις Βίλλε.

Η Βίλλε έχει μάλιστα αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφίες που δείχνουν βλήματα όλμου, ένα εκ των οποίων άθικτο και σκουριασμένο από πολύχρονη έκθεση στα στοιχεία της φύσης. Στο συνοδευτικό κείμενο αναφέρει ότι «Σύριος που εξαναγκάστηκε να πάει και να παραμείνει στο στρατόπεδο που δημιουργήθηκε πάνω σε πεδίο βολής είπε στο HRW ότι από τότε έχει εντοπίσει πολλές σφαίρες στο έδαφος, αλλά “οι Αρχές δεν μας είπαν τι να κάνουμε αν τις βρούμε, ή άλλα είδη πυρομαχικών”. Μερικά δεν είχαν εκραγεί».

Το HRW αναφέρει ότι πρόσφυγες έχουν κοινοποιήσει 17 φωτογραφίες με πυρομαχικά που είπαν πως βρήκαν στο χώρο δίπλα στις σκηνές τους, μεταξύ τους ένα ακέραιο βλήμα όλμου των 60 χιλιοστών και ακέραιες σφαίρες πιστολιών, τυφεκίων και κυνηγετικών όπλων.

Exit mobile version