Η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει καμία αίτηση μετεγκατάστασης προσφύγων εδώ και έναν χρόνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει καμία αίτηση μετεγκατάστασης προσφύγων εδώ και έναν χρόνο

SHARE THIS

Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν άστεγοι, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανακατασκευή του κέντρου υποδοχής της Μόριας με πιο ενεργό συμμετοχή της Ε.Ε. στη διοίκησή του.
Όπως σημείωσε χθες ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής Άνταλμπερ Γιανς, έχει ήδη εκφραστεί από την ελληνική πλευρά η ιδέα να υπάρχει “συνδιαχείριση” από την Ελλάδα και την Ε.Ε. στο νέο κέντρο της Μόριας που θα φτιαχτεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σε αυτήν την ιδέα ήταν “ανοιχτός” ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και τώρα γίνονται “περαιτέρω συζητήσεις”, είπε ο ίδιος.
Ο Μ. Σχοινάς είχε μάλιστα χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ -ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα- προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στη Μόρια αλλά και για τη νέα πρόταση της Επιτροπής για ενιαία πολιτική ασύλου, που αναμένεται να παρουσιάσει στα τέλη του μήνα.

Κανένα αίτημα

Συγχρόνως, επιπλέον βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. μετά την πυρκαγιά στη Μόρια έστειλαν η Δανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία, προσφέροντας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, “εκατοντάδες σκηνές, κουβέρτες, κιτ για τον χειμώνα και υπνόσακους”. Σε ό,τι αφορά, όμως, τη μετεγκατάσταση των άστεγων προσφύγων, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγγελα Μέρκελ, μόνο, έχει υποσχεθεί ότι θα ληφθεί μέχρι αύριο απόφαση για την υποδοχή περισσότερων προσφύγων, όπως έγινε γνωστό από πηγές του κυβερνώντος κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον είχε αναφέρει ότι γίνονται συζητήσεις, αν και η ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε σημειώσει, δεν έχει κάνει κάποιο αίτημα.

Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν συνυπογράφουν έκκληση 169 ευρωβουλευτών

Σε αυτό το πλαίσιο, 169 ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες του δημοκρατικού τόξου έστειλαν επιστολή στην ευρωπαϊκή ηγεσία με αίτημα την ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε. με επείγουσα πρωτοβουλία μετεγκατάστασης των αστέγων προσφύγων και μεταναστών της Μόριας, όχι στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά στις υπόλοιπες 26 χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο ανάμεσά τους, δεν βρίσκονται Έλληνες ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αν και στους 169 βρίσκει κανείς δέκα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκει η Ν.Δ., αλλά και έναν Γερμανό ευρωβουλευτή που συμμετέχει στην ομάδα της ευρωσκεπτικιστικής Δεξιάς ECR.
«Η ανακατασκευή της Μόριας δεν είναι λύση, ούτε είναι λύση η δημιουργία παρόμοιων συνθηκών σε άλλα camps. Δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στα ίδια προβλήματα που προκάλεσαν την καταστροφή» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους υψώνοντας ένα πανευρωπαϊκό δημοκρατικό φράγμα στους θιασώτες των ακροδεξιών ιδεών περί «αποτροπής».
Με πληροφορίες από: Αυγή

Exit mobile version