Στην Ελλάδα η ζωή των προσφύγων βρίσκεται σε κίνδυνο
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Στην Ελλάδα η ζωή των προσφύγων βρίσκεται σε κίνδυνο

SHARE THIS

Η Ελλάδα χορηγεί καθεστώς ασύλου σε πρόσφυγες, χωρίς όμως να τους δίνει πρόσβαση σε βασική οικονομική στήριξη, οδηγώντας τους σε φυγή στο εξωτερικό.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 περίπου 2.100 άτομα υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου στις γερμανικές αρχές μετανάστευσης, παρόλο που τους είχε χορηγηθεί καθεστώς προστασία στην Ελλάδα.

Εκπρόσωπος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) δήλωσε στην εφημερίδα «Welt am Sonntag» ότι το 2020 συνολικά 7.100 άτομα που ζητούσαν άσυλο στη Γερμανία είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί στην Ελλάδα. «Οι αιτήσεις τους έχουν ΄παγώσει΄», πρόσθεσε.

Η πολιτική του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο Αλεξάντερ Θρομ, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, σημείωσε στο πρακτορείο KNA ότι «η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική που χορηγεί καθεστώς ασύλου σε πρόσφυγες, χωρίς όμως να τους δίνει πρόσβαση σε βασική οικονομική στήριξη, πιέζοντάς τους να φύγουν στο εξωτερικό», προσθέτοντας ότι «αυτό πρέπει να σταματήσει». Η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να κάνει τα σωστά και προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο βήματα για την προστασία των προσφύγων», τόνισε ο Θρομ. «Μέχρι αυτό να συμβεί, θα πρέπει να απαγορέψουμε τα ταξίδια αναγνωρισμένων προσφύγων εντός της ΕΕ από την Ελλάδα».

Οι αιτούντες άσυλο στους οποίους χορηγήθηκε καθεστώς ασύλου στην Ελλάδα έχουν λάβει πενιχρή έως ανύπαρκτη στήριξη από το αρμόδιο υπουργείο, με χιλιάδες να μένουν στο δρόμο. Η διακοπή του προγράμματος «Filoxenia», που είχε τη στήριξη της ΕΕ και αφορούσε στην παροχή στέγης σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, έχει κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Περίπου 7.000 άνθρωποι είναι στο δρόμο, χωρίς καμία στήριξη, μεταξύ αυτών οικογένειες και πολλά παιδιά.

Πρόσφυγες στους δρόμους της Αθήνας εγκαταλελειμμένοι από το κράτος

Η ζωή των προσφύγων βρίσκεται σε κίνδυνο

Οι άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες και έχουν καθεστώς προστασίας μπορούν να ταξιδέψουν εντός της ΕΕ και να διαμείνουν σε ένα κράτος-μέλος της μέχρι και 3 μήνες τη φορά. Πολλοί ωστόσο, παρότι τους έχει χορηγηθεί καθεστώς προστασίας και μπορούν να ζήσουν νόμιμα στην Ελλάδα, όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ δεν ξαναγυρνάνε πίσω ή δεν έχουν την πρόθεση να γυρίσουν.

Η Λίντα Τέτεμπεργκ, εκπρόσωπος Τύπου για το μεταναστευτικό του κόμματος FDP τόνιζει στο δίκτυο ΚΝΑ ότι το σύστημα ασύλου όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα έχει πολλές αδυναμίες, με την περίπτωση των προσφύγων από την Ελλάδα που ταξιδεύουν νόμιμα στην ΕΕ αλλά δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω να αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Η Τέτεμπεργ υπογραμμίζει ακόμα ότι η γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να συμβάλλει στη βελτίωση της Συνθήκης, τονίζοντας ότι «πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση, με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να πρέπει να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση ώστε να παράσχει βιώσιμες συνθήκες στους πρόσφυγες που φιλοξενεί».

Τον Ιανουάριο εν τω μεταξύ δικαστήριο στη Γερμανία έβγαλε απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε σε δύο πρόσφυγες που τους είχε χορηγηθεί καθεστώς ασύλου να επιστρέψουν στην Ελλάδα επειδή «η ζωή τους κινδύνευε από τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης». Μια απόφαση που αναμένεται να διαμορφώσει νομικό προηγούμενο για αντίστοιχες υποθέσεις που θα προκύψουν στο μέλλον, φέρνοντας την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Exit mobile version