Θεσσαλονίκη: Ο φτερωτός φίλος ενός ασυνόδευτου προσφυγόπουλου
EUROKINISSI ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Θεσσαλονίκη: Ο φτερωτός φίλος ενός ασυνόδευτου προσφυγόπουλου

SHARE THIS

Το 16χρονο προσφυγόπουλο έχει έναν πιστό φτερωτό φίλο, τον οποίο ονόμασε Μιτού, όπως τον παπαγάλο της παιδικής του ηλικίας.

Έναν φτερωτό φίλο με τον οποίο έγιναν αχώριστοι, απέκτησε ο Ιρζάμ  (ψευδώνυμο για λόγους προστασίας), ένα 16χρονο προσφυγόπουλο που μαζί με το περιστέρι του, τον Μιτού ζουν μαζί σε ξενώνα φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Θεσσαλονίκη.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Μακεδονία, ο Ιρζάμ κατάγεται από την επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν. Εκεί, στο πατρικό του σπίτι είχαν πολλά κατοικίδια, ανάμεσά τους και έναν παπαγάλο που τον έλεγαν Μιτού.

Το 2019, σε ηλικία 12 ετών ο Ιρζάμ έφυγε από τη χώρα του ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας κι έφτασε στην Ελλάδα ύστερα από ταξίδι 28 ημερών.

Βρήκε υποστήριξη και φροντίδα στις υπηρεσίες της ΑΡΣΙΣ. Όταν συνάντησε τυχαία ένα μικρό περιστέρι, το ονόμασε Μιτού, όπως τον παπαγάλο της παιδικής του ηλικίας, κι έκτοτε ζουν μαζί. Οι δυο τους επικοινωνούν, ο Μιτού ακούει το όνομά του όταν τον καλεί, τρώει από το χέρι του παιδιού και δεν φεύγει ποτέ.

«Αν θέλει να φύγει είναι ελεύθερος να το κάνει, αλλά δεν φεύγει». Μόνο μία φορά ο 16χρονος τρόμαξε, όταν το περιστέρι εξαφανίστηκε. Όμως ύστερα από μία βδομάδα, ενώ το παιδί κοιμόταν, ο Μιτού μπήκε στο δωμάτιό του από το παράθυρο.

Κάθισε στο χέρι του για να εξηγήσει ότι χρειάζεται φαγητό κι άρχισε να κουνάει τα φτερά του θέλοντας να δείξει ότι πρέπει να κάνει μπάνιο.

Ούτε ο Ιρζάμ θέλει να φύγει. Πηγαίνει στην Α’ Γυμνασίου, ξέρει καλά ελληνικά και ονειρεύεται όταν μεγαλώσει να βρει μια δουλειά στην Ελλάδα που να του επιτρέπει να ζει. Ιδανικά να είναι μια δουλειά που να έχει σχέση με ζώα.

Ο Μιτού έγινε πόλος έλξης και για άλλα περιστέρια, που σήμερα έχουν φτάσει τα 25 -όσα και τα παιδιά στον ξενώνα- και ζουν στον περιστερώνα που έφτιαξαν στην αυλή τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Τα υπόλοιπα παιδιά έχουν μάθει κι αυτά να φροντίζουν όλα μαζί τα περιστέρια, ανταποδίδοντας με τον τρόπο τους την φροντίδα που παίρνουν.

Exit mobile version