Ειδικότερα, μιλώντας χθες στο Star, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι απολύτως καθορισμένα. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται, όμως, δημιουργώντας «τεχνικά ζητήματα» που αφορούν την ακριβή οριοθέτηση.

Δείτε τη συνέντευξη από το 34′ που τίθεται η ερώτηση για τα εθνικά θέματα:
«Δεν έγινε τίποτα στον Έβρο, δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες»
«Δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα, το οποίο να είναι αξιοσημείωτο και το οποίο να χρήζει όλης αυτής της συζήτησης η οποία έγινε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία μάλιστα έσπευσε να εκμεταλλευτεί και η Αντιπολίτευση, κακώς κατά την άποψή μου, διότι στην ουσία υιοθέτησε μία πιο ακροδεξιά ρητορική. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία, τα χερσαία σύνορα, είναι απολύτως καθορισμένα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και των πρωτοκόλλων του ’26 που ακολούθησαν. Ξέρετε, επίσης, ότι η κοίτη του Έβρου παίζει παιχνίδια, μετακινείται.

Η συνοριακή γραμμή όμως δεν μετακινείται. Είναι η ίδια. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών των μετακινήσεων της κοίτης του Έβρου; Ότι υπάρχουν τμήματα αυτή τη στιγμή ανατολικά του Έβρου τα οποία είναι Ελληνικά εδάφη, όπως υπάρχουν και τμήματα δυτικά του Έβρου τα οποία είναι Τουρκικά, επειδή έχει μετακινηθεί η κοίτη του Έβρου. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα» είπε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε σθεναρά ότι “δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες” στην περιοχή, και επέμεινε πως τα όσα συνέβησαν “δεν είναι συνοριακή διαφορά”.

Πηγή χάρτη: militaire.gr

«Βρέθηκαν εκεί στρατεύματα και υπήρξε νευρικότητα»

Ωστόσο αμέσως μετά -στην ίδια συνέντευξη- και απαντώντας για το διάβημα που έγινε από το ΥΠΕΞ είπε “ότι αυτό έγινε διότι κάποια στιγμή βρέθηκαν στρατεύματα εκεί, αλλά και για να μειωθεί η αυξανόμενη ένταση”.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “υπάρχει νευρικότητα από την πλευρά της Τουρκίας” την οποία ο ίδιος απέδωσε στην περαιτέρω ενίσχυση του φράχτη στις Καστανιές και στην περιοχή των Φερών που ανορθώνει η Ελλάδα στον Έβρο, και πρόσθεσε: “Αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία ότι θα το κάνουμε με ρηματική διακοίνωση. Η χώρα μας κέρδισε ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να πετύχει αυτόν τον στόχο”.

Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν με την Τουρκία οι σχέσεις που ο ίδιος θα ήθελε, αλλά “ με ευθύνη της Τουρκίας και όχι με δική μας υπαιτιότητα” ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας.

“ Είμαστε πολύ σίγουροι για το δίκαιο μας. Έχουμε αυτοπεποίθηση. Δεν πρέπει να είναι είδηση όταν θα μιλάμε με τον Τούρκο πρόεδρο” σημείωσε.

Αναφερόμενος στο γιατί έγινε διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό έγινε διότι κάποια στιγμή βρέθηκαν στρατεύματα εκεί, αλλά και για να μειωθεί η περίπτωση μιας αυξανόμενης έντασης.

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει λέγοντας ότι “ είναι ενδιαφέρουσα η στροφή κάποιων που έλεγαν να κρατάμε τα σύνορα ανοιχτά, και σήμερα εμφανίζονται υπερπατριώτες και υιοθετούν το ρεπορτάζ μιας βρετανικής εφημερίδας”.

Χάρτης από το επίμαχο δημοσίευμα της Sun

Αντιπολιτευτικά πυρά

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ενημέρωση για τις εξελίξεις. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση «δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα». Ενημέρωση του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σχολίασε ότι «όποιος υποβαθμίζει τη σημασία του επεισοδίου γίνεται συνένοχος με την Τουρκία στην προσπάθεια που καταβάλλει να αχρηστεύσει τη Λωζάννη και υπεύθυνος για την παράδοση ελληνικού εδάφους».

Επιστρατεύοντας πάλι μία νέα μορφή δημιουργικής ασάφειας, -η οποία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά βολική για τα οικονομικά ζητήματα-, και στην εξωτερική πολιτική, αποκαλύπτεται μία νέα αμηχανία της κυβέρνησης σε ακανθώδη ζητήματα για τα οποία προεκλογικά υπήρξε λαλίστατη.

Πηγή: Flash