
Υπό αμφισβήτηση και απειλή θέτει η εξ αποστάσεως εργασία τα κεκτημένα και τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Με την πανδημία να την προκρίνει ως το νούμερο ένα μέτρο στον κλάδο υπηρεσιών, όλα συνομολογούν ότι πλέον ήρθε για να μείνει.
Η εταιρεία Facebook έκανε την αρχή και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, πρόκειται να υιοθετήσει μόνιμα το μοντέλο της τηλεργασίας ακόμη και μετά την άρση του lockdown.
Οι «πιο μετρημένες προσεγγίσεις» ξεκίνησαν στη Facebook
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού, εξήγησε ότι ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως θα αρχίσει «επιθετικά τις προσλήψεις για τηλεργασία» τον Ιούλιο και αναμένει τα επόμενα 5 με 10 χρόνια περίπου οι μισοί του υπάλληλοι να εργάζονται μακριά από τα γραφεία της Facebook.
Η εταιρεία θα υιοθετήσει μια «πιο μετρημένη προσέγγιση» με τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους βάσει της εργασίας και της προηγούμενης αποδοτικότητάς τους και όρισε την 1η Ιανουαρίου 2021 ως καταληκτική ημερομηνία για να δηλώσουν οι εργαζόμενοι τη νέα τους έδρα.
Η Facebook είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία που προωθεί την τηλεργασία σε ένα εργασιακό περιβάλλον που μεταλλάζεται εξαιτίας των νέων συνθηκών που επέφερε ο Covid-19.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα το Twitter και η εταιρεία πληρωμών Square, με επικεφαλής τον Τζακ Ντόρσι, ανακοίνωσαν ότι επιτρέπουν την τηλεργασία επ’ αόριστον.
Οι αποφάσεις όμως του αφεντικού της Facebook, επηρεάζουν ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων που βλέπουν το εργασιακό μέλλον τους να αλλάζει.
Ο Ζάκερμπεργκ τόνισε όμως ότι η εταιρεία θα διατηρήσει όλα της τα γραφεία, ενώ επεσήμανε ότι οι ιδιαίτερα υψηλοί μισθοί που δίνονται στους εργαζόμενους στη Σίλικον Βάλεϊ δεν θα ισχύουν και σε άλλες περιοχές, αλλά θα διαμορφώνονται ανάλογα με το κόστος διαβίωσης.
Οι εργατικές διεκδικήσεις, που από καιρό ροκανίζουν οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές, φαίνεται πια να τίθενται εκ νέου υπό αμφισβήτηση με τις εργατικές σχέσεις να καταστρατηγούνται.
Αν και ήταν πια νομοτελειακό το πέρασμα σε νέα μοντέλα εργασίας, καθώς ο τεχνοκαπιταλισμός επιβάλει τους δικούς του νόμους, η τηλεργασία φαίνεται να αμφισβητεί τα τρία οκτάρια -8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο, 8 ώρες ξεκούραση- για τα οποία χύθηκε αίμα, κάνοντας ακόμη πιο ρευστές τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάποιος εργάζεται προκειμένου να βιοποριστεί.